Minder vermogensbelasting betalen

Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker. Ik ben het niet met deze slogan eens. Ze kunnen het wel wat leuker maken en laat ze het maar eens nog wat makkelijker maken. Waarom staat er op de site van belastingdienst geen handleiding hoe je minder belasting hoeft te betalen. Dat zou het nog leuker en nog makkelijker maken. Maarja, als de belastingdienst het niet doet, dan doe ik het maar.

Natuurlijk zijn er verschillende manieren om minder belasting te betalen. Zet je geld weg in Zwitserland (hoewel dat ook niet meer helemaal werkt), bewaar het onder je matras in een oude sok of zet een paar verdachte BV’s op om de schijn op te wekken dat je helemaal niet zoveel verdiend / bezit als dat werkelijk het geval is. Maar, er zijn ook andere (legale) manieren om wat minder belasting te betalen. In deze blog leg ik bijvoorbeeld uit hoe je minder belasting betaald door geld aan goede doelen te schenken. De manier die ik vandaag uit ga leggen past helemaal in de maand december thuis: Geld uitgeven!

Minder belasting betalen door meer uit te geven?
Jazeker! Vermogensbelasting is een van de belastingen waar ik wel eens van baal. Je verdient geld en spaart hard. Over dat geld heb je al belasting betaald. Maar, vanaf een bepaald niveau wil de overheid dat je daar ook weer belasting over betaald. Je kan met je gespaarde geld namelijk ook geld verdienen. Bijvoorbeeld door crowdfunding, de beurs, spaarrente of noem maar op. En aan de hand daarvan zegt de overheid: over die inkomsten moet jij belasting betalen.

Hoe zat / zit het ook alweer?
Belasting over vermogen. Vele haken en ogen, maar hier nog even uitgelegd in een notendop:
– Je betaalt belasting over de totale waarde van jouw vermogen, spaargeld, investeringen en noem maar op.
– Er is een deel van je vermogen vrijgesteld van belasting (ook wel heffingsvrij vermogen genoemd).
– Voorheen werd gerekend met een rendement van 4% waar je 30% belasting over moest betalen. Tegenwoordig is dat het gemiddelde rendement van de afgelopen 5 jaar.
– De peildatum is 1 januari.

Hoe bereken je de vermogensbelasting
Allereerst is het goed om te weten wat het heffingsvrije vermogen is. Dat is op dit moment €25.000. Over alles wat daarboven zit moet je belasting betalen. Die schijven zijn als volgt ingedeeld, met daarbij de percentages die gelden voor 2017:
€0 – 25.000 => Belastingvrije voet
€25.001 – €100.000 => 1e schijf (je betaalt hier 30% belasting over 2,87% rendement, dus 0,86% over dit deel van het vermogen )
€100.001 – €1.000.000 => 2e schijf (je betaalt hier 30% belasting over 4,6% rendement, dus 1,38% over dit deel van het vermogen )
1.000.000 of meer => 3e schijf (je betaalt hier 30% belasting over 5,39% rendement, dus 1,62% over dit deel van het vermogen)

Hoe meer vermogen je dus hebt, hoe meer belasting daarover betaald moet worden.
Kijk voor de volledige uitleg vooral even hier.

Dat laatste punt…
Dat laatste punt van de eigenschappen is essentieel om te besparen! De peildatum is 1 januari. Als er op 1 januari €25.000 op je rekening staat hoef je daar geen belasting over te betalen. Staat er op 1 januari €26.000 op je rekening (€1.000 meer dan de belastingvrije voet), betaal je daar €8,60 belasting over. Dus stel, jij hebt op 26 december €26.000 op je rekening en betaald op 30 december jouw zorgverzekering voor het hele jaar, à €1.000, dan is je vermogen op 1 januari €25.000 en betaal je geen belasting. Betaal je jouw zorgverzekering echter pas op 2 januari, dan had je op 1 januari €26.000 (€1.000 meer dan de belastingvrije voet) en moet je daar €8,60 belasting over betalen.

Hoe wordt 2018
De kabinetsplannen zijn helder: een eenvoudiger belastingstelsel, minder belasting op vermogen en een hogere heffingsvrije voet. Zoals de plannen er u uitzien gaat de heffingsvrije voet van €25.000 naar €30.000. Vervolgens wordt ook het rendement niet meer berekend aan de hand van de gemiddelde rendementen over de afgelopen 5 jaar, maar over het afgelopen jaar. Helaas zijn dit nog steeds gemiddelde rendementen en kan het dus zijn dat jij minder rendement hebt behaald dan het gemiddelde. De volgende stap zou dus moeten zijn: belasting betalen over het werkelijk behaalde rendement. Dat zit er nog even niet in, maar ik denk dat hiermee wel een goede eerste stap is gezet. Zoals het verschil er nu uitziet, betaal je over de eerste €1.000 boven de heffingsvrije voet ‘slechts’ €6 belasting. Dat is dus al 30% minder dan een jaar eerder!

Minder belasting betalen is meer geld uitgeven…
… in december! Als jij voor 2018 dus alvast de grote rekeningen betaald in december 2017 hoef je dus minder te betalen. Nu hoor je mij niet roepen om naar de winkel te rennen voor een nieuwe TV, PC, Laptop EN telefoon. Dat is extra uitgaven maken die wellicht nog niet nodig zijn. Maar jouw zorgverzekering moet je toch wel betalen. Net zoals andere verzekeringen. Stel nou dat je telefoon in januari aan vervanging toe is, kan het wellicht ook handig zijn om die alvast te vervangen. Maar, betaal dus vooral de dingen die je toch wel moet betalen. Daarmee betaal je letterlijk tientallen euro’s minder vermogensbelasting 😉

5 gedachten over “Minder vermogensbelasting betalen”

 1. Belasting betalen over je werkelijk behaalde rendement is niet zo wenselijk als het lijkt. In Amerika, Groot-Brittannië en veel andere landen bestaat onze vermogensrendementsheffing niet (wat ook eigelijk geen rendementsheffing maar gewoon vermogensheffing zou moeten heten). Daar kennen ze een capital gains tax. Ongeveer wat jij beschrijft. Elke keer als je een belegging (aandeel, obligatie, onderhandse lening, bitcoin, whatever) koopt, creeër je daarmee een cost basis (de kostprijs van de belegging). Als je hem weer verkoopt, voor meer dan de cost basis, heb je koerswinst gemaakt. Daarover betaal je in veel landen een bepaald percentage belasting. Sommige landen maken dan weer onderscheid tussen short term en long term capital gains, wat het niet eenvoudiger maakt. Zeker niet omdat je als je belegt en herbalanceert ook af en toe stukken moet verkopen, dat kan dan weer short term capital gains opleveren en je dus belastingtechnisch straffen. Op zich vind ik ons systeem van vaste staffels op basis van je vermogen nog niet eens zo slecht. Is lekker overzichtelijk.

  Beantwoorden
 2. En ik nog maar hopen op Cayman eilanden tips of trucks met geld schuiven rond 31 december/1 januari zodat het “in het system zit”, maar niet op je bankrekening….;-)

  Beantwoorden
   • Ha, heerlijk die Engelse (en bij behorende auto-correct) opzet in mijn browser en Nederlandse blogs…..
    Maar eh, nog niet eens zo’n gek idee 😉 Echter, ook cash zou je natuurlijk moeten aangeven op je vermogen, al is dat natuurlijk nooit te controleren!

 3. Gisteren heb ik mijn voorlopige teruggaaf voor 2018 aangepast en daar wordt door de belastingdienst al met een heffingvrije voet van €30.000 gewerkt.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.