Belastingaangifte doen als blogger

Afgelopen jaar was voor SVMV een heel goed jaar. Niet alleen de bezoekersaantallen schoten omhoog, ook waren er voor het eerst inkomsten. Na ruim 14 maanden vrijwel geen inkomsten te hebben gehad uit mijn blog, ben ik dan toch wel heel trots dat ik er in 2018 een zakcentje aan heb overgehouden. Maar dan komt direct de volgende vraag: “Over inkomsten moet je toch belasting betalen?” Dus ook over inkomsten uit een blog. Vandaag de ins en outs over de belastingaangifte “inkomsten uit overig werk”.

Inkomsten uit overig werk

Binnenkort mogen we weer onze belastingaangifte gaan doen. Vaak een vervelend klusje waar je echt even voor moet gaat zitten. Gelukkig wordt er tegenwoordig al het nodige voor je ingevuld. Maar dan nog. De vraag “Heeft u inkomsten uit overig werk?” is iets wat niet vooraf ingevuld kan worden. Er zijn ook best wel wat regels en uitzonderingen wanneer je nou wel of geen belastingaangifte moet doen over die inkomsten. Doe je bijvoorbeeld een klusje en krijg je enkel de onkosten vergoed? Dan valt het onder de hobby- en familiesfeer en hoef je er geen aangifte van te doen. Heb je eenmalig een gastcollege gegeven, je huis verhuurd of meegedaan met een medisch onderzoek, dan moet je dit weer WEL opgeven.
Alle situaties wanneer je wel of geen belastingaangifte moet doen vind je hier.

Over bloginkomsten moet je belasting betalen

Jammer maar helaas, over mijn inkomsten uit SVMV moet ik gewoon belasting gaan betalen. De inkomsten komen bovenop de inkomsten uit werk van afgelopen jaar en daar moet je uiteindelijk belasting over betalen. Er zijn echter wel wat zaken die je mee mag nemen in de berekening hoeveel inkomsten jij nou daadwerkelijk hebt gehad. Anders gezegd: je moet niet alleen je inkomsten, maar ook je kosten opgeven.

De inkomsten

Stoppen Voor Mijn Vijftigste had drie soorten inkomsten. Allereerst advertentie-inkomsten. Aan de rechterkant staan twee advertenties. Elke keer dat jij de advertentie ziet, krijg ik daar een minuscuul bedrag voor. Klik je erop, dan wordt het bedrag wat groter. Omdat er ondertussen ruim 10.000 pageviews zijn per maand, zijn die advertenties dus ook behoorlijk wat gezien.
Daarnaast waren er ook affiliate inkomsten. Dat zijn inkomsten die ik krijg door omzet te genereren bij een bedrijf. Ik krijg daarbij een klein percentage van die omzet. Als laatste zijn er een aantal blogs geweest die zijn gesponsord. Een bedrijf heeft mij betaald om een link naar hun website in mijn blog te verwerken.

Ik voel me genept!

Ik kan mij nu heel goed indenken dat je je genept voelt. Dat ik je in een bepaalde richting wil duwen om maar te kopen. Dat is echter niet het geval! Alle content die jij afgelopen jaar hebt gelezen was, op een enkele gastblog na, door mijzelf geschreven. Niet alleen dat, ik stond ook nog eens zelf achter de inhoud. Er zijn namelijk ook genoeg verzoeken geweest waar ik nee op heb gezegd. Een link die geplaatst moest worden, terwijl dat naar mijn idee helemaal niet de beste of goedkoopste manier was om te doen. Ik blijf dus ten alle tijde selecteren zodat niet alleen ik, maar zeker ook jij er beter van wordt!

Bloggen is niet gratis

Een blog schrijven is niet gratis. Zeker niet op de manier waarop ik het doe. Ik heb een domein en een eigen hosting. Dat kost geld. Uitgaven die gemaakt moeten worden, zodat jij mijn blog kan lezen. Andere uitgaven die ik heb gemaakt zijn bijvoorbeeld de aanschaf van een nieuwe laptop. Die heb ik toch wel speciaal voor mijn blog gekocht, zodat ik ook beter vanaf andere locaties kan werken. Kortom: ik heb dus de nodige investeringen ook gedaan om hier uiteindelijk een goede blog neer te kunnen zetten.

Hoe zit het nou met die belastingaangifte?

In principe moet je bij het kopje inkomsten uit overig werk alle inkomsten noemen die je hebt gehad. Vul echter niet direct al het geld in wat je hebt ontvangen. Je mag namelijk de kosten die je hebt gemaakt in mindering brengen. Daarbij gaat het om kosten die je nodig hebt gehad om de inkomsten te genereren. Denk daarbij aan reiskosten, materialen en in mijn geval hostingkosten en een nieuwe laptop.

Let erop dat je niet zomaar alles mag indienen als kosten. Zo geldt lunch niet als kostenpost en mag je dus niet aftrekken. Ook een laptop is niet zomaar zoiets om af te schrijven. Iets dat langer meegaat (zoals die laptop) valt namelijk onder bedrijfsmiddelen en moet je afschrijven volgens de regels van de belastingdienst. Is het een aankoop onder de €450, dan mag je de kosten wel in één keer afschrijven. Aangezien mijn Chromebook goedkoper was, kan ik in mijn geval die kosten dus wel in één keer afschrijven.

Alles op een rijtje

Belastingaangifte doen is helemaal niet zo makkelijk. Zeker als je in zo’n uitzonderingsgeval zit en inkomsten hebt uit overig werk. Daarom hieronder een rijtje met links waar je alle informatie terug kan vinden bij de belastingdienst:
Algemene introductie inkomsten uit overig werk
Voorbeelden van inkomsten uit overig werk
Regels rondom inkomsten uit deelname aan de interneteconomie
Regels rondom inkomsten en kosten
Afschrijving van bedrijfsmiddelen
Verschillende aftrekposten en eventuele drempelbedragen

Overige belastingtips

Belastingaangifte doen is tegenwoordig een heel stuk eenvoudiger dan vroeger. Daar moest je nog met grote papieren daadwerkelijk iets invullen. Sinds de belastingdienst dat digitaal vooraf al voor je invult, scheelt enorm veel werk. Echter gaat het daardoor niet altijd op de meest gunstige manier en uitzonderingen zal je altijd zelf nog in moeten vullen. Gelukkig heb ik daarover eerder al blogs geschreven. Denk bijvoorbeeld eