Stoppen met jezelf druk maken

Ik krijg wel eens te horen dat ik mijzelf teveel druk maak. Dan wil ik de wereld verbeteren en besteed ik uren om een postzegel te besparen. Of dan pin ik mij ergens in vast en is er eigenlijk geen oplossing. Schrijf ik een hele blog over een onderwerp waar ik mij heel erg druk over maak, krijg ik een reactie dat er een spelfout inzit. Kortom, zou ik nou niet eens moeten luisteren. Gewoon doen wat de meute doet. Stoppen met een stapje verder nadenken? Sommige dingen zijn nou eenmaal zoals ze zijn.
Ik weet het zo net nog niet…

Je druk maken is goed voor content

Want laten we eerlijk zijn, mijn blog heeft lang niet zo goed gedraaid als ik mij nergens druk om had gemaakt. Dat ik mij niet druk zou maken om een euro te besparen. Dat het investeren slimmer kon. Of dat ik mijn bewondering uitsprak over een kleine ondernemer die het tegen de grote reus opnam. Je druk maken is in mijn geval soms ook gewoon verwondering of bewondering. Dat zou ik dan ook willen. En daar heb ik heel veel over geschreven. Ik ben mij wat minder druk gaan maken over mijn blog, dus ik schrijf nog maar eens in de zoveel tijd. Maar toen ik er nog de tijd voor nam, kwamen er nogal wat stukjes uit mijn vingers. Gewoon, omdat ik mij druk maakte en mijn mening wilde ventileren.

Maak je nou niet druk!

Kreeg ik recent nog te horen… Gevalletje belastingdienst. Leuker kunnen ze het niet maken, maar makkelijker ook niet. Ik verdien wat bij met deze blog en onze podcast. Maar dat bijverdienen moet je ook gewoon netjes opgeven bij de blauwe-enveloppen-brigade. Dus dat doe ik dan ook. En vervolgens moet je belasting betalen over die inkomsten. En dat vind ik terecht! Ik moet inkomstenbelasting premie volksverzekeringen en een stukje inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekeringswet betalen. Voor beide kreeg ik een voorlopige aanslag voor 2023. Of ik alvast honderden euro’s wilde betalen voor de inkomsten die ik dit jaar ga genereren. En zelfs daar (hoe vervelend ik het ook vind) maak ik mij nog niet druk om… Het gaat mij dus om die enveloppen…

Druk maken om enveloppen van de belastingdienst

Want, op woensdag kreeg ik een mailtje (en twee dagen daarna een envelop met dezelfde inhoud) of ik een paar honderd euro wilde betalen voor de inkomstenbelasting. Een dag later kreeg ik bijna dezelfde brief voor de zorgverzekeringswet. Ander bedrag, ander betalingskenmerk, net wat andere belasting. Maar, het moest naar dezelfde rekening, gaat uit van dezelfde inkomensverwachtingen over 2023, gaan beide dus over mijn belastingaangifte en moet ik allebei voor dezelfde datum betalen. En dan vraag ik mij oprecht af: kon dit niet in één envelop, in één overzicht en in één keer betalen. Het is alsof de schilder je vandaag de rekening stuurt voor de arbeid en materialen en morgen nog een tweede factuur stuurt voor de btw. Nou zou het gek zijn dat de btw überhaupt niet op de eerste factuur staat, maar dat voorbeeld ziet de belastingdienst ook nooit voorbij komen… 😉 Maar kom op… Waarom kan het niet gewoon in één keer betaald worden? iDeal linkje er direct bij voor ’t gemak. En administratief verdeeld de belastingdienst het dan weer naar twee losse potjes. Moeten ze nu ook doen tenslotte…

Je druk maken om die ene envelop

En dus maak ik mij druk om die ene envelop. Nou ja, voor mij één. Voor de belastingdienst tienduizenden of misschien wel honderdduizenden… Hoeveel bomen waren daar voor nodig? Hoeveel uitstoot om de boel te produceren? Hoeveel uitstoot, werk en kosten om de boel te bezorgen? Reageer gerust als je het antwoord weet, maak ik zie het nut niet in van twee losse brieven… Zeker niet omdat dit voor heel veel mensen twee losse brieven zullen zijn.

De overheid lijkt zich vaker niet druk te maken

Een land besturen is lastig. Punt. 17 miljoen mensen en hun meningen. We vinden van alles wat en je wilt iedereen tevreden houden. Maar toch is de overheid nogmaals even het pispaaltje in deze. Ik kwam een stukje tegen van Arjen Lubach over overheidswebsites. Wellicht heb je het gezien, anders staat hij hieronder. Want, door te stoppen met je druk maken over bijvoorbeeld efficiëntie, compleetheid, het opsplitsen van van alles en nog wat, heeft de overheid het dus voor elkaar om 1800 websites te hebben. En nee, niet over 1800 onderwerpen. Zeker niet! Corona alleen al heeft er 12. Over water zijn er een stuk of 10 en zo zijn er heel veel onderwerpen met verschillende websites over net weer een ander sub-onderwerpje. En deels snap ik het ook. Informatie over corona valt onder een ander onderdeel van de overheid dan het prikken of het testen. Maar hier had ik gehoopt dat mensen zich druk hadden gemaakt en we dus niet waren geëindigd met 1800 verschillende URLs. Hier dan toch even het filmpje:

Lubach maakt zich duidelijk druk!

