Sparen optimaliseren

Ik hou van optimalisatie! Hoe meer ik kan automatiseren, hoe beter. Ik hoef er dan niet meer over na te denken. Ideaal, want dan kan ik die hersenpan weer voor andere dingen gebruiken (zoals leuke blogs schrijven šŸ™‚ ). Vandaag deel ik een stukje optimalisatie als het gaat om sparen. Geen zorgen, je hoeft hier geen economisch genie voor te zijn. Gewoon wat tips en tricks die het leven net een beetje makkelijker maken. Je optimaliseert hierdoor jouw spaargedrag en zorgt er dus eigenlijk ook nog eens voor dat het ongemerkt gaat. Nou, wat wil je nog meer? Snel verder lezen dus!

Lees meer

De rijken worden steeds rijker

Gevoelig puntje. Want we klagen met z’n allen dat het allemaal duurder wordt. Dat de breedste schouders ook wel wat meer lasten mogen dragen en dat al die rijken heus wel wat meer van hun geld kunnen missen. Maar iets dat opvalt is dat die rijken steeds maar rijker worden. De helft van al het geld in de wereld is in handen van nog geen 1% van de wereldbevolking. Sterker nog: De acht rijkste mensen van de wereld bezitten net zoveel als de 3,6 miljard armsten. En ze worden steeds rijker. Wat kunnen wij hier nou van leren?

Lees meer

Nu een beetje of straks heel veel sparen?

Volgens Albert Einstein is het het achtste wereldwonder. Het rente op rente effect. Doordat je nu spaart en daar rente over ontvangt, krijg je over een jaar rente over de door jouw ontvangen rente. En het jaar daarop weer rente daarover. Over dat eerste bedrag zal je bij een gelijk rentepercentage dus elk jaar meer rente ontvangen. Maar daarmee is niet alles gezegd. Want het houdt bijvoorbeeld helemaal geen rekening met jouw carriĆØre. Je verdient later tenslotte ook veel meer. Waar ga jij rekening mee houden? Wat wil je nu kunnen doen en wat wil je later kunnen doen. Allemaal vragen en opmerkingen die op kunnen spelen. Vandaag eens met een andere blik kijken naar vroeg beginnen met sparen voor later: Ik spaar later wel!

Lees meer

Sparen voor de uitzet

Iedereen krijgt er een keer mee te maken. Het huis uit gaan. De een gaat studeren en op kamers, de ander woont tot ergens in de veertig (vaak tot ergernis van pa en ma) nog thuis voordat het besef er komt dat er meer is dan thuis wonen. En vrijwel alle ouders roepen bij het kopen van ‘handige dingen’: “handig voor je uitzet”. Maar is dat wel zo handig? Ga je al die spullen ook daadwerkelijk gebruiken? En wat is nou de beste aanpak voor je uitzet?

Lees meer

Doelen koppelen

Ken je dat? We zijn eind januari en de goede voornemens schieten er een beetje bij in. Stoppen met roken, afvallen, meer sporten, gezonder leven en ga zo maar door. Het is niet dat je niet wil, maar er is ook niet echt een motivatie om daadwerkelijk ermee verder te gaan. Om nu een extra duwtje in de rug te geven ga ik vandaag doelen koppelen!

Lees meer

Potjes

Zoals ik in mijn eerste blog, Er was eens… (1), vertelde, heeft mijn moeder mij al vanaf het moment dat ik zakgeld kreeg laten sparen. Ik had dus twee potjes: “Wat ik nu uit mag geven” en “Voor later”. Elk jaar mocht ik mijn spaarpot legen en kreeg ik een cadeautje bij 1 van de grote banken. Dus natuurlijk moest er ook geld inzitten!

Vuurwerk

Ik was ondertussen 13 en had een krantenwijk. Heel simpel, huis aan huis blaadjes in de woonwijk waar ik woonde. In week twee stond de buurvrouw al aan de deur. Niet de meest vriendelijke, want ze was maar al te bang dat onze bal door haar ruit ging. Ze vroeg of ze misschien twee krantjes mocht hebben. EĆ©n voor haar en Ć©Ć©n voor haar dochter. Ik had al krantjes tekort, maar dat was geen probleem. De week daarop stond ze bij haar eigen deur te wachten en moest ik maar even terugkomen.

Lees meer

Twee vaders

Mijn inspiratie om deze blog echt te starten is begonnen bij een boek dat mij werd aangeraden. “Rich dad, Poor dad” van Robert Kiyosaki. Wellicht een van de bekendste boeken die mensen lezen als ze beginnen met denken aan financiĆ«le onafhankelijkheid.

Dus even heel kort over het boek…

Aangezien iedereen het boek waarschijnlijk al kent hou ik het kort. Het boek gaat over de 9 jarige Robert. Zijn eigen vader is hoofdonderwijzer op Hawai. Wel onderwezen en zeker niet slecht betaald. De vader van zijn vriendje is ondernemer op Hawai. Heeft geen noemenswaardige opleiding genoten, maar verdiend toch elke maand weer genoeg geld. Het boek leert je een aantal dingen, die verpakt zijn in een heerlijk verhaal:

Lees meer