Die €190 energiecompensatie is vet onhandig

Voordat ik met iedereen ruzie krijg, nee, ik ben niet tegen de energiecompensatie. De prijzen schieten de pan uit en het is nodig dat sommigen, of misschien wel de meesten, hierbij geholpen worden. Er is niet voor niets zo’n groot draagvlak voor het energie prijsplafond en ook die €190 energiecompensatie was voor politiek Den Haag vrij snel rond. Maar jemig wat onhandig is die energiecompensatie ingeregeld. En natuurlijk, er moet een manier zijn om het snel en goed bij de mensen te krijgen. Maar ik heb nu mijn energiecompensatie gekregen en direct zie ik het misgaan. Waarschijnlijk is dit een eenmalige actie, dus leren uit eerdere lessen gaat niet zo snel gebeuren. Maar toch laat ik jullie graag even meelezen met mijn gedachten.

Lees meer

Wij kosten banken geld

Als je voor je kind een spaarrekening opent, is het natuurlijk zo duidelijk als maar zijn kan. Je kroost krijgt een hogere rente, meer extra’s en betaalt daar helemaal niets voor. Dat kost een bank geld. Een investering die ze doen in de hoop dat jij daar, na je studie en in het werkende leven, nog steeds blijft bankieren. Een investering die geld kost en zich hopelijk terugverdiend. Maar nu stond er een artikel dat alle consumenten geld kosten. Al jaren. Dat was eerst zo’n 23 miljoen, nu zo’n half miljard per jaar. Dit was voor mij zo’n vraagtekenmoment met heel veel vraagtekens.

Lees meer

De aangepaste vermogensrendementsheffing

Over alleen al de titel heb ik zitten twijfelen. Is het nou een nieuwe vermogensrendementsheffing, een eerlijkere, een stomme? Zo kan ik nog wel even doorgaan met termen die iets zeggen over de aanpassingen die het kabinet op prinsjesdag bekend heeft gemaakt. Maar aangepaste vond ik toch wel het meest passend. Naast dat ik er wat van vind, heeft het ook zeker impact op mijn verwachtte rendement. En daarmee ga ik dus ook een stapje verder. Want hiermee ga ik zelfs anders kijken naar mijn investeringen.

Lees meer

Groeipijn in de economie

Het lijkt wel of alles opeens niet meer lekker functioneert de laatste tijd. Alsof we uit balans zijn. Nou zijn we dat sowieso wel, maar eigenlijk is het pas de laatste maanden dat het echt tot uiting komt. Als we in de afgelopen jaren terugkijken, dan kom je al snel bij de Belastingdienst met bijvoorbeeld de kindertoeslagaffaire (of überhaupt al alle systemen die de belastingupdates niet meer aankunnen). In de recentere geschiedenis (lees: nu) hebben we te maken met vluchten die geschrapt worden, omdat er geen mensen zijn om de koffers af te handelen en security te bemannen. Treinen die niet rijden door personeelstekorten en dertigers die maar wat graag op zichzelf willen wonen, maar er simpelweg geen betaalbaar huis voor hen is. Kortom, de dingen waar je vanuit ging, zijn er gewoon niet meer als vanzelfsprekend. Maar is dat erg?

Lees meer

Jouw spaargeld op een buitenlandse spaarrekening via Raisin

Ja, deze blog bevat affiliate links. Ja, Raisin is actief nieuwe klanten aan het werven en ja, als jij je aanmeldt via één van mijn links ontvang ik daar een vergoeding voor. Zo, de olifant in de kamer is bij deze genoemd. Maar, ik hoop wel dat je vooral blijft lezen. Want, ik heb al twee jaar een account bij Raisin en krijg daarmee meer rente op mijn spaargeld. Ik ken dus ondertussen de meeste voor- en vooral de nadelen en ga je deze dus allemaal noemen. Waarom? Omdat ik oprecht denk dat Raisin geschikt is voor best wel wat mensen. Want wie wil er nou niet meer rente op zijn of haar spaargeld ontvangen?

Lees meer

Tijd vs. Geld: Meer betalen voor meer vrije tijd

Er is een verandering gaande. Bij mij dan in ieder geval. Een proces dat stapje voor stapje zich steeds verder uitvouwt. Niet dat ikzelf echt verander, maar wel dat ik sommige dingen nog eens kritisch bekijk. En dan kijk ik dus niet perse naar de kleine dingen. Nee, ik kijk juist naar de grotere en constructieve dingen. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de balans tussen thuiswerken en op kantoor werken. Ik onderhield mijn volledige blog tijdens mijn reistijd. Het kostte mij dus veel tijd om op en neer naar kantoor te reizen, maar dat leverde mij de tijd en mogelijkheid een toffe blog te onderhouden. Maar deze blog gaat over een heel ander onderwerp. Iets waar wij allemaal mee te maken hebben: boodschappen doen.

Lees meer

Crowdfunding afbouwen

In mijn vorige post EN in de strategie-update in onze podcast, gaf ik het al aan. Ik ga crowdfunding afbouwen. Maar, waarom ga ik dan toch langzaam afscheid nemen van iets waar ik al bijna tien jaar behoorlijk enthousiast over ben. Waarom ga ik minder investeren in crowdfunding en stap ik over naar een vastgoedfonds? En het zit in mijn nieuwe strategie, dus hoe pak ik het aan? Is het cold-turkey direct stoppen en alles eruit halen, of bouw ik het daadwerkelijk af?

Lees meer