Belasting en donaties: Hoe haal je het meeste uit je geld

Een van de grootste ergernissen van de mens: belasting. Over je inkomen betaal je belasting. Vervolgens koop je iets, waarover je weer belasting betaald. En als de overheid vindt dat de belasting op een product nog niet hoog genoeg is, gooien ze er nog wat accijns bovenop.

Ook ik baal natuurlijk van al die belastingen die betaald moeten worden. Het vertraagd namelijk enorm in mijn weg naar financiële onafhankelijkheid. Gelukkig kan je je redelijk goed verdiepen in het Nederlandse belastingstelsel. Wanneer moet je wat betalen, welke voordelen kan je behalen en wanneer kan je belasting terug ontvangen.

Goede doelen

In mijn weg naar financiële onafhankelijkheid vind ik het belangrijk dat ik wel een normaal leven blijf leiden. Zoals eerder aangegeven kan ik ook een krent worden die nooit de verwarming aanheeft, geen leuke dingen doet omdat die geld kosten en euro’s alleen maar spaart en niet uitgeeft. Zo wil ik niet zijn. Dat kost me geld en daardoor duurt het langer voordat ik mijn doel bereikt heb, maar daar heb ik vrede mee.
Ook vind ik het ondersteunen van goede doelen erg belangrijk! Ik heb het goed in Nederland. Er zijn genoeg plekken / situaties die helaas niet deze positie hebben. Daarnaast zijn er ook genoeg goede doelen die simpelweg geld nodig hebben om onderzoek te doen of mensen te ondersteunen.

Het maximale uit je geld halen

Gelukkig ondersteund de Nederlandse overheid ook goede doelen. Wellicht niet direct financieel, maar het is voor de Nederlandse belastingbetaler fiscaal aantrekkelijk om geld te doneren aan door de overheid gescreende en goedgekeurde doelen. Jaarlijks mag er namelijk een deel van de gift afgetrokken worden van de belasting. Hierbij is het drempel inkomen belangrijk. Dat is het inkomen in box 1, 2 en 3, zonder persoonsgebonden aftrek. Als er meer dan 1% van dit jaarinkomen (met een minimum van €60) wordt gedoneerd, mag dit afgetrokken worden tot een maximum van 10% van het jaar inkomen.
Dus stel: het jaarinkomen is €30.000. Er wordt €500 gedoneerd. De minimum drempel is 1% van het jaarinkomen, dus €300. De overige €200 is dus fiscaal aftrekbaar. Omdat hier in 2016 €81 belasting over is betaald, krijg je bij die met de volgende belastingaangifte weer terug. Jij hebt dus het goede doel gesteund voor netto €419, maar het goede doel ontvangt er €500.

En nu even slim doen 🙂

Zoals je ziet, heeft die 1% best wel een impact. Als ik dit jaar €500 doneer en volgend jaar weer €500, ontvang ik 2x €81 terug. MAAR! Als ik in januari €500 doneer en in december alvast voor volgend jaar €500, heb ik dit jaar €1000 euro gedoneerd. En daarvan krijg ik er volgend jaar €283 terug. Door het dus een maand eerder over te maken scheelt dit mij nog eens €121. En dat zonder dat het goede doel daar minder van wordt!

Nog slimmer!

Vele mensen weten nu al dat ze de komende jaren een goed doel willen steunen. Zodra je van plan bent 5 jaar lang hetzelfde bedrag jaarlijks te doneren aan hetzelfde doel, kan je nog meer belastingvoordeel halen. Als je namelijk dit officieel vast laat leggen, geldt de eerste 1% ook als aftrekbaar. Als ik dus 5 jaar lang €500 doneer en dit vast heb laten leggen, ontvang ik hier jaarlijks 202 euro van terug via de belasting. Het kost mij dus ‘maar’ €298 om €500 aan een goed doel te geven. Ten opzichte van jaarlijks de donaties op te geven krijg je dus in 5 jaar tijd €605 extra terug!

Let op!

Deze methoden werken in heel veel gevallen. De meeste grote Nederlandse goede doelen, vele kleine lokale doelen, kerken en ook een aantal buitenlandse doelen zijn ANBI gecertificeerd. Dit is vereist om de donaties belasting aftrekbaar te maken. Verder moet alles volgens de regeltjes gedaan worden en aantoonbaar zijn, anders kan je alles weer terug betalen en heb je dus geen belastingvoordeel.

