Hoe FIRE ben ik?

Die vraag kreeg ik laatst. Hoe FIRE ben je nou al? Hoever ben je met jouw FIRE doel? Een hele goede vraag… Ik heb namelijk een pad voor mijzelf uitgestippeld en op zich loop ik daar on-track. Zoals het nu gaat, denk ik over 20 jaar wel te kunnen stoppen met werken. Maarja, 20 jaar is nog een hele lange periode. Dus laten we de balans eens op proberen te maken. Hoe ver ben ik nou eigenlijk al?

Lees meer

De kudde volgen

Ik kwam laatste een tegeltje tegen die ik gewoon moet delen. “Wie achter de kudde aanloopt, loopt altijd in de stront”. Hoe lekker is die spreuk. En het klopt technisch gezien ook gewoon. Maar het deed me ook aan het denken zetten. Want waar loop ik in de kudde. Loop ik wel bij een kudde? Want dat ‘eerder stoppen met werken’ is nou niet bepaald de meest standaard route.

Lees meer

“Een werkweek van vier uur” review

Voor degenen die mijn blog al wat langer volgen, leek het wel alsof ik dat stukje van mijn blog verwaterde. Ik heb het even nagezocht en twee jaar geleden ben ik begonnen aan dit boek. Twee jaar heb ik er over gedaan om hem uit te lezen. Het is een tijdje blijven liggen en ik ben een keer opnieuw begonnen. Na de beleggingsillusie was dit toch wel een boek van een ander kaliber. Maar ondertussen is het uit! Vandaag dus een review van de Nederlandse vertaling van “The four hour workweek”. Een werkweek van vier uur!

Lees meer

De kracht van investeren

Lang heb ik zitten twijfelen over de titel van deze blog. “Regel zelf je salarisverhoging”, “Wat kan je doen met €100” en nog wat varianten daarop zijn de revue gepasseerd. Maar alle variaties vielen uiteindelijk wat tegen als ik naar de uitwerking van deze blog ging kijken. Terwijl ik toch enorm enthousiast ben over dit onderwerp. Zelf investeer ik al jaren en haal ik daar prima rendementen uit. Maar hoe breng je dat nou goed over?

Lees meer

Nog niet klaar om te stoppen met werken

Ik streef FIRE na. Financial Independence, Retire Early. Financieel onafhankelijk, vervroegt met pensioen. Daar ben ik niet de enige in en binnen de groep mensen die dit nastreven is er ook nog wel eens de vraag: Wanneer stop je dan? Heb je allereerst al genoeg geld bij elkaar. Stop je in een keer volledig of bouw je af? En wat als er na jouw FIRE datum wat leuks voorbij komt, ga je dat dan wel of niet doen? Ga je dan de vrijheid toch weer inleveren. Ga je dan alsnog wat geld verdienen omdat je het toch wel leuk vind. Terug naar dat oude wereldje van hectiek en werken voor je geld. Of doe je dat niet? Je hoeft tenslotte er niet meer voor te werken. Je kan doen wat je leuk vindt. En zo zag ik in het nieuws Arjen Robben voorbij komen. Hij was schijnbaar nog niet klaar om echt te stoppen met werken.

Lees meer

Een nieuw pensioenstelsel

Gefeliciteerd allemaal! We hebben als Nederland zijnde een akkoord bereikt voor ons nieuwe pensioenstelsel. Ons hele stelsel gaat op de schop. Pijnpunten die er nu zijn worden eruit gehaald en beloftes worden niet meer gemaakt. Klinkt allemaal vrij goed, maar toch zitten er wat mij betreft nog steeds wat pijnpunten. Want natuurlijk is het belangrijk dat we een goed systeem opzetten waardoor we ook in de toekomst van onze oude dag kunnen genieten. Maar toch…

Lees meer

De toekomst van woon-werkverkeer

Tot zo’n tien weken geleden werd woon-werkverkeer als vanzelfsprekend gezien. Dat was er nou eenmaal. Maar nu we allemaal al geruime tijd thuiswerken, blijken er vaak toch ook andere mogelijkheden te zijn. Dat het helemaal niet zo nodig is om elke dag weer in de file te staan. Elke dag weer een uur heen en een uur terug. Het blijkt dat je vanuit huis op zich heel veel kan doen. Ik ben afgelopen week voor het eerst weer naar kantoor gegaan. En toen bedacht ik mij toch echt: hoe gaan we straks tegen woon-werkverkeer aankijken?

Lees meer