Bitcoin: ik heb al €3 winst!

Aangezien mijn blog gaat over eerder stoppen met werken, financieel onafhankelijk, (be)sparen, investeren en al het andere wat er maar met geld te maken heeft, is het ook een keer goed om Bitcoin te noemen. Met mijn technologische achtergrond vind ik het heel interessant om te volgen en heb er zelfs wat gekocht om het ook eens zelf te proberen. Zoals de titel al aangeeft heb ik al een kleine winst behaald. Maar is dat nu geluk of wijsheid?

Bitcoin
Voor iedereen die er ooit wel eens van gehoord heeft, maar toch niet precies weet wat het is, nog even in een notendop: Bitcoin is een digitale munt. Ook wel Cryptocurrency genoemd. Net zoals andere valuta kan Bitcoin in waarde stijgen en dalen, afhankelijk van de vraag ernaar. Bitcoin wordt niet gereguleerd door een overheid of centrale bank. Daarmee is de munt ook minder gevoelig voor inflatie. Verder is de munt volledig digitaal. Nieuwe Bitcoins ontstaan door ze te minen. Minen is niet meer dan een computer hele lastige berekeningen te laten maken. Dat was in het begin van Bitcoin erg rendabel, maar hoe meer Bitcoins er zijn, hoe moeilijker de berekeningen worden en hoe minder er gevonden worden. Verder is er al van tevoren bepaald dat er maximaal 21 miljoen Bitcoins zullen komen.
Om een transactie te doen in Bitcoin worden er ook berekeningen gemaakt. Deze berekeningen kosten dus stroom en tijd. Als vergoeding daarvoor, betaal je een kleine bijdrage. Elke transactie kost dus een klein beetje. Die “fee” krijgen de eigenaren van al die datacenters die de berekeningen maken. Een best lucratieve business als je het goed aanpakt.

Naast bitcoins zijn er ook Altcoins. De alternatieven van Bitcoin. Ze zijn minder waard, hebben een ander doel dan de Bitcoin, maar werken op hetzelfde principe. De blockchain. Een uitleg daarover wordt te gedetailleerd. Wil je meer informatie, kijk even hier voor een uitleg.

Investeren?
In mijn eerdere blog heb ik het al eens gehad over Bitcoin. En mijn mening is wat dat betreft nog niet heel erg veranderd. Ik vind Bitcoin nog steeds geen investering, maar een gok. Je weet namelijk gewoon niet wat een Bitcoin of andere altcoin gaat doen. Er zijn en blijven verwachtingen, maar waar je het bij een valuta kan inschatten op basis van de politiek en centrale banken, kan dat bij cryptocurrency niet.

Proberen
Omdat het wel enorm speelt in de (financiële) wereld, vond ik het ook zeker wel eens de moeite om mij erin te verdiepen. Ik heb daarin al best veel gedaan. minen, kopen, handelen, frustreren, winnen en verliezen. Om het eens te ervaren, niet om serieus groot geld erin te gaan stoppen!

Minen
Nieuwe cryptomunten kunnen worden gemined. Net zoals dat goud en zilver worden gedelft. Alleen om te minen, heb je een hele krachtige computer nodig die heel veel moeilijke berekeningen kan maken. Nu is mijn computer al ietsje ouder, maar ik wilde het toch eens proberen. Even een weekend lang die computer behoorlijk op z’n donder geven. Want dat is wat er gebeurde… Mijn pc begon te blazen, werd heel warm en enorm traag toen het minen eenmaal aanstond. Ik deed dit samen met anderen in een groep op internet. Een weekend lang heeft mijn pc gedraaid. Ik heb hem echter direct gestopt, toen ik de opbrengsten zag. Omdat ik per dag mijn stroomverbruik kan inzien, wist ik dat er ongeveer 5 kWh doorheen was geknald. Zo’n €1,25 aan stroomverbruik. Mijn opbrengst: €0,005… Goed… daar stoppen we dus maar meteen mee, want dit had geen zin.

