De beleggingsillusie: Wat de bank je niet verteld over succesvol beleggen

Wie wil het nou niet! Een succesvol belegger worden. Sterker nog: Het ligt in jouw bereik. Als je dat tenminste aan de schrijvers van het boek “de Beleggingsillusie” vraagt. Want de beurs is inderdaad eng en beleggen kan je veel geld kosten. Maar niet als je weet hoe het systeem werkt! Vandaag een review van het boek. Want ja, alle goede kennis wil ik graag met je delen!

De eerste indruk

Mijn eerste indruk van het boek: Heerlijk. Hij leest lekker weg, is in deze tijd geschreven en de auteurs zijn van Nederlandse komaf. Een boek wat tot de verbeelding spreekt door de verschillende voorbeelden die gegeven worden. Men probeert jou als lezer meer kennis bij te brengen over de beurs. Hoe werkt het, welke geschiedenis zit erachter en welke keuzes zou je wel en niet moeten maken.

Deel 1: De illusie

Het boek is opgedeeld in twee delen. Allereerst komt er uitleg. Uitleg uitleg en nog meer uitleg. Wat is de beurs. Hoe gaat het in z’n werk. Welke verschillende producten zijn er allemaal en welke illusie wordt er opgezet.

Zeker op het moment dat jij al aandelen hebt die beheerd worden op de beurs moet je nu vooral even goed opletten: Jouw aandelenfonds of beheerder verdiend NIETS met het kopen of verkopen van aandelen. Ze verdienen aan jou: De belegger. Op het moment dat ze winst voor je maken krijgen zij een deel van die winst. Op het moment dat ze verlies hebben, heb alleen jij het verlies. Daarbij moet je natuurlijk ook nog eens de kosten betalen voor het feit dat zij jouw aandelen beheren. Ze hebben dus eigenlijk niets te verliezen. Daarbij wil elke tussenpersoon een graantje meepikken. En dat allemaal met de voorspelling dat ze beter zijn dan de markt. Wat de schrijvers betreft een lachertje.

Je kan niet beter zijn dan de markt…

Een simpel statement: op de beurs is het vraag en aanbod. De beurs gaat een bepaalde koers. Als iemand het beter doet dat die koers, dan is er automatisch iemand anders die het slechter doet dan die koers. Effectief komt alles op de koers van de beurs zelf neer. 50% van de beleggers doet het beter, 50% doet het slechter. Denk je tenminste… Handelen in aandelen kost echter ook geld. Verkoop je aandelen voor hetzelfde als dat je ze gekocht hebt, heb je verlies, doordat er kosten zijn gemaakt. Daardoor hebben 51% van de handelaren een slechter resultaat, tegen 49% van de handelaren die het beter doen. Maar… Dat is voor de eerste transactie. De kans dat jij bij de tweede, derde, vierde en zoveelste transactie het nog een keer beter doet dat de beurs zelf, wordt steeds kleiner.

Deel 2: de oplossing

In het tweede deel van het boek gaat men verder op hoe het dan wel zou moeten. Waar moet je rekening mee houden en welke afwegingen moet je maken.
De drie pijlers die daarin terugkomen zijn de volgende:

 1. Risico
  Neem het juiste risico. Begin je net met beleggen en heb je het geld over 30 jaar pas nodig, dan kan je hogere risico’s nemen dan wanneer je het geld al over 5 jaar nodig hebt. De beurs zal een keer dalen. Maar ook weer herstellen. Dat herstel kost tijd en die moet je het ook geven. Heb je het geld eerder nodig, dan kan je het geld beter op een spaarrekening zetten…
 2. Kosten
  De grootste aanslag op je rendement zijn de kosten. Stel de beurs doet het in de komende 40 jaar goed met gemiddeld 7% rendement per jaar. Jij stop daar nu €10.000 in en wacht 40 jaar lang. Wat heb je dan over 40 jaar?
  Scenario 1: Jij neemt een mannetje in de hand die alles voor je regelt via hun eigen fonds. Hij kost slechts 1% van het ingelegde bedrag en de kosten van het fonds zijn ook slechts 1% van het ingelegde bedrag. In plaats van 7% gaat je rendement daardoor naar 5%. Over 40 jaar heb je dan €70.399
  Scenario 2: Jij neemt hetzelfde mannetje in de hand, maar hij gaat voor jou beleggen in een Vanguard ETF. Deze tracker kost 0,05%. Jouw rendement is daarmee 5,95%. Na 40 jaar heb jij opeens €100.934!
  Scenario 3: Als laatste gaan we het gewoon zelf doen. Geen mannetje, je stopt gewoon  €10.000 in dezelfde Vanguard tracker. Jouw rentepercentage stijgt daarmee naar 6.95%. Na 40 jaar heb je dan (en schrik niet) €146.971.
  Gefeliciteerd! Ik heb je zojuist €76.000 bespaard/opgeleverd! Een duidelijker voorbeeld kan ik niet geven: hou de kosten zo laag mogelijk!
 3. Hou jezelf in bedwang. Beleg met je verstand, niet met je emotie. Onderbuikgevoelens zijn funest voor je rendement. Gaat het even wat slechter met de beurs? NOU EN! Laat het gewoon zoals het is. De beurs zal zich wel weer herstellen. Geef het de tijd.
  Stel jouw aandeel heb je gekocht voor €100 en een week later is hij nog €90 waard. Om schade te beperken verkoop je het. Dan maar die €10 verlies nemen. En inderdaad, hij zakt nog verder. Een week later is het aandeel nog maar €80 euro waard. Ben jij even blij. Je laat het maar voor wat het is. Die beurs kan je gestolen worden. Komt jouw buurman een maand later. Die had ook voor €100 een aandeel gekocht. Wat een geluk. Na die dip van een maand geleden is het aandeel gaan stijgen en is nu €120 waard. Nu heb je dus eigenlijk geen €10 verlies, maar €30 verlies. Aandelen zijn er voor de lange termijn. Koop ze en laat ze met rust.
  Er is wel eens onderzocht welke groep mensen het meeste rendement haalden. De uitkomst: de groep overleden mensen die dus niets met hun aandelen deden…

Samenvatting

Mijn advies voor iedereen die nog niet op de beurs actief is: Lees dit boek! Hij is vlot geschreven en beschrijft in begrijpelijke taal hoe jij het meeste rendement kan halen met beleggingen op de beurs. Zeker een aanrader!

Waarschuwingsnoot van het boek:
“Dit boek kan blijvende vermogensgroei veroorzaken”

Wil je dit boek bestellen, maar heb je geen zin in de verzendkosten? Kijk dan vooral nog even hier. Vul met een goedkoop product jouw bestelling aan tot €20 en bespaar daarmee €2,50 verzendkosten!

4 gedachten over “De beleggingsillusie: Wat de bank je niet verteld over succesvol beleggen”

 1. Dit boek staat op mijn ereader om gelezen te worden! Een aanvullende bespaartip voor degene die een Kobo ereader hebben: dit boek is te lezen via Kobo Plus van bol.com (9,99 per maand).

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.