Klopt de energie vergelijking wel?

Ik stap jaarlijks over van energieleverancier. Simpelweg omdat dit mij elk jaar weer een welkomstbonus oplevert. Afgelopen jaar ben ik tijdens het overstappen bij Oxxio terechtgekomen. En zij sturen mij elke maand een brief. “Beste SVMV, Afgelopen maand heeft u X aan energie verbruikt.” Vervolgens staan daarnaast wat tabelletjes, zodat je jouw verbruik met die van anderen kan vergelijken. En dan twijfel ik of de referentiedata wel juist is, of dat wij gewoon zeer extreem zuinig zijn.

Uw verbruik in april

Afgelopen april verbruikten wij 124 kWh elektriciteit en 30 m3 gas. Tja, als je tegen mij zegt dat dat enorm veel verbruik is, geloof ik je direct, maar als je zegt: je doet extreem zuinig, kan dat ook best. Natuurlijk zijn ook wij energiezuinig bezig, maar ik heb geen idee hoe we het nou echt doen. Het zou denk ik best nog een beetje zuiniger kunnen.

Verbruik in vergelijking met eenzelfde situatie

Daar zit natuurlijk de belangrijke schakel in een vergelijking. Hoeveel gebruikt iemand in een vergelijkbare situatie. Wij wonen in een jaren ’60 appartement met twee personen. Daarbij hebben een een VR-ketel en stoken we zelf ons appartement warm.
Ga ik weer terug naar mijn brief van Oxxio, dan zijn er maar twee referentiekaders: Met hoeveel personen woon je en in wat voor type woning woon je. Die laatste gaat dan van flat naar tussenwoning naar hoekhuis, twee-onder-een-kapper en vrijstaande woning. Best lastig om het zo samen te vatten in 5 typen woningen. Een tinyhouse is tenslotte ook een vrijstaande woning, maar zal veel eenvoudiger warm te krijgen zijn dan een Paleis Soestdijk (wat technisch gezien vroeger ook een vrijstaande woning was…)

Wij zijn extreem zuinig (volgens de energieleverancier)

Gaan we dan even kijken naar die brief, dan doen we het met 124 kWh zo slecht nog niet. In april gebruikt een eenpersoonshuishouden gemiddeld zo’n 144 kWh. Twee personen zitten eerder zo rond de 225 kWh. Dat is dus bijna twee keer zoveel elektriciteit als wij…
Op het gebied van gas doen we het ook niet heel slecht. Met 30 m3 zitten wij ver onder het verbruik van het gemiddelde verbruik van een flat in april. Dat type woning zit namelijk gemiddeld op 65 m3.

Referentiedata

Natuurlijk wil ik ook nog even terugkijken hoe we het dan vorige maanden hebben gedaan. En ik weet nu direct waarom dit ene mailtje mij zo opvalt: De jaarverwachting zit er niet meer bij, dus dan lees je de mail wat beter. Ik ben direct ook even teruggegaan in mijn archief. Ook in de oudere vergelijkingen kwamen we zeer zuinig uit te bus. Alleen de (dit jaar erg koude) januarimaand verbruikten wij meer gas dan een gemiddeld appartement. Maar uiteindelijk: alles wat men aanbiedt zal op de een of andere manier wel commentaar opleveren. Want is de vergelijking bijvoorbeeld wel correct te maken?

Geen huis / gezinssamenstelling is hetzelfde

In mijn vorige appartement kreeg ik bij mijn andere energieleverancier soortgelijke overzichtjes. Toen zat ik wat gas betreft nog heel veel zuiniger, alleen schoot mijn elektriciteitsverbruik ver boven het gemiddelde. De oorzaak? Ik had blokverwarming (dus stookte daar niet zelf) en kookte enkel op gas. Ik had een elektrische boiler, dus warm water zag ik niet terug op de gasrekening, maar op de elektriciteitsrekening. Met een gasverbruik van 9 m3 (per jaar!), maar met een elektriciteitsverbruik van ruim 2200 kWh, viel ik zwaar uit de maat. Maar toch deed ik niet extreem.

Probeert de energieleverancier mij een goed gevoel te geven?

Wat er echter nu wel door mijn hoofd gaat, is of de gemiddelden niet expres vertekend zijn. Proberen ze mij niet een goed gevoel te geven dat we heel zuinig zijn? Het milieu heeft al flink aan ons mensen te lijden, dus ik vind energie zuinig leven erg belangrijk. Tegelijkertijd is het enige product wat een energiemaatschappij verkoopt: energie. Dus als wij wat lichtvoetig over ons verbruik gaan denken, komt dat hen weer ten goede. Het is wat vergezocht, maar door zulke vergelijkingen die net iets te algemeen zijn, krijg ik het gevoel dat ze van geen kant kloppen. Het kan toch niet dat wij GEMIDDELD op jaarbasis slechts de helft gebruiken van het gemiddelde.

Hoe erg wijkt jullie verbruik af van het gemiddelde

7 gedachten over “Klopt de energie vergelijking wel?”

