Waar doe je financieel goed aan?

Vragen vragen vragen… Kan je beter gaan sparen, investeren, aflossen, koopjes jagen of de boel de boel laten. Allemaal van die lastige vragen die je toch bijna dagelijks tegen komt. Want waar doe je nou goed aan. Iedereen heeft met geld te maken, dus je kan het niet negeren. Maar wat is dan verstandig. Wanneer gaat het goed en wanneer gaat het mis. Vandaag eens een aantal zaken op een rijtje die ik in de afgelopen jaren heb geleerd.

Vragen over geld

Ken je dat: “Doe ik het nou wel goed?”. “Waarom op deze manier en niet op die andere manier?” “Hoe komt het toch dat mijn geldzaken altijd verkeerd gaan”. Geld is een heel lastig principe. Het is een soort tegoed wat je hebt. Je werkt een uur en daar krijg je een uurloon voor. Voor dat geld kan jij vervolgens weer dingen kopen waar anderen tijd in hebben gestopt. Maar wanneer gaat dat nou goed en wanneer kan het beter. Het probleem begint al bij de taboe die er op geld zit. Want hoe vaak praat jij nou echt over geld. Natuurlijk is het al goed dat je deze blog leest. Dat betekend dat je in ieder geval nadenkt over geld en naar meer informatie zoekt. De eerste stap is gezet.

Precies uitkomen met geld is een groot probleem

Velen van ons maakt het allemaal niet zoveel uit. Je werkt, verdient geld, kan de rekeningen betalen en hebt precies genoeg om de maand door te komen. Tja, dat klopt allemaal wel, maar heb je ook wel eens verder nagedacht over dat geld. Want dat “precies uitkomen” is juist een probleem. Want dat zou betekenen dat als de wasmachine kapot gaat, jij die maand niet uitkomt. Dat is natuurlijk op te vangen door die maand iets minder uit eten te gaan en wat extraatjes te laten liggen. Maar wat nu als tegelijkertijd ook de auto het begeeft. Precies uitkomen wordt een groot probleem als het even tegen zit. Geld wordt daardoor noodzakelijk kwaad. Je moet erover nadenken, omdat het anders misgaat. Daardoor is geld stom.

Maak geld interessant

Het klinkt misschien heel gek, maar probeer geld eens interessant te maken. Want waar ik zojuist beweerde dat geld stom is, vind ik het heel fascinerend. Natuurlijk hoef jij niet hetzelfde doel na te streven als ik, maar daag jezelf nou eens uit. Bedenk je eens wat je allemaal kan doen met €75. Dat is een maand lunch kopen in de kantine. Maar je kan ook voor nog geen €50 brood en beleg zelf kopen in de supermarkt. Je houdt zeker €25 over en kan daar nog eens van naar de bioscoop. Door het net even iets anders te doen kan je heel eenvoudig geld overhouden en daar weer wat anders van doen. Maar het voor jezelf nou eens interessant.

Doorbreek die taboe over geld

Ik vind het (stiekem) heel leuk om over geld te praten. Te fantaseren wat er allemaal mee kan. Te vertellen wat ik allemaal geleerd heb en anderen erbij te helpen. Probeer nou eens die taboe te doorbreken. Heb het er eens losjes over. Vertel wat je aan het proberen bent. Ook ik probeer dingen en die gaan ook wel eens mis. Denk bijvoorbeeld aan mij crypto’s. Die waren op een gegeven moment 8x zoveel waard als waar ik ze voor gekocht had. “Nee, ik ga nog niet verkopen”. Ondertussen is de waarde weer hetzelfde als waar ik ze voor gekocht had. Veel van mijn collega’s waren ook druk bezig met cryptocurrency. Sommigen hebben dikke winsten gepakt, anderen grote verliezen geleden. Maar we hadden het erover. En hoewel we het over 0,00829113 Bitcoin hadden, vertegenwoordigde het natuurlijk wel een bepaalde (en soms behoorlijke) waarde.

Bedenk, leer en ervaar geld

En dan ook in die volgorde. Ga niet naar aanleiding van een advertentie meteen voor €10.000 crowdfunden. Nee, denk eerst eens na wat je wilt. Vervolgens is het belangrijk om iets te leren. Ik wil gaan crowdfunden. Hoe doe ik dat? Vele websites (waaronder natuurlijk deze blog), die je vertellen hoe het moet en ervaringen met je delen. En juist die ervaringen zijn erg waardevol. Neem ze niet één-op-één over, want die ervaringen hoeven niet de jouwe te zijn. Maar het is een goed startpunt. Ga met jouw plan en de kennis en ervaringen het eens ervaren. Niet direct die €10.000 erin knallen, maar eerst eens €100. Ervaar het. Zo werkt het ook met beleggen, crypto’s, het doen van boodschappen en alles wat er maar met geld te maken heeft. Bereid je voor om het zelf te gaan doen.

