Weten jullie nog? Volkswagen die diep door het stof moest omdat ze vals speelden. Ze hadden een stukje software ontwikkeld dat ervoor zorgde dat die diesel auto’s een emissietest herkenden. En tijdens die test moet je natuurlijk zo min mogelijk uitstoten. En dat lukte. In praktijk bleek dat die auto’s wel 40 keer vervuilender waren dan tijdens die tests. Foei! In de afgelopen vijf jaar proberen zijn de schade te incasseren en hun naam weer te zuiveren. Een nieuwe, volledig elektrische, lijn met auto’s is geboren. De ID. serie. En ja, dat gaat niet zonder slag of stoot.
Inspiratie
The sky is the limit
Die bekende uitspraak die ooit is overgekomen uit Amerika. The sky is the limit. Natuurlijk gekenmerkt door al die wolkenkrabbers die daar hoog de lucht in gaan. Bij gebrek aan ruimte moet je gewoon omhoog gaan. Zo hoog dat je op een gegeven moment echt niet meer verder kan. Maar dan zou je in principe nog steeds omhoog kunnen. Het onbeperkt en onbegrensd denken spreekt velen aan. Het moet alleen maar mooier, groter, of liever nog gigantischer. Waarom denken in beperkingen als je ook kan denken in mogelijkheden. Waarom niet?
De corona stroomversnelling
Had jij een jaar geleden durven denken dat ons dagelijks leven een jaar later nog steeds zo beïnvloed zou worden door corona. Ik persoonlijk niet. Ik weet nog als de dag van gister dat ik ‘dat mailtje’ kreeg waarin stond dat het de bedoeling was dat we thuis gingen werken. Dat ik aan het einde van de dag tegen m’n collega’s zei: “nou, tot weet ik niet wanneer”. Ik heb de meeste van mijn collega’s sinds maart vorig jaar niet meer gezien. Opeens gingen we met z’n allen thuiswerken. Het internet kreeg een flinke klap te verduren en ook verschillende bedrijven hadden moeite met het feit dat de medewerkers nu opeens wel thuis moesten werken. Maar als ik dan nu naar buiten kijk, hebben al die maatregelen van vorig jaar toch ook wel weer een voordeel.
Verliesaversie
Wij mensen houden niet van verlies. Verlies doet pijn en pijn proberen we te vermijden. Het is zelfs wel eens onderzocht dat de pijn van verlies twee keer zoveel pijn geeft dan de winst die je kan behalen geluk geeft. Dus, zet jij alles op rood, en gaat hij op zwart, doet dat twee keer zoveel pijn dan het geluk van wanneer hij op rood zou komen. Gek he. En dat voorkomen van verlies, is iets wat best wel veel doen. Niet alleen op financieel gebied, maar ook in het dagelijkse leven. Vandaag eens wat voorbeelden en hoe ik erachter ben gekomen dat het voorkomen van verlies je heel erg kan beperken.
Geldnieuws
Het is tegenwoordig steeds lastiger om onder het nieuws uit te komen. Zeker als je een app hebt geïnstalleerd op je telefoon, is het zo makkelijk om even het nieuws door te scrollen. “Het belangrijkste nieuws” wordt zelfs via een push-bericht naar je doorgestuurd. Dat dat dan enkel de coronacijfers van die dag zijn, maakt niet meer uit. Ik heb dan ook die apps ondertussen van m’n telefoon verwijderd. Een beetje op nieuws dieet. Maar zelfs op dat dieet kom je nog steeds nieuws en artikelen tegen over geld. Want, geld is hot, happening en iedereen heeft er mee te maken. Maar sommige berichten vallen op. Vandaag een paar van die verhalen waarvan ik denk “hoe dan…?” of “die wil ik delen”.
Wat was er te vieren in 2020
Gelukkig nieuwjaar iedereen! Ik hoop dat alles veilig is verlopen en dat we allemaal een gezonden en goede start hebben kunnen maken in 2021. Toch wil ik nog even terugblikken op 2020. Hoewel ik natuurlijk hoop dat 2021 stukken beter gaat zijn dan afgelopen jaar, zijn er natuurlijk ook goede dingen gebeurd. Dingen die leuke herinneringen oproepen. Waar je met heel veel plezier aan terug gaat denken in de komende jaren. Ook ik wil nog even terugblikken op de leuke dingen van 2020. Wat eigenlijk ging er toch ook wel heel veel wel goed!
Dat mij dit is overkomen
Heb jij jezelf wel eens afgevraagd hoe afhankelijk we met z’n allen zijn van Google. Waarschijnlijk niet zo expliciet, maar ga maar eens na hoe vaak jij Google gebruikt. En dan niet alleen de zoekmachine. Ook Google Maps, Google afbeeldingen, Gmail en ga zo maar door. Vele producten heeft Google in de loop der jaren op de markt gebracht. Misschien nog wel een van de grootste Google producten die hier niet genoemd is: Android. Ook die telefoonsoftware komt van de ontwikkelaars van Google. We zijn best wel afhankelijk dus als het gaat om Google. En dus ook van het algoritme van Google. Want als jij even ‘Googelt’, bepaalt het algoritme wat er bovenaan komt te staan.