Middeling: Geld terugvragen van de belastingdienst

De droom van iedere belastingbetaler: geld terugvragen. Over het algemeen kan je zeuren tot je een ons weegt, de belastingdienst geeft je niks terug. Maar! Er is een regel die het toch mogelijk maakt om geld terug te vragen bij onze vrienden van de blauwe enveloppe: Middeling.

Waarom is deze regel er?

Middeling is een compensatie voor mensen met een sterk wisselend inkomen. Dit kan voorkomen als je net klaar bent met studeren en gaat werken, je met pensioen gaat of als je bijvoorbeeld je baan verliest. Daarbij is er opeens een jaar met veel meer of veel minder inkomsten.

Bij middeling is het toegestaan om van drie opeenvolgende jaren de salarissen bij elkaar op te tellen en door drie te delen. Wanneer een inkomen volledig is weggevallen, heb je bijna geen inkomsten en val je in de laagste belastingschaal. Deze is behoorlijk lager dan de andere schalen. Wanneer je gebruik maakt van middeling, wordt deze lage belastingschaal dus optimaal gebruikt.

Regels regels regels

Helaas kan je niet zomaar de belasting bellen met het verzoek of ze even een paar tientjes af willen tikken. Je moet zelf de berekening maken, opsturen en daarbij ook nog eens aan regels voldoen. Het moeten drie opeenvolgende jaren zijn, de jaren mogen geen deel uitmaken van een andere middelingsperiode, je moet alle jaren in Nederland belasting hebben betaald EN het verschil moet minimaal €545 zijn. Pas vanaf een verschil van €545 gaat de belastingdienst je terugbetalen (en dan ook nog eens alleen het bedrag wat daarboven zit).
Klik hier voor de volledige lijst met voorwaarden.

Mijn eigen berekening

Ik kende deze regel al een tijdje en ik wist vrij zeker dat ik na mijn studieperiode, waarin ik niet extreem veel verdiende, waarschijnlijk wel recht zou hebben op middeling. Ik heb van de jaren 2013 t/m 2016 mijn inkomsten bij elkaar gezocht. Maar dan? Hoe ga je nou opnieuw je te betalen belasting berekenen?

Gelukkig bood google hulp. De website www.belastinghelden.nl helpt je maar al te graag. Je kan hier gratis een berekening uit laten voeren en voor de meest gunstige periode kan je automatisch een brief inclusief de berekening op laten stellen. Ik was bang dat ik een middag kwijt zou zijn, maar dat bleek slechts een half uurtje werk (inclusief het doorspitten van mijn oude belastingaangiften).

Wat levert het op?

Ik ben in september 2014 gaan werken. Volgens de berekening was de periode 2013/2015 de meest gunstige periode om middeling toe te laten passen. Ik zou daarmee €694 minder belasting betaald hebben. Helaas gaat daar dan die €545 nog af, maar dat zou volgens de berekening toch een teruggave van €149 zijn. Helemaal geen slechte uitkomst voor slechts een half uurtje werk.

Wanneer kan je het insturen?

Een middelingsverzoek kan je tot aan 36 maanden na het onherroepelijk maken van de laatste aangifte doen. Dus op dit moment is dat ongeveer de periode 2010/2013 en daarna. Ben je dus in de periode van 2010 tot aan nu begonnen met werken, je baan kwijtgeraakt, met pensioen gegaan of heb je andere grote inkomensverschillen? Dan zou ik zeker eens kijken of je recht hebt op middeling!

Voor meer informatie:

De site van de belastingdienst
De regels van middeling
De website van belastinghelden, waarmee de berekening heel eenvoudig gemaakt wordt.

Kom je in aanmerking voor middeling en zo ja, hoeveel levert het je op?

Meer van dit?

Ik heb op mijn blog ondertussen een aantal blogs geschreven waarin uitgelegd wordt hoe iets werkt. Benieuwd? Hieronder een overzicht:
Hypotheekrenteaftrek: Hoeveel krijg ik nou terug?
Overuren en belasting: hoe zit het nou?
Hoe werkt bijtelling?
Belasting en donaties: Hoe haal je het meeste uit je geld?

Staat een onderwerp waar je iets over wilt weten er niet bij? Mail gerust naar svmv@stoppenvoormijnvijftigste.nl en ik ga het voor je uitzoeken!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.