We kunnen weer belastingaangifte doen

YES!! Het is 1 maart geweest, dus het is traditioneel weer tijd om de belastingaangifte te doen. De blauwe enveloppe zien we steeds minder, want het kan allemaal digitaal. Toch moeten we er even goed de tijd voor nemen en vinden de meeste mensen het verschrikkelijk. Vandaag een heleboel tips hoe je de belastingaangifte het eenvoudigste kan doen. Waar moet je rekening mee houden, hoe snel was dit jaar de eerste aangifte en hoe voorkom je dat je geld misloopt!

De snelste

De snelste aangifte was dit jaar op de eerste dag al binnen. Niet heel bijzonder zou je zeggen, maar toch vond ik het knap. Vanaf 1 maart op 0:00 uur kon je weer aangifte doen. De eerste aangifte was binnen op 0:00:55. Dat is in slechts 55 seconden een belastingaangifte doen. Zo snel lukt het mij zeker niet.

Vooraf ingevuld

De belastingaangifte wordt steeds meer en meer vooraf ingevuld. Financiële gegevens als inkomsten, banktegoeden en hypotheek staan vaak vooral al voor je ingevuld. Heel makkelijk, maar controleer het wel! Ik ben nog nooit een foutje erin tegen gekomen, maar toch, er zal maar net een nulletje teveel achter staan…

Financieel niet zoveel gebeurd?

NU.nl heeft in een artikel een mooi overzicht gegeven over de belastingaangifte. Is er financieel niet zoveel gebeurd, dan volstaat de vooraf ingevulde aangifte vaak prima. Dit houdt in dat je bij één werkgever loon hebt ontvangen, je geen huis hebt gekocht, niets geërfd, geen kind(eren) hebt gekregen, geen studie of ongedekte zorgkosten hebt gemaakt en geen bezittingen in het buitenland hebt. Kortom: een groot deel van Nederland voldoet hieraan.

Mijn belastingaangifte

Mijn belastingaangifte zal dit jaar (helaas) niet zo’n standaard aangifte worden. Allereerst worden mijn crowdfunding investeringen niet automatisch meegenomen. Deze zal ik dus altijd al handmatig in moeten voeren. Erg vervelend, want doordat ik ze netjes aangeef, moet ik extra belasting gaan betalen. Ook heb ik afgelopen jaar inkomsten gehad met mijn blog. Deze moet ik (natuurlijk) opgeven. Als laatste proberen ze het natuurlijk zo makkelijk mogelijk te maken, maar helaas zijn er een aantal zaken niet makkelijker gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan donaties. Ik heb mijn donaties voor vijf jaar vastgelegd, waardoor ik maximaal belastingvoordeel krijg. Helaas is dit niet automatisch voor mij ingevuld, dus zal ik ook daar even de details van op moeten zoeken.

Best krom

Bij het niet leuker, wel makkelijker verhaal zit natuurlijk ook een hele kromme factor. Want naast dat de Belastingdienst de gegevens alvast voor je invult, innen ze ook het geld. En hoe goed ze ook hun best doen, ze gaan je niet zomaar wijzen op alles waar je recht op hebt. Let dus vooral ook goed op bij het invullen van de aangifte dat je alles meeneemt waar je recht op hebt. Denk bijvoorbeeld aan de verschillende aftrekposten. Hierdoor loop je elk jaar weer de kans dat je geld misloopt. De Belastingbutler heeft het wel eens berekend. Jaarlijks laten we zo’n 2 miljard euro liggen, omdat we niet terugvragen waar we recht op hebben… Schokkend!

Ik help je verder

Natuurlijk kan je direct naar een belastingmeneer gaan, maar laten we het eerst eens zelf proberen. Ik heb verschillende blogs geschreven over het doen van belastingaangifte. Hieronder zie je daar een overzicht van.

Als er dan nu nog vragen zijn kan je natuurlijk altijd contact opnemen met de belastingdienst. Die staan altijd voor je klaar om vragen te beantwoorden. Als laatste optie kan je natuurlijk altijd nog de hulp inschakelen van iemand die er z’n werk van heeft gemaakt. Het kost vaak wat geld, maar ze kennen alle regels en aftrekposten heel goed, waardoor je vaak het maximale eruit kan halen. Zeker als jij niet een ‘financieel rustig jaar’ hebt gehad, kan het zeker lonen.

Doe je aangifte in ieder geval voor 1 mei dit jaar. Anders ben je te laat en riskeer je een boete. Uitstel aanvragen is in een aantal gevallen wel mogelijk! Doe je de aangifte voor 1 april, dan krijg je voor 1 juli bericht van de belastingdienst.

Wat is jouw grootste belasting (aangifte) tip?

3 gedachten over “We kunnen weer belastingaangifte doen”

  1. Ik wil ook weer graag aangifte doen, maar mijn VVE Beheerder is altijd lekker laat met het opleveren van de stukken. Voor de VRH heb ik toch echt mijn aandeel in de spaarpot nodig. Erg vervelend om hierop te moeten wachten, zeker gezien van alle andere organisaties de jaaropgaven al lang binnen zijn.

    Beantwoorden
    • Wij hebben het geluk dat onze VvE Beheerder dit bedrag al noemt in het verslag ervoor. Dat gaat in principe tot 31 december, maar hij noemt ook direct dit bedrag van 1 januari. Ik heb dus blijkbaar geluk dat onze beheerder in maart 2018 dit al heeft genoemd 🙂

      Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.