Stoppen met jezelf druk maken

Ik krijg wel eens te horen dat ik mijzelf teveel druk maak. Dan wil ik de wereld verbeteren en besteed ik uren om een postzegel te besparen. Of dan pin ik mij ergens in vast en is er eigenlijk geen oplossing. Schrijf ik een hele blog over een onderwerp waar ik mij heel erg druk over maak, krijg ik een reactie dat er een spelfout inzit. Kortom, zou ik nou niet eens moeten luisteren. Gewoon doen wat de meute doet. Stoppen met een stapje verder nadenken? Sommige dingen zijn nou eenmaal zoals ze zijn.
Ik weet het zo net nog niet…

Lees meer

Gratis bezwaar maken tegen de WOZ-waarde… Doe het niet!

De WOZ (Waardering Onroerende Zaken) komt er weer aan. De jaarlijkse taxatie van al het vastgoed in Nederland die gebruikt wordt als basis voor onder andere de gemeentelijke belastingen. Jaarlijks kijkt iedereen weer uit op naar die beruchte taxatie. Want wat gaat er dit jaar weer uitkomen? En daarbij: wat gaan dan dit jaar de kosten worden? Om ‘geld te besparen’ zijn er vele bedrijfjes die namens jou bezwaar maken tegen de WOZ-waarde. Ze doen dat namens jou en het kost je helemaal niets. Toch zeg ik direct: doe dit nou niet… En dat is niet omdat ik jou het voordeel niet gun.

Lees meer

De dempende werking van spreiden: ik geef je inzicht in mijn rendement

We weten het allemaal: 2022 was alles behalve 2021… Zeker als je naar de beurzen kijkt. Als ik naar het deel van mijn portfolio kijk dat op de beurs verhandeld kan worden, moet ik bijna gaan huilen. 2022 was een niet al te best jaar. En dat is dan wel een understatement. Maar, zoals jullie weten heb ik niet alleen maar geïnvesteerd in ETF’s. Ik zit zwaar in crowdlending, investeer nog in een vastgoedfonds en koop nog steeds maandelijks een boom. Allerlei investeringen die voor een goede spreiding zorgen, maar die tegelijkertijd ook het rendement afvlakken. Zowel positief als negatief. Vandaag een deep-dive in die rendementen!

Lees meer

Die €190 energiecompensatie is vet onhandig

Voordat ik met iedereen ruzie krijg, nee, ik ben niet tegen de energiecompensatie. De prijzen schieten de pan uit en het is nodig dat sommigen, of misschien wel de meesten, hierbij geholpen worden. Er is niet voor niets zo’n groot draagvlak voor het energie prijsplafond en ook die €190 energiecompensatie was voor politiek Den Haag vrij snel rond. Maar jemig wat onhandig is die energiecompensatie ingeregeld. En natuurlijk, er moet een manier zijn om het snel en goed bij de mensen te krijgen. Maar ik heb nu mijn energiecompensatie gekregen en direct zie ik het misgaan. Waarschijnlijk is dit een eenmalige actie, dus leren uit eerdere lessen gaat niet zo snel gebeuren. Maar toch laat ik jullie graag even meelezen met mijn gedachten.

Lees meer

Wij kosten banken geld

Als je voor je kind een spaarrekening opent, is het natuurlijk zo duidelijk als maar zijn kan. Je kroost krijgt een hogere rente, meer extra’s en betaalt daar helemaal niets voor. Dat kost een bank geld. Een investering die ze doen in de hoop dat jij daar, na je studie en in het werkende leven, nog steeds blijft bankieren. Een investering die geld kost en zich hopelijk terugverdiend. Maar nu stond er een artikel dat alle consumenten geld kosten. Al jaren. Dat was eerst zo’n 23 miljoen, nu zo’n half miljard per jaar. Dit was voor mij zo’n vraagtekenmoment met heel veel vraagtekens.

Lees meer

De aangepaste vermogensrendementsheffing

Over alleen al de titel heb ik zitten twijfelen. Is het nou een nieuwe vermogensrendementsheffing, een eerlijkere, een stomme? Zo kan ik nog wel even doorgaan met termen die iets zeggen over de aanpassingen die het kabinet op prinsjesdag bekend heeft gemaakt. Maar aangepaste vond ik toch wel het meest passend. Naast dat ik er wat van vind, heeft het ook zeker impact op mijn verwachtte rendement. En daarmee ga ik dus ook een stapje verder. Want hiermee ga ik zelfs anders kijken naar mijn investeringen.

Lees meer

Groeipijn in de economie

Het lijkt wel of alles opeens niet meer lekker functioneert de laatste tijd. Alsof we uit balans zijn. Nou zijn we dat sowieso wel, maar eigenlijk is het pas de laatste maanden dat het echt tot uiting komt. Als we in de afgelopen jaren terugkijken, dan kom je al snel bij de Belastingdienst met bijvoorbeeld de kindertoeslagaffaire (of überhaupt al alle systemen die de belastingupdates niet meer aankunnen). In de recentere geschiedenis (lees: nu) hebben we te maken met vluchten die geschrapt worden, omdat er geen mensen zijn om de koffers af te handelen en security te bemannen. Treinen die niet rijden door personeelstekorten en dertigers die maar wat graag op zichzelf willen wonen, maar er simpelweg geen betaalbaar huis voor hen is. Kortom, de dingen waar je vanuit ging, zijn er gewoon niet meer als vanzelfsprekend. Maar is dat erg?

Lees meer