Meer info:

Lees over dit onderwerp meer op de site van de belastingdienst
Maak hier je berekening hoeveel geld je terug zou kunnen ontvangen via de belastingdienst
Controleer hier of een goed doel de ANBI status heeft

Ga je nu (op een andere manier) geld geven aan goede doelen?

Meer van dit?

Ik heb op mijn blog ondertussen een aantal blogs geschreven waarin uitgelegd wordt hoe iets werkt. Benieuwd? Hieronder een overzicht:
Middeling: Geld terugvragen van de belastingdienst
Overuren en belasting: hoe zit het nou?
Hoe werkt bijtelling?
Hypotheekrenteaftrek: Hoeveel krijg ik nou terug??

Staat een onderwerp waar je iets over wilt weten er niet bij? Mail gerust naar svmv@stoppenvoormijnvijftigste.nl en ik ga het voor je uitzoeken!

6 gedachten over “Belasting en donaties: Hoe haal je het meeste uit je geld”

 1. Fiji dat je dit zo duidelijk uitlegt. Ik was al van plan in december geld aan het dierenasiel te geven. Ik ga het nu zeker doen. Hun blij en ik ook

  Beantwoorden
 2. Leuk blog! Over die periodieke gift: tegenwoordig hoeft die overeenkomst niet meer door een notaris te worden gemaakt, maar een zelfgemaakte overeenkomst is ook voldoende. De belsatingdienst heeft zelfs een mooie template. Afgelopen week heb ik mijn tweede overeenkomst opgesteld:-)

  Beantwoorden
 3. Ik ben blij dat ik belastingen mag betalen. Ik ben gezond, doe zinvol werk (geef les), heb een fijn gezin. Ik wil gerust bijdragen met mijn belastingen aan ziekenhuizen, scholen, wegen, politie, … Geluk bereik je maar als je wilt delen en je verbonden voelt. Uw egoïsme om zelf binnen te zijn, tegen parkeergeld, gaan voorbij aan de essentie van samen leven en delen. Uw focus op jezelf en je geld, geeft je blijkbaar een goed gevoel. Maar je beseft niet hoe zielig je eigenlijk bent. Ik leef elke dag uit een besef van gezegend te zijn en in overvloed te leven, niet vanuit een angst om te kort te hebben.

  Beantwoorden
  • Beste Bart, Dank voor je reactie. Ik ben blij dat je gezond bent en tevreden bent met werk en gezin. Hou dat vast! Ik denk echter dat je wel op een verkeerde blog hebt gereageerd. In deze blog wil ik namelijk het meeste uit mijn geld halen. In dit geval haal ik ‘voordeel’ uit doneren. Om dit voordeel te behalen, moet ik dus geld weggeven zonder ook maar enig eigen belang. Als ik namelijk niets doneer, krijg ik ook niets van de belasting terug. Kortom, ook ik deel. Alleen liever niet met de belastingdienst. Daarnaast ben ik van mening dat delen niet alleen in geld uitgedrukt hoeft te worden. Tijd investeren in mensen of goede doelen doe ik dan ook maar al te graag.

   Beantwoorden
 4. Thx voor je duidelijke uitleg! Ik ben altijd zo sceptisch over (grote) goede doelen. Wel jammer hoor. Als je dan bijv hoort wat een prachtig kantoorpand ze hebben met jaarlijks nieuwe stoelen ofzo..en deze regel geldt alleen op doelen die de overheid goedkeut.. maar er zijn nog zo veel meer organisaties. Dan doe ik liever die steunen met een kleine bijdrage, dan doe ik toch ook wat 🙂

  Beantwoorden
  • Het gaat hier inderdaad enkel om doelen met een ANBI certificering. Daar zit onder andere een 90% eis bij. 90% van de uitgaven moeten voor het algemeen belang zijn. Dit zijn hele strenge eisen en inderdaad voldoen veel andere stichtingen hier niet aan. Naast de bekende grote stichtingen als de hartstichting, hebben ook de meeste kerken en voedselbanken een ANBI status. Maar ook wereldwinkels, zorgboerderijen en hospices kunnen een anbi status hebben. Mocht je dus een keer een donatie willen doen, zou ik zeker even het register checken. Je weet het tenslotte nooit

   Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.