Beginnen met beleggen (1)

Een nieuwe serie blogs! Mijn vorige series waren een succes en aangezien de reacties op mijn eerdere blog over beleggen behoorlijk enthousiast waren, denk ik dat het met deze serie ook wel goed gaat komen. Deze serie gaat over mijn zoektocht in de wereld van beleggingen. Waar begin je, waar moet je rekening mee houden en wat zijn lessons learned. Ik heb er heel veel zin in! Op dit moment weet ik nog niet hoe lang deze serie gaat worden en hoe vaak hij gaat verschijnen. Ik gok zomaar op het moment dat ik weer iets nieuws heb ervaren of geleerd. De tijd zal het leren. Voor nu veel plezier met het eerste deel in mijn zoektocht in het beginnen met beleggen.

Disclaimer
Allereerst is het goed om te beginnen met een disclaimer. Ik heb officieel totaal geen verstand van geld. Ik heb geen financiële achtergrond en leer door heel veel te lezen en ervaringen van anderen te gebruiken in mijn eigen leerproces. Ik schrijf daarom mijn ervaring in deze blog. Belangrijk daarbij: mijn ervaringen hoeven niet jouw ervaringen te zijn. Mijn financiële leerproces kan als inspiratie dienen, maar is zeker geen advies en zal nooit en te nimmer als advies kunnen dienen. Je bent zelf verantwoordelijk voor de acties die je doet! Je zal mij dus ook nooit aansprakelijk kunnen stellen voor eventuele verliezen. Ik word door de ervaring wijzer en dat kan goed, maar ook zeker slecht uitpakken.

De eerste stap
De allereerste stap is misschien wel de makkelijkste van allemaal. De beslissing maken dat je wil gaan beleggen. Het is een hele enge stap. Ik heb altijd wel geroepen dat beleggen mijn volgende stap gaat worden, maar daadwerkelijk de knoop doorhakken dat je je echt erin gaat verdiepen, was voor mij best wel enge beslissing. Ik had namelijk nul verstand van aandelen, fondsen, indexen en noem maar op.
Maar, aangezien je mijn blog leest, ben je waarschijnlijk wel bewust met financiën bezig. Wellicht ben je op mijn blog terecht gekomen omdat je meer wil leren over beleggen en het zelf gaan doen. Heel verstandig! Niet zozeer om mijn blog te lezen, maar om je in te lezen, voordat je een aankoop doet. Gefeliciteerd dus met je eerste stap. Nog maar vele ingewikkelde stappen te gaan.

Voorbereiding
Na het nemen van de stap, zag ik door de bomen het bos niet meer. Waar moet ik nou beginnen. Ik ben erachter gekomen dat je heel veel informatie kan vinden, maar dat ‘gewoon maar beginnen te lezen’ zeker geen goede optie is. Er is namelijk een overvloed aan informatie.
Ik ben dus eerst een doel gaan stellen. Wat wil ik in welke periode proberen te bereiken? Welke risico’s zijn voor mij acceptabel? Hoeveel werk wil ik erin steken en hoeveel verstand heb ik al van beleggen? En waarom wil ik uberhaupt gaan beleggen?Belangrijke vragen waarbij ik van mening ben dat ze mij helpen. Als ik namelijk eerst  een doel voor mijzelf heb bepaald, kan ik gaan zoeken naar relevante informatie. Daarmee sluit ik dus een overbodig deel uit. Direct zoeken naar het aankopen van een aandeel levert bij google ook betere resultaten op dan “hoe moet ik beleggen”.

Mijn doelen
In deze serie neem ik je mee in mijn zoektocht. Ik zal proberen uit te leggen wat ik tegen ben gekomen, maar mijn blog zal redelijk gestuurd worden door mijn doelen en keuzes. Daar weet ik tenslotte het meeste over. De doelen / strategie die ik aan wil gaan houden is als volgt:

Ik ga beleggen om mijn investeringsportfolio meer te spreiden. Het uiteindelijke doel is om over 24 jaar genoeg te hebben om te kunnen stoppen met werken. Daarbij heb ik berekend dat met een maandelijkse inleg van €600 en een rendement van 6% dit doel haalbaar is. Ik ga dus op een lange termijn beleggen en wil de buy en hold strategie toepassen. Ik heb geen verstand van aandelen, bepaalde sectoren, geografische gebieden etc. Daarom wil ik voornamelijk aan spreiding doen over grote aandelenpakketten. Naast de buy en hold strategie heb ik geen kennis van lokale markten of segmenten en ook niet de tijd / interesse om daar veel aandacht en energie in te stoppen. Ik durf daarbij wel risico te nemen voor een iets hoger rendement. In mijn crowdfunding kan ik kiezen voor zeer solide projecten, die dit risico compenseren. En als laatste wil ik een zo hoog mogelijk rendement. Als ik op kosten kan besparen, wil ik dit graag doen.
Voor dit jaar is mijn budget €2000. Hiermee wil ik gaan proberen en mag ik fouten maken. Volgend jaar zal dit opgehoogd worden als het goed bevalt.

Ik denk dat mijn doel hiermee redelijk compleet is. Ik besef mij dat dit al flink wat vragen op kan roepen. In mijn volgende blog zal ik dan ook ingaan op een aantal termen en keuzes die ik heb gemaakt, wat andere opties zijn etc.

Mocht je vragen of opmerkingen hebben naar aanleiding van mijn blog. Reageer gerust hieronder of mail naar svmv@stoppenvoormijnvijftigste.nl. Feedback is altijd welkom en onjuistheden wil ik graag verbeteren.

4 gedachten over “Beginnen met beleggen (1)”

 1. Ik denk ook om te beginnen met beleggen en ik zit ook te denken aan een buy-and-hold systeem. Ik heb al besloten dat ik wil beginnen met index-fondsen, zodat de risico’s verspreid worden door de bedrijven in een fonds, ipv losse aandelen die ik wat actiever moet beheren.

  Beantwoorden
 2. Sluit me aan bij minimaal, geen leergeld nodig, gewoon die €600 elke maand in 2-3 index fondsen (Wereld, US en bonds) van Vanguard/Blackrock/Meesman/etc, stoppen (verdeeld zoals jij je er prettig bij voelt). Klaar en weer doorgaan met je leven 🙂
  Al moet ik eerlijk zeggen, heb ook speelgeld en dat is best leuk/leerzaam. Leer je eigenlijk dat je gewoon index fondsen moet doen.

  Beantwoorden
  • Ik verwacht ook wel in die richting te eindigen, maar ik wil ook eerst weten hoe het bevalt. Wat doet het met mij en is het wat ik ervan verwacht. Daarom voor dit jaar een limiet van 2000.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.