Kennis inwinnen
Omdat een aantal van mijn collega’s al actief was met Bitcoin, heb ik daar maar eens een paar lunches mee gezeten. Hoe werkt het nou, wat is jullie tactiek en hoe begin ik. hoe hou ik verder de overzichten bij en waar moet ik rekening mee houden. Ik hield verder de waarde van de Bitcoin redelijk in de gaten. Ik zag hem stijgen en dalen en had eind juli voor mijzelf besloten dat als hij onder de €2000 zou staan, ik er wat van zou kopen. Gelukkig werkt Bitcoin met 8 cijfers achter de komma, dus kon ik ook voor €10 0,05 Bitcoin kopen. Helaas steeg de Bitcoin vervolgens dus ben ik toen niet ingestapt. Helaas, want op de top heeft de Bitcoin op €3800 gestaan. Hij was dus bijna verdubbeld in slechts twee weken…

De wereld
Om bitcoin een beetje te begrijpen, is het goed om de wereld van Bitcoin een beetje beter te begrijpen. Bitcoin was de eerste en is de grootste en het meeste waard. Vervolgens zijn er wat andere grote coins zoals Litecoin en Ethereum. Met deze drie grotere currency kan je andere currency kopen. Andere altcoin. Zo heb je Riple, Dodge en nog vele andere coins. Zelfs de Gulden is geherintroduceerd als digitale munt. Maar al deze altcoins kunnen eigenlijk alleen met de Bitcoin gekocht worden en weer verkocht voor Bitcoin. Het kan wel direct met Euro’s, maar de kosten die je daarvoor betaald zijn enorm hoog. Dat wil ik juist voorkomen.

De eerste frustratie
Op een goed moment heb ik dus besloten om toch een altcoin te kopen. Ik vond €10 euro wel een mooi bedrag. Gewoon om eens te proberen. Mijn eerste frustratie kwam al dat ik via de website waar ik het wilde kopen, niet eens voor €10 mocht kopen. Het moest minimaal €15 euro zijn en daarvan wat €0,42 transactiekosten. Nou vooruit, €15 en ik had daarmee voor €14,58 altcoins. Eenmaal betaald kwam de website met een verificatietransactie van €1, die verplicht was…
Uiteindelijk was ik dus €16 kwijt voor €14,58 aan altcoins. Het is tenslotte een test, dus ik heb mij er maar even bij neergelegd.

Het eerste verlies
Ik had Redcoins gekocht. De goedkoopste altcoin die ik via een bepaalde exchange kon kopen. Om te proberen toch een prima stap leek mij. Leek mij. Want goedkoop betekend niet dat hij niet minder waard kan worden. En jawel. De waarde van de Bitcoin steeg, dus de Bitcoin / Redcoin waarde daalde. Uiteindelijk vond ik het teveel dalen, dus heb ik ze verkocht. Heel dom natuurlijk, maargoed, ik moest het ervaren. Een paar dagen later was hij alweer meer waard. Een harde leerschool dus.

Winst
Ondertussen sta ik, na twee weken, op een waarde van €19. Dat is dus drie hele euro’s winst! Effectief zelfs €4,50 winst, want er zaten nogal wat transactiekosten bij. Dat is toch een waardevermeerdering van 31%! De winst/waardestijging is in dit geval vooral toe te schrijven aan de waarde stijging van de Bitcoin zelf. Op dit moment is de Bitcoin waarde van al mijn andere coins namelijk minder dan toen ik ermee begon. De kans is dus ook heel erg groot dat het morgen alweer minder waard is dan die €16. Kortom, geen pijl op te trekken.

Strategie
De waarde van alle coins bij elkaar in euro’s is erg afhankelijk van de Bitcoin koers. Als de bitcoin koers hoog is, is de totale waarde hoog. Dat komt omdat alle coins eerst omgewisseld moeten worden naar Bitcoins. En daar stap ik met mijn strategie vanaf. Ik ga enkel nog maar naar de Bitcoin koers kijken. Ik koop de altcoin als hij net een flink stuk gedaald is en verkoop ze weer als ze een paar procent gestegen zijn. Volledig onafhankelijk van de eurokoers die ertegenover staat. Mijn doel is uiteindelijk om zoveel mogelijk Bitcoin te krijgen. Die verkoop ik ooit dan wel weer op het moment dat die veel waard is. Op het moment dat ik een andere coin koop, stel ik dan ook direct in wanneer hij weer verkocht wordt. Ik heb dan wellicht niet de maximale winst, maar ik haal wel de emotie eruit.
Of dit alles gaat werken weet ik natuurlijk nog niet. Maar voor nu is dit wel de strategie die mij weinig tijd kost en vrijwel geen stress op gaat leveren. En het is tenslotte puur een test. De kans dat ik echt groot geld in Bitcoin ga stoppen of ermee ga verdienen is tenslotte extreem klein.

2 gedachten over “Bitcoin: ik heb al €3 winst!”

    • Het is voor mij momenteel ook niet meer dan een test. Af en toe moet je tenslotte ook iets ervaren om er een goede mening over te kunnen vormen 🙂

      Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.