Je druk maken is goed voor content. Lubach is daar natuurlijk een goed voorbeeld van. Haalt het iets uit? Geen idee. Het is in dit geval vermaak, satire en stiekem grappig in combinatie met plaatsvervangende schaamte vanwege de knulligheid. Maar door het op deze luchtige manier aan de kaak te stellen, gaat er misschien wel ergens een radartje draaien. Iemand die zich druk maakt over dat onderwerp. misschien kan het aantal coronawebsites wel gehalveerd worden!?! Niet eens perse uit kostenbesparing, maar gewoon toegankelijkheid van de overheid. Al is het maar net het volgende stapje…

Ik blijf mij dus ook zeker druk maken!

Dit gaat mijn vriendin natuurlijk niet leuk vinden om te lezen. Maar ik blijf mij gewoon druk maken. Om die dubbele envelop die niet nodig is. Om Wajongers die eigenlijk een hele oneerlijke regeling hebben als ze gaan werken. Om WOZ waardes die kant nog wal raken, maar ook om de bedrijfjes die daar misbruik van maken… Om gratis verzending bij Bol.com. In de hoop dat net de juiste persoon leest wat ik ergens van vind. In de hoop dat die juiste persoon net even aan het denken gezet wordt. In de hoop dat ik over een paar jaar een trotse blauwe brief krijg dat het voortaan in één envelop komt. Uit kostenbesparing, eenvoud, milieuoverwegingen, duidelijkheid of desnoods gewoon efficiëntie. In de hoop dat het steeds een stapje beter kan.

Waar zou jij je druk om maken?

4 gedachten over “Stoppen met jezelf druk maken”

 1. Haha, erg herkenbaar! Ik maak me soms ook druk over de bepaalde dingen. Een scheurtje in een muur, een vreemd mailtje, een rare uitspraak van een politicus. Maar ook dat we in de wereld teveel voedsel weggooien, van dat soort dingen. En ook die blauwe enveloppen. Die we nog eens in tweevoud krijgen voor de belastingaangifte terwijl we net twee mailtjes hebben gekregen. Het zal wel verplicht zijn ofzo (gewoon ergens aanvinken “ik wil mijn post voortaan digitaal ontvangen”?), weggegooid (belasting)geld.

  Maar goed, terug naar het drukmaken. De laatste tijd probeer ik dat minder te doen. Niet om niet verder na te willen denken, maar omdat mij soms stress geeft. Gewoon af en toe denken, “het is wat het is”. Accepteren en weer door.

  Beantwoorden
 2. Ik geef mezelf een ‘drukmaakbudget’. Af en toe denk ik na wat ík nu belangrijk vind. Rond Kerst bijvoorbeeld.
  Voor mezelf, voor mn familie, en sinds ik dan nog wat energie over heb, ook voor de wereld. En voor de komende maanden weet ik dan welke dingen ik me druk om wil maken, geld, tijd en energie aan wil spenderen. De andere dingen bekijk ik soms in het nieuws, en soms dat niet eens. Want sinds ik alleenstaande moeder was, weet ik dat dat ik niet alles kan doen wat ik wil (met mn geld en met mn tijd). Kiezen dus, op heldere momenten. En de rest van de tijd dat gewoon doen. Maakt me uiteindelijk gelukkig en trots.

  Beantwoorden
 3. Echt zo herkenbaar! En als je voor een van de aanslagen een betaalregeling afspreekt dan krijg je bij elke betaling ook weer een mail en een brief, terwijl je geeoon je afspraak uitvoert. Als het dan gaat over voorbeeldfunctie dan vind ik dit ongepast. Ik heb erover gebeld met de BD. Die gaven aan dat het proces nou eenmaal zo was ( ik heb gevraagd om een wijzigingsverzoek). Een andere motivatie is het inzicht in het lager wordende bedrag. Dat zou ik eerder verwachten op de Mijn- omgeving met idd een ideal betaallink erbij. ( er werd gezegd dat het is opgeschreven)…

  Beantwoorden
  • Tja en verder maak ik me druk over het halve verhaal rond warmtepompen…isoleren en ventileren is noodzakelijk!
   Vraag ik me echt af wat er wordt gedaan voor de leveringskosten en belasting op de geleverde energie? Ik heb het antwoord nog niet….
   Heb ik even gemist wat er met het stapbudget is gebeurd…
   EN bemoei ik me met de openbare ruimte in mijn stukje stad.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.