 1. Ik heb mijn energieleverancier toestemming moeten geven om meegenomen te worden in de referentie. Ik denk dat ze dus de gemiddelden uit hun eigen klantenbestand halen.

  Ook ik zit altijd ruim onder de referentie. Maar als ik soms hoor wat anderen verbruiken, dan zijn wij of extreem gierig of zij stoken voor de mussen en hebben een paar 100 watt peertjes als bijverwarming branden.

  Beantwoorden
 2. Ik zat afgelopen maand op 100kWh en 48m^3 gas voor een alleenstaande met kind in een tweekapper. Ik denk dat jou verbruik gemiddeld is voor een zuinig aangelegd persoon, en dus ongeveer 2 keer zo laag als een gewoon gemiddeld persoon. Ik ken genoeg mensen die er met z’n tweeen 3500kWh-5000kWh per jaar doorheenjagen, geen idee hoe ze het voor elkaar krijgen.

  Beantwoorden
 3. Wij zitten erboven, dus ze sturen wel voorbeelden met erboven.
  2 volwassen, 1 kind zitten we op 3580 kWh per jaar.

  Ik werk vanuit huis en zit dan stil achter een computer, dus wil het huis altijd goed op temperatuur hebben. De meeste mensen werken buitenshuis, dus dat zal schelen, maar ook als je vrij bent heb je vaak al voldoende aan een lagere temperatuur omdat je toch wel bezig gaat met iets, om echt goed productief te zijn tijdens stil zitten kies ik toch voor altijd 21 graden. Al wel geprobeerd te verbeteren dat vooral kantoor warm is en de rest niet en het is iets verbeterd maar niet ideaal.

  Partner werkt ook vaak ’s nachts, waardoor dan dus ook lampen (en soms kachel een beetje) gebruikt worden. En ook apparaten gebruiken we vaak geheel langs elkaar. Douche, koffiezetapparaat, waterkoker, etc.

  Beantwoorden
 4. Natuurlijk kan het wel dat jullie de helft van het gemiddelde verbruiken. Daarvoor is het een gemiddelde… Anderen gebruiken weer meer.
  Wij zijn zelf ook altijd zeer zuinig. Maar toen ik ging verhuizen heb ik geïnvesteerd in zuinige elektronica: mijn tv, wasmachine, koelkast zijn zeer zuinig, en ook mijn verlichting bestaat volledig uit 3 en 6 watt ledlampen. Gemiddeld verbruiken wij zo’n 1100 kWh per jaar, en dan koken wij ook nog elektrisch (inductie).

  Beantwoorden
 5. Ik denk dat het niet echt een goede vergelijking is als je alleen kijkt naar hoeveel personen en welk type huis. Het ligt ook aan o.a. de isolatie.
  Zoals je al al schrijft heb je een VR ketel, die had ik vroeger ook, een nieuwe moderne HR ketel genomen en die heb ik in de afgelopen 4 jaar alweer terug verdient.
  Maar ook bij de vorige ketel kreeg ik bij die vergelijking steeds te zien dat ik extreem zuinig ben.
  Mijn verbruik in april was 3m3 gas en 107kWh stroom.
  In januari was dat 36m3 gas en 95 kWh stroom.
  Werk ook thuis, maar hier staat de verwarming dus al uit sinds 29 maart, waarschijnlijk is het appartement (75m2) goed geïsoleerd (kunststof kozijnen met 3 dubbel glas) en ligt op het zuiden, dus beetje zon en het wordt al warm hier.
  Ik gebruik dus alleen gas nu voor douchen, kook ook met inductie.
  Heb toen ik hier kwamen wonen dus ook geïnvesteerd in zuinige electronica, zoals A+++ koelkast en vriezer, alles met LED lampen en dus de HR ketel en alles met schakelaar van de stroom af bij geen gebruik, op koelkast en vriezer na dus.

  Beantwoorden
 6. lastig want wat is gemiddeld. ik werk bijv thuis dus dat geeft sowieso al een hoger verbruik dan als er niemand thuis is. en sinds dit jaar zonnepannelen dus is t sowieso niet meer te verglijken 😉 wel verbruiken we veel meer dan jullie, logisch. gezin van 4, hoekwoning met ook nog ruime kelder. gasverbruik is wel flink omlaag sinds manlief 2 raampjes vervangen heeft en de buizen geisoleerd heeft dit kan ikz elf terug zien in excel waarin ik de meterstanden bij hou. uiteraard kunnen we ook zien wat we daadwerkeljk verbruiken of zelfs terugleveren na aftrek van ons vverbruik (april was een super maand) maar ik gok dat ons verbruik wel boven gemiddeld ligt

  Beantwoorden
 7. Wij zitten ook bijna altijd ver onder het geniddelde. Dat geeft mij een goed gevoel, maar juist als motivatie dat we goed bezig zijn, niet in de zin van dat we de teugels wat kunnen laten vieren.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.