Slechts 10% inkomstenbelasting betalen

Inkomstenbelasting… Oh wat klinkt het lekker als de baas zegt: jij verdient straks €4.000 per maand en och wat is het dan vervelend als ome Belastingdienst dan voorbij komt. Jouw salarisstrook valt altijd weer behoorlijk tegen als je het netto bedrag ziet. Dan is de titel van deze blog toch de droom voor iedereen. Nou, ik zal je uit de droom helpen: voor mij was dit realiteit!

Inkomstenbelasting

Voordat ik uit ga leggen hoe ik aan dat percentage inkomstenbelasting kom, eerst de inkomstenbelasting. In Nederland betalen we allemaal belasting over onze inkomsten. Dit is onderverdeeld in vier schijven. Hoe meer je verdient, hoe meer procent belasting je moet betalen. Om meer inkomensgelijkheid te creëren, zijn er ook nog een aantal belastingkortingen. Deze zijn verwerkt in jouw nettosalaris. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Algemene Heffingskorting en de Arbeidskorting. Daarbij geldt: Hoe meer je verdient, hoe minder belastingkorting je krijgt.

Overuren

Overuren zijn altijd onderwerp van discussie. Want “over overuren betaal je meer belasting”. Ik heb in deze blog uitgelegd dat je over overuren geen extra belasting betaalt. Dat lijkt alleen zo. Naast dat je geen belastingkorting krijgt op die overuren, gaan de kortingen vaak ook nog eens omlaag op het normale salaris. Daardoor lijkt het alsof je verhoudingsgewijs extra betaalt. Zou het geld wat je anders voor de overuren krijgt, bij jouw standaard maandinkomen zitten, dan betaal je echter exact hetzelfde aan belasting.

Mijn inkomstenbelasting

Ook over mijn inkomsten betaal ik belasting. Net als iedereen. Het is zelfs zo dat ik over mijn inkomsten uit werk precies hetzelfde aan belasting moet betalen als ieder ander. Net als bij jou gaat er een groot deel van mijn salarisstrook direct naar de belastingdienst. Leuker kan ik het helaas niet maken…

Meerdere bronnen van inkomen

Tot zover mijn salaris. Natuurlijk timmer ik overal hard aan de weg, dus heb ik niet één, maar drie bronnen van inkomsten. Hoewel die andere twee natuurlijk niet zo groot zijn als mijn 40 urige werkweek, is het wel goed om ze te noemen.
Allereerst heb ik inkomsten uit mijn blog. Het is zeker geen vetpot en ik kan er nog lang niet van rondkomen, maar het is wel een inkomstenbron. Daarnaast heb ik ook nog eens mijn crowdfunding investeringen. Met het rendement verdien ik best leuk en ben ik onderweg om eerder te kunnen stoppen met werken.

Hoeveel belasting betaal je over de andere bronnen?

Over mijn bloginkomsten betaal ik ‘gewoon’ inkomsten belasting. Echter zijn mijn inkomsten uit crowdfunding anders en worden die anders belast. Het gaat hier namelijk om inkomen uit vermogen. Daar betalen wij in Nederland niet direct belasting over. We betalen namelijk belasting over ons vermogen, niet over de resultaten met dat vermogen. De eerste €30.000 zijn vrijgesteld van deze belasting, maar daarboven moet je gewoon belasting gaan betalen. Ik heb eens berekend hoeveel belasting ik afgelopen jaar nou daadwerkelijk heb betaald.

Belasting over inkomsten uit vermogen

Over afgelopen jaar heb ik eens gekeken hoeveel inkomsten ik had uit mijn crowdfunding (rendement) en hoeveel belasting ik heb moeten betalen over mijn vermogen. Omdat mijn vermogen nog in de eerste schaal van de vermogensbelasting zit (tot €100.000), heb ik dit belastingtarief ook aangehouden (0,61% over het vermogen). Wel heb ik berekend dat ik vanaf de eerste geïnvesteerde euro al belasting ga betalen. Ook goed om te weten, is dat ik dit voor elke maand los heb berekend. Omdat mijn vermogen elke maand groeit, zou het een gunstiger effect hebben als ik de belasting enkel over het vermogen van 1 januari zou bereken voor het gehele jaar. Mijn resultaten zijn dus nog minder gunstig geschetst dan ze in werkelijkheid zijn.

