Prettig parkeren

De melkkoe van elke gemeente in Nederland. Parkeergeld. Als gemeente hoef je maar twee dingen te doen: betaalpalen neerzetten en controleren. Ze leveren allebei geld op. De betaalpalen voor alle brave burgers, de boetes voor iedereen die het gokje waagt of vergeet naar die betaalpaal te lopen.

Ik vind dit echt de grootste onzin ooit. Er wordt al enorm veel geld betaald aan wegenbelasting (dat gebruikt zou moeten worden om mijn auto te kunnen laten rijden), accijnzen op brandstoffen (om mijn auto daadwerkelijk te laten rijden) en dan ook nog eens parkeerkosten (om mijn auto stil te mogen laten staan).
Zoals je merkt is dit best wel een ergernis van mij.

Gratis parkeren

Gelukkig zijn er in Nederland ook nog een hoop plaatsen waar gratis geparkeerd kan worden. Ik ben hier groot voorstander van. Het gemak van de auto vind ik namelijk nog steeds behoorlijk groot. Daarnaast is parkeren zo duur geworden, dat het ook erg onaantrekkelijk is geworden. €5 per uur is tegenwoordig redelijk normaal. Een middagje naar de stad wordt daardoor al snel €25 duurder.

Het overzicht

Oke, betaald parkeren vind ik stom. Gratis parkeren ben ik groot voorstander van en is in veel steden vaak nog prima mogelijk. Maar waar is nou dat ene plekje. Ik wil namelijk zo dicht mogelijk bij een stadscentrum parkeren, zonder daarvoor te hoeven betalen of 100.000 rondjes te rijden. Een beetje overzicht en structuur daarin zou heel welkom zijn. En gelukkig is die er!

Prettig parkeren

Op www.prettigparkeren.nl kan er eenvoudig op een stad of straat gezocht worden. Vervolgens geeft de site heel eenvoudig aan op welke plek de dichtstbijzijnde gratis parkeerplaats is. Daarbij heb je  ook nog eens de luxe dat je precies kan zien op welke momenten die plek gratis is en wat hij normaal kost. Als het echt niet mogelijk is om gratis te parkeren, zie je in het overzicht wel waar je het goedkoopst je auto kwijt kan.

Voordeel

Zo is het mij gelukt om op 15 minuten lopen van het centrum van Utrecht mijn auto op een zaterdag de hele dag gratis kwijt te kunnen. De goedkoopste optie was anders de jaarbeurs (€12 per dag). Ik heb met dus 30 minuten lopen, €12 “terugverdiend”. Dat is €24 per uur en dus ruim 3x zoveel als mijn werkelijke uurloon (zoals ik in deze blog had berekend). Het is een half uur lopen, maar aangezien we toch een dag door de stad gingen lopen, maakte dat half uur natuurlijk ook niets uit. Daarbij zie je ook nog eens een ander deel van de stad, wat je anders niet zou zien.

Twee keer geld uitgeven

Vele mensen dromen ervan. Je geld twee keer uit kunnen geven. Ook ik doe dat maar al te graag. In gevallen als deze, waar ik aanzienlijk bespaar op de parkeerkosten, gun ik mijzelf dan soms ook dat extraatje. In dit geval is daar een Quest voor gekocht. Een tijdschrift dat ik erg graag van A tot Z lees en vervolgens bewaar voor als ik nog eens een artikel nodig heb.

Zo zie je maar. Ik heb uiteindelijk €4 euro bespaard, een ‘gratis’ Quest, een stukje gewandeld door de straten van Utrecht waar je normaal niet komt EN ik heb er een blij gevoel aan overgehouden dat ik mij slimmer voel dan de mensen die het parkeergeld bedacht hebben.

5 gedachten over “Prettig parkeren”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.