Alles wat je moet weten bij Crowdfunding

Zoals jullie weten ben ik erg actief met crowdfunding. Daarom een hele blog om de basisprincipes van crowdfunding uit te leggen en alle zaken die ik in overweging neem bij een investering in crowdfunding.

Het begin van crowdfunding

Crowdfunding, hoe hip het nu ook is, is al eeuwen oud. Waar tegenwoordig een een fancy platform, hele communities en lezingen worden gehouden, was het vroeger heel simpel. Men ging rond met de collectezak. Of dit het precieze begin is weet ik niet, maar sinds jaar en dag wordt er door bijvoorbeeld kerken al aan crowdfunding gedaan. Iedereen geeft een deel en vele beetjes maken een hoop. 

De ontwikkeling de laatste jaren

De laatste jaren heeft crowdfunding een aantal andere vormen aangenomen. Met het internet is het veel toegankelijker geworden en ook de kennisdeling eromheen is veel beter. Het is nu beschikbaar voor ‘de gewone man’. Crowdfunding is er is vele soorten en maten. Het doneren, het helpen opzetten van een startup, het kopen van aandelen of het uitlenen van geld is tegenwoordig allemaal mogelijk. Daarbij is het principe nog steeds hetzelfde. Vele beetjes maken veel. Waar men vroeger naar de bank ging voor €50.000, is het tegenwoordig mogelijk om met een groep van 500 personen elk €100 in te leggen zonder tussenkomst van de bank.

Crowdlending

Waar ik me voornamelijk mee bezig hou in crowdfunding  is crowdlending. Ik vind dit een betere term, aangezien ik het geld uitleen en weer terugverwacht. In het landschap van crowdlending zijn er grofweg 3 verschillende varianten:

  • Annuïtaire lening (waarbij periodiek een deel rente en een deel aflossing wordt terugbetaald)
  • Aflossingsvrije lening (waarbij er periodiek rente wordt terugbetaald, maar aan het einde van de lening wordt het gehele bedrag terugbetaald)
  • Groeilening (een combinatie van bovenstaande. In de eerste periode wordt enkel rente betaald, later gaat men ook aflossen)

Risico’s

Ik heb al een hele blog gewijd aan risico mijden in mijn eigen crowdfunding portefeuille. Er zitten namelijk wel degelijk risico’s aan crowdfunding. Als een bedrijf stopt met betalen, is er een behoorlijke kans om jouw geld kwijt te zijn. Daarom is het erg belangrijk  om je voor te bereiden op het investeren via crowdfunding. Als je op dit moment op zoek bent naar die informatie en je leest mijn blog ben je al op de goede weg. Met kennis verklein je namelijk een deel van het risico. Kennis over crowdfunding, financiële systemen en berekeningsmethoden helpen je om uiteindelijk een goede keuze te kunnen maken. Maar gelukkig heeft niemand alle kennis, dus is er nog steeds een risico. Dat wordt door de verschillende platvormen op verschillende manieren aangeduid. Lees je daarop dus ook vooral in. Hoe komen die risico classificaties tot stand. En als laatste belangrijke vraag: Welk risico wil jij nemen. Ga je voor een risicovolle lening met een hoog percentage, of kies je voor een lening met een grote kans tot terugbetalen, met een wat lager rentepercentage.

Zekerheden

Dit is een van de belangrijkste dingen waar je naar moet kijken bij het investeren van een project. Wat als het misgaat. Verschillende platformen bieden verschillende zekerheden. Hypothecaire zekerheid is een hele grote zekerheid. Mocht een lening niet meer betaald kunnen worden, mag het onderpand verkocht worden en wordt de opbrengst gebruikt om de investeerder af te betalen. Zelfs nog voordat de fiscus komt innen. Dan wordt er vaak ook nog gesproken over pandrecht. Daaronder vallen de roerende zaken. Deze worden verpand. Een laatste veelgebruikte zekerheid is hoofdelijke aansprakelijkheid. Mocht een lening zakelijk misgaan, dan is de ondernemer ook in privé aansprakelijk. Dit zijn de drie meest voorkomende zekerheden, maar deze lijst is zeker niet compleet.