Slechts 10% belasting over mijn inkomsten

Het is echt waar. Ik heb mijn volledige netto rendement (rentebetalingen minus kosten minus afschrijvingen) van heel 2018 bij elkaar gepakt. Vervolgens heb ik gekeken hoeveel vermogensbelasting ik zou moeten betalen: Slechts 10% van dat netto rendement! Bijvoorbeeld over de maand september. Ik had eerder al verteld dat ik daar €253,32 aan rendement heb ontvangen. Over die maand hoef ik echter nog geen €25 aan belasting over mijn vermogen te betalen.

Scheef vergelijken

Natuurlijk zitten er de nodige haken en ogen aan mijn berekening. Om te beginnen: ik heb het redelijk negatief voor mij laten uitpakken vergeleken met de werkelijke situatie. Over de eerste €30.000 hoef je namelijk geen vermogensbelasting te betalen. Omdat ik ook nog spaargeld etc. heb, heb ik voor het gemak mijn geïnvesteerde vermogen vanaf de eerste euro mee laten tellen voor de belasting. Daarnaast heb ik niet het 1 januari moment aangehouden, maar steeds het vermogen van de 1e van de maand. Dat pakt negatief uit, omdat mijn geïnvesteerde vermogen elke maand hoger is.
Ondanks dat ik het voor mijzelf extra negatief heb laten uitpakken, is het niet realistisch om te zeggen dat je maar 10% belasting over jouw rendement betaald. Want, in Nederland ga je meer belasting betalen boven het vermogen van €100.000 (€102.010 om exact te zijn). De belastingdienst gaat er namelijk vanuit dat je meer rendement maakt op het bedrag daarboven. Daarbij nemen ze de historische rendementen van de afgelopen jaren. Zodra ik dus boven de grens van €102.010 kom, moet ik over dat geld meer belasting gaan betalen. Namelijk niet de huidige 0,61%, maar 1,34%

Nog een keer scheef

Zoals ik daarnet al vertelde: de belasting op jouw vermogen is gebaseerd op de historische rendementen van de afgelopen jaren. En natuurlijk: in de afgelopen jaren zijn die rendementen helemaal niet zo goed geweest. Zeker de rentes die je op jouw spaarrekening kreeg waren erg laag. Daardoor is ook de belasting op vermogen op dit moment een stuk lager.

2018 was gewoon heel gunstig

Laten we het daar maar gewoon op houden. 2018 was voor mij heel gunstig wat belasting op vermogen betreft. Voor het jaar 2019 zal dit zelfs nog iets gunstiger uitpakken. Waar je in 2018 tot €100.000 nog 0,61% belasting moet betalen, daalt dit in 2019 tot 0,58%. Daarvoor moet je natuurlijk wel echt iets doen. Ik ben heel hard bezig met het investeren van mijn vermogen. Dat kan bijvoorbeeld op de beurs of in mijn geval door te investeren via crowdfunding. Ik laat mijn geld hard voor mij werken!

Op de spaarbank

Ook leuk om nog even te kijken wat mijn geld had opgeleverd als ik het op de bank had laten staan. Daarbij ga ik voor het gemak even uit van het hoogste rentepercentage wat er op dit moment op het internet te vinden is (0,35%). En je ziet het meteen al. Dit percentage is lager dan de belasting die je erover moet betalen (0,61%). Had ik mijn volledige vermogen op een spaarrekening gezet, dan had ik 170% van mijn rendement aan belasting moeten betalen. Bijna 2x zoveel als dat ik rente kreeg op de spaarbank. En dan heb ik inflatie nog niet eens meegenomen. Tja, op dat gebied raad ik dan toch wel echt aan iets met het geld te gaan doen. Zeker als je belasting moet betalen over jouw vermogen, is het goed om eens te kijken hoe je dat deel van jouw geld voor je kan laten werken.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.