“Ik heb er lang genoeg voor gewerkt”

Een spreuk die je vaak genoeg hoort. En echt in allerlei situaties. Werken wordt dus als zwaar en tijdrovend gezien. We kunnen genoeg andere dingen bedenken die we met die tijd zouden willen doen. En als het er dan op aankomt, is het een goed onderbouwde reden om te zeggen: “ik heb er lang genoeg voor gewerkt”. Maar op welke momenten zeggen we dit nou en is dat dan wel terecht?

De AOW

Ik stond maandag als een sardientje in de trein. Hoewel ik op maandag sowieso wat later vertrek, had ik een van de eerste treinen te pakken. Er was gestaakt. Van 6 uur tot 7.06. 66 minuten staken om duidelijk te maken dat met op 66 jarige leeftijd met pensioen wil. “We hebben er dan tenslotte lang genoeg voor gewerkt”. Tja, misschien is dat ook wel zo? Maargoed, de pensioenleeftijd wordt nou eenmaal voor iedereen verhoogd. Ook ik moet tot na m’n 70e werken. Men wordt ook steeds ouder, dus is er ook steeds meer geld nodig om alle AOW-ers van hun AOW te voorzien. Een vervelende conclusie is dus dat de groep werkenden voor meer geld moet zorgen om alle AOW te betalen.
Hoewel het voor mij als reiziger een stukje minder prettig was om te reizen, kon ik de actie op zich wel begrijpen. Soms moet je gewoon laten merken dat je het er niet mee eens bent.

Dat nieuwe paar schoenen

“Omdat je het waard bent…”. Gadverdamme! Natuurlijk moet je af en toe iets nieuws kopen. Maar koop het omdat het nodig is, niet omdat je jezelf moet belonen. Die nieuwe telefoon, laptop, schoenen of auto zijn natuurlijk heel leuk. Maar zijn ze wel echt nodig? In deze wereld van consumeren proberen alle bedrijven iets aan je te verkopen. De winsten moeten hoger en de verkoopcijfers mogen niet achter raken. Kopen kopen kopen. En wij als consument zien al die aanbiedingen en vinden natuurlijk dat wij het verdient hebben. En natuurlijk heb je af en toe een extraatje verdiend, maar om nou bij iedere aankoop te zeggen: “ik heb er tenslotte hard voor gewerkt”, vind ik niet de juiste insteek.

Op vakantie

“Ik ga naar de andere kant van de wereld. Ik heb er tenslotte hard voor gewerkt.” Dit kan ik dan alweer veel beter begrijpen. Want waar je nieuwe paar schoenen na een jaar of twee/drie toch weer aan vervanging zijn, is de herinnering van die vakantie blijvend. Wat mij betreft alweer een betere reden om een wat verdere reis te maken en dus niet perse dat nieuwe paar schoenen of die nieuwe auto te willen. Je kan je geld tenslotte maar één keer uitgeven, dan toch liever aan iets blijvends.

Geld dat voor je mag werken

Een spreuk die ik van een van mijn volgers ontving: “Ik werkte voor mijn geld, laat het nu maar voor mij werken.” Een terechte opmerking! Jij moet hard voor de centen werken. Waar bij een eerder AOW het gevolg is dat anderen langer door moeten werken, is dat bij geld een heel ander verhaal. Op het moment dat jij jouw geld aan het werk zet, hoef je er maar één ding voor te doen: het niet uitgeven. Zelfs al zet je het maar op de spaarbank, dan ontvang je er al rente over. Ga je het vervolgens investeren, wordt het rendement alleen nog maar hoger. En terwijl jij het geld niet uitgeeft, is het ondertussen ‘voor jou aan het werk’. En of dat nou op de spaarrekening is, via investeringen of in aandelen, als je het goed doet, hou je meer over dan dat je erin hebt gestopt. Een perfect voorbeeld dat geld voor jou werkt. Jij hebt er tenslotte al hard genoeg voor gewerkt.

1 gedachte over ““Ik heb er lang genoeg voor gewerkt””

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.