Overuren en belasting: Hoe zit het nou?

Het is maart. De vogels beginnen weer met fluiten, de narcissen schieten uit de grond, carnaval is net geweest en we zitten midden in de 40-dagen tijd voor Pasen. Voor mij betekend maart nog iets extra’s: het uitbetalen van de overuren. Er is hard gewerkt vorig jaar, dus ik verwacht ook zeker een leuke uitbetaling!

Niet alles

Standaard worden niet alle overuren uitbetaald. Bij ons op kantoor geld een tijd-voor-tijd regeling. Uren die je overwerkt, mag je op een later moment weer vrij nemen. Vanwege deze regel worden de eerste 80 uur ook niet uitbetaald, maar simpelweg overgezet. Je kan deze alsnog op een later moment vrij nemen.
Ikzelf heb daarnaast nog eens een uitzondering aangevraagd. Ik heb namelijk van afgelopen jaar 560 overuren. Dat komt neer op 14 weken!! Juist daarom heb ik voor mijzelf besloten volledig vrij te nemen om te kunnen klussen in mijn nieuwe appartement. Echter kan je pas je overuren echt gebruiken, als je wettelijke vrije dagen van dat jaar op zijn. Ik ben dus nu door al m’n vrije dagen heen en alle overuren worden uitbetaald. Omdat ik graag nog op vakantie wil, heb ik toestemming gekregen om 200 overuren niet uit te laten betalen en later alsnog vrij te nemen.

Belasting

En nu hoor ik direct iedereen roepen: “je betaald super veel belasting over die uren, dus neem ze lekker vrij!” En daar ben ik het niet mee eens. Net zoals bij je vakantiegeld, geldt er bij overuren een speciaal tarief. Maar uiteindelijk betaal je net zoveel belasting als over je normale salaris.

#Hoedan

Ik kan helaas niet het complete belastingstelsel uit gaan leggen, maar ik ga mijn best doen het principe uit te leggen hoe het komt dat je “meer betaald”, met als voorbeeld mijn eigen situatie.
Iedereen moet belasting betalen. In Nederland is het belastingstelsel opgebouwd uit vier salarisschijven. Over de eerste betaal je relatief weinig belasting. Schijf twee is een stukje meer, plus nog een aantal heffingen, waardoor je op een belasting van 40,8% uitkomt. Schijf drie bestaat alleen uit 40,8% belasting en bij de hoogste inkomstenschijf, schijf vier, betaal je 52% belasting. Tot zover het eenvoudige deel. Vervolgens krijg je korting op de belasting. Arbeidskorting en algemene heffingskortingen. Dit krijg je niet aan het einde van het jaar terug, maar dit deel belasting betaal je simpelweg niet over je salaris. Het wordt dus direct verrekend.
Echter, bij vakantiegeld en overuren, wordt deze korting niet gegeven, omdat je die al hebt gekregen. Daardoor lijkt er al een enorm verschil te zitten in de hoeveelheid belasting die je betaald. Maar eigenlijk betaal je dus niet meer belasting over je vakantiegeld, maar betaal je minder belasting over je salaris.

Vervolgens telt er een speciaal tarief. Dit tarief wordt geheven over jouw overuren en vakantiegeld en staat vermeld op je loonstrook. En voor de oplettende lezer: inderdaad is dit tarief hoger dan de belastingschijf zelf. In mijn geval 8,39% hoger. Ik betaal dus ruim 8% ‘meer’ belasting dan het normale tarief. Maar ook dit is technisch gezien niet waar… Er zijn namelijk twee heffingskortingen, die minder worden naar mate je meer verdiend. De algemene heffingskorting en de arbeidskorting. En hoe meer je verdiend, hoe minder deze kortingen worden en hoe meer je dus moet betalen. De algemene heffingskorting daalt met 4,787% (lees: je ontvangt €0,04787 minder korting per extra verdiende euro, dus dit wordt extra ingehouden) en de arbeidskorting met 3,6% (€0,036 minder korting per extra verdiende euro). Samen (8,39%) komt dit dan weer precies overeen met het verschil tussen die 40,8% belasting die ik moet betalen en het percentage wat er als ‘speciaal tarief’ op mijn loonstrook staat.

Het belastingstelsel van de kortingen

Ons belastingstelsel is enorm moeilijk. Er is een regel, met daarop een aanvullende regel, een uitzondering op de eerste regel, met daarop weer een uitzondering op de uitzondering (snappen jullie hem nog?) Kortom, over jouw overuren en vakantiegeld betaal je precies genoeg belasting, maar over je normale salaris krijg je gewoon enorme kortingen. Het lijkt daardoor alsof je overuren en vakantiegeld bijna dubbel belast worden, maar eigenlijk wordt jouw salaris maar half belast.

Belastingaangifte

En in maart komt ook elk jaar weer die blauwe enveloppe. Mocht je dus per ongeluk te weinig belasting hebben betaald, moet je dit bijbetalen. Maar als je teveel hebt betaald krijg je dit ook keurig terug. Uiteindelijk worden salaris, vakantiegeld en overuren technisch gezien gewoon gelijk belast, zelfs al voelt dat niet zo.

Meer van dit?