Spreiding

De reclame van Holland Casino kent iedereen: Spreid uw kansen. Spreiding is dus ook één van de belangrijkste zaken bij crowdfunding. Persoonlijk spreid ik op twee manieren. Ten eerste verschillende projecten. Er komen vaak vele projecten online waar op ingeschreven kan worden. Hoe mooi ik het project ook vindt, ik stop er maar een beperkt bedrag in. Als het project dan misloopt, dan kan ik die schade overzien. Als tweede spreid ik over verschillende platforms. Het kan natuurlijk dat een platform ophoudt met bestaan. Wat gebeurd er dan met mijn investeringen? Dat is tegenwoordig bij de grote platformen behoorlijk goed geregeld, maar het kan nog steeds misgaan. Daarbij wijk ik ook uit naar nieuwe platformen, omdat er na een tijdje niet meer genoeg platformen zijn om mijn volledige budget te investeren. Op dit moment heb ik investeringen lopen bij vijf platformen. Geldvoorelkaar, Funding Cirlce, Kapitaal op Maat, Aygodutch en Samen in Geld. Op dit moment bieden zij voldoende projecten voor mijn beschikbare budget, maar zodra dit niet meer het geval is, zal ik het platformenlandschap weer verder bekijken.

Doe het met geld dat je niet nodig hebt

De laatste en misschien wel belangrijkste boodschap! Zeker nu de grootbanken nog maar 0,3% rente geven is het heel aantrekkelijk om naar partijen over te stappen die tot wel 10% beloven. Maar doe dit alleen met geld dat je echt over hebt. Ieder huishouden heeft een buffer nodig voor onvoorziene uitgaven. Accepteer op die buffer een lage rente. Je kan er tenslotte direct bij. In crowdfunding staat het geld vast voor een x-aantal jaar. Je krijgt maandelijks weliswaar rente en wellicht een stukje aflossing, maar dat is nooit genoeg als je NU geld nodig hebt. Daarbij kan je het geld ook nog eens kwijtraken. Dat moet met je buffer zeker niet gebeuren.
Het mooie van crowdfunding is daarbij dat je bij de meeste platformen al mee kan doen vanaf €100. Veel geld als je het opeens kwijt bent, maar relatief eenvoudig om in een paar maanden echt over te houden. Die drempel is dus vele malen lager dan bijvoorbeeld bij beleggen.

Proberen

Crowdfunding vind ik een mooie manier om actief iets met je geld te doen. De drempel is redelijk laag. Als je je eenmaal goed hebt ingelezen, je bewust bent van de risico’s en je ook daadwerkelijk besloten hebt een bepaald risico te nemen, wordt het tijd om je bij een of meerdere platformen in te schrijven. Bekijk eens wat projecten en bepaal of je er wel of niet in zou willen investeren. Vervolgens is het een kwestie van uitproberen. Ik ben zelf jaren terug begonnen met drie projecten en heb dat eens een paar maanden aan gekeken. Hoe voelt het? Hoe werkt het met terugbetalen? Vind ik het nog steeds leuk? Ik ben toen pas na een paar maanden verder gaan kijken naar nieuwe projecten. En omdat het goed blijft voelen en ik in mijn statistieken ook zeker mogelijkheden zie, blijft ik nog steeds investeren in zo’n 5 – 6 projecten per maand. Ik lees daarbij alle nieuw gepubliceerde projecten en maak bewust mijn keuze wel of niet te investeren. Er zit dus best wel wat tijd in, maar zo lang je het leuk vindt en het iets oplevert, is het die tijd meer dan waard!

Wat vind jij vooral belangrijk bij het doen van een investering?

2 gedachten over “Alles wat je moet weten bij Crowdfunding”

  1. Ik vind crowdfunding een mooi principe, maar hecht veel waarde aan investeren met heel veel spreiding zonder er naar om te hoeven kijken. Daarom voor mij indexfondsen i.p.v. crowdfunding

    Beantwoorden
  2. Ook dit was weer een interessant artikel. Ik heb nog niet veel kennis van dit onderwerp en heb het ook nog nooit geprobeerd. Ik ben wel van plan de websites die jij noemde te bekijken wat voor projecten met welke garanties er op staan. Ben benieuwd. Bedankt voor de inspiratie.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.