Wat heb ik nou geleerd

Ik begon over vragen over geld en dingen die ik heb geleerd in de afgelopen jaren.
Stel jezelf eens de vraag: Wat maakt het voor mij interessant? Wil je sparen voor een reis, of gewoon eens iets extra’s kunnen doen. Ik word vooral getriggerd door het rente-op-rente effect en de mogelijkheid om eerder te kunnen stoppen met werken.
Doorbreek die taboe over geld. Natuurlijk heeft iedereen altijd een mening. Dat kan zijn over sparen, beleggen, crowdfunden, cryptocurrency. Weet het gesprek erover te starten. Gooi niet in de groep: Ik heb net voor €10.000 aandelen Heineken gekocht. Doe het tactisch: “Wat heb je afgelopen weekend gedaan?”. “Ik heb mij ingelezen hoe ik aandelen kan kopen”. De meningen vliegen je vanzelf om de oren. Zelfs al heb je niet perse afgelopen weekend gelezen over aandelen, het is een opener die de hele taboe doorbreekt. Natuurlijk kan je ook gewoon eens een afspraak maken met een gelijkgestemde. Dan is er gewoon geen taboe. En als laatste: verdiep je er eens in.

Jezelf in geld verdiepen

Heel belangrijk om jezelf echt eens in geld te verdiepen. Lees erover, bedenk wat je wil leren en google eens. Ik hoop natuurlijk van harte dat je ook mijn blog gebruikt als bron van kennis en ervaring. Ook ik heb het op die manier geleerd. Zo ben ik ooit erg geïnspireerd door het boek “Rich dad, Poor dad“. Heb ik veel geschreven over beleggen en het boek “De beleggingsillusie” was erg waardevol voor mij. Verder moet je vooral leren van het doen. Mijn potjessysteem is niet in één dag gebouwd, daar heb ik jaren over gedaan voordat ik mijn administratie heb zoals hij nu is.

Boordevol vragen over geld

Ik zit nog vol vragen over geld. Hoe werkt het nou, doe ik zelf wel goed aan mijn huidige koers. Helaas kunnen we dat pas over een jaar of 30 gaan terugblikken. Voor nu denk ik aardig goed op weg te zijn. Daarnaast zit ik vol vragen aan jou! Waar heb jij geleerd jouw financiën te doen zoals je het nu doet? Welke vragen zou je graag eens willen stellen. Met enige regelmaat krijg ik ook vragen hoe ik iets doe of wat mijn visie op een bepaald onderwerp is. Via deze blog, mail of gewoon tijdens de lunch. Ik vind dat heel leuk, maar ook leerzaam voor mijzelf. Heb jij dus nog zulke vragen? Dan vraag ik jou ze gewoon te stellen (als reactie of via svmv@stoppenvoormijnvijftigste.nl). Soms weten anderen hier het antwoord en anders is het voor mij een goede reden om eens iets uit te zoeken. Want dat is voor mij de tweede trigger wat geld interessant maakt. Ik wil gewoon weten hoe het zit.

3 gedachten over “Waar doe je financieel goed aan?”

  1. Ik vind geld leuk. En interessant. Ik heb eigenlijk mijn hele leven lang geld over gehad en gespaard. Dat precies uitkomen met geld of blut zijn is een onbekend fenomeen voor mij 😉 Heel luxe, ik weet het. Niet dat mijn ouders nou zo rijk zijn, maar ik heb wel een goed voorbeeld en daarmee een goede financiele opvoeding gehad. De laatste tijd ben ik er nog wat meer mee bezig, om te kijken hoe ik mijn geld nog beter kan inzetten. Jouw blogs vind ik altijd fijn om te lezen 🙂

    Beantwoorden
  2. Pas de laatste 5 jaar ben ik erg geinteresseerd geraakt in geld. Vooral hoe je het kunt laten groeien. Ik vind dat je vooral je eigen plan moet trekken.

    Het valt me op dat, ondanks de vele mensen met financiele problemen, financiele omgang/planning niet wordt meegegeven vanuit schoolprogramma’s. Stabiel vermogen opbouwen (veel of weinig) gaat vaak over een paar simpele regeltjes. Maar blijkbaar moeten we dat (ik ook) zelf uitvinden.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.