Ik heb op mijn blog ondertussen een aantal blogs geschreven waarin uitgelegd wordt hoe iets werkt. Benieuwd? Hieronder een overzicht:
Middeling: Geld terugvragen van de belastingdienst
Hypotheekrenteaftrek: Hoeveel krijg ik nou terug?
Hoe werkt bijtelling?
Belasting en donaties: Hoe haal je het meeste uit je geld?
Waar moet je allemaal rekening mee houden als je belastingaangifte doet?

Staat een onderwerp waar je iets over wilt weten er niet bij? Mail gerust naar svmv@stoppenvoormijnvijftigste.nl en ik ga het voor je uitzoeken!

9 gedachten over “Overuren en belasting: Hoe zit het nou?”

 1. snap t ook nooit zo als mensen idd zeggen dat ze zoveel belasting betalen over overuren.. man maakt maandelijks 20 overuren dus ervaring genoeg.. en ikzelf heb geen contracturen als zzper, je betaalt gewoon je belating over het totaal verdiende geld.. je hoeft nergens in te vullen welk deel overuren was, vakantieuren of gewerkte uren 😉 dus je betaald over alles evenveel in principe.. (zal iets genuanceerder zijn idd door de schijven 😉 en aftrek en idd steeds minder korting als je meer verdient..)

  bij manlief kan je kiezen of je je overruen laat uitbetalen voor 135%, of bijv 100 % tijd voor tijd en 35% uitbetalen. ideaal. zo kan hij zelf kiezen of hij meer vrije dagen wil opbouwen als het nodig is of genoeg heeft aan zn vakantiedagen.

  Beantwoorden
 2. Laatst onwijs lopen zoeken naar dit fenomeen, maar nergens in heldere taal kunnen vinden. Fijn dat jij dit hebt gedaan, gaat je hopelijk een hoop views opleveren en een boel onduidelijkheid wegnemen bij mensen!

  Beantwoorden
  • Dank voor dit compliment! Voor mij was de onduidelijkheid juist ook een reden om erover te bloggen. Ik ben blij dat het nu wel duidelijk is 🙂 Deze blog is ondertussen 151x bekeken, maar ik hoop dat er nog vele views volgen. Deel het dus gerust met mensen die er vragen over hebben!

   Beantwoorden
 3. Ik denk dat het meer het gevoel is bij de mensen dat ze meer belasting moeten betalen. Per slot houden ze minder over. Ik zal je ook op mijn leeslijst zetten.
  Ik wil niet zeikerig overkomen en ik hoop dat je mij vergeeft, maar dit is mijn eerste artikel dat ik lees. Kijk s.v.p. naar je spelling. Narcissen moet met een c, betekent in de 3e zin met een t en bij ons op kantoor, 2e alinea moet geldt met dt. Verder wil ik niets noemen want ik vind het erg belerend en wil zo niet overkomen. Vergeef mij.

  Beantwoorden
  • Ik ben het op beide punten met je eens! Dat gevoel over ‘meer’ belasting betalen neemt als snel de overtoom.
   Verder dank voor de feedback. Spelling en grammatica zijn zeker niet m’n sterkste punten, maar ik zal proberen er wat extra aandacht aan te besteden.

   Beantwoorden
 4. Ik lees deze blog vandaag voor het eerst, al heb ik wel eerder artikelen van je gelezen.
  Ik ben het volledig met je eens en heb het al vele malen verkondigd op feestjes en partijen. Helaas snappen weinig mensen iets van ons belastingstelsel en belastingen (who blames them?). Daarnaast zijn er erg weinig mensen die de uitleg snappen en kijken ze alleen naar wat in eerste instantie na uitbetaling van de overuren wordt uitgekeerd.
  Ze kijken je met glazige ogen aan en eigenlijk geloven ze het niet, omdat het hen de pet te boven gaat. Dit misverstand zal dus tot in lengte van dagen blijven bestaan denk ik. Mensen vinden het een leuke manier om te blijven geloven dat ze ‘beboet’ worden bij overwerk.
  Het leuke is dat ik nu een link heb om hen naar te verwijzen in een ultieme poging om geloofwaardiger over te komen, haha.

  Beantwoorden
 5. moet je aangifte doen alvorens terug te kunnen krijgen?

  ik zie bijv. dat ik in 2014 overuren heb laten uitbetalen en daar staat 52 (%?) bij. wordt dat standaard teruggegeven of alleen als je aangifte voor dat jaar doet?

  Beantwoorden
  • Het is zeker van belang om belastingaangifte te doen. Automatisch zal je niets terugkrijgen. Echter bestaat er de kans dat je mogelijk niets terugkrijgt. Uiteindelijk heeft het percentage namelijk ook te maken met verminderde heffingskortingen etc, zoals ook uitgelegd in deze blog.

   Beantwoorden
 6. Oke ik zoek nu denk ik al 2 jaar naar een antwoord, maar nergens kan ik er iets duidelijks over vinden. Momenteel heb ik een 25 uurs contract ik werk eigenlijk altijd 40 uur dus ik mag de resterdene 15 uur iendienen als normale uren of als overwerk uren +25% aan het einde van het jaar welk van de 2 is beter voor mij netto loon. Aangezien je op overwerkuren geen hetfingskorting krijgt je niks aan die 25% hebt lijkt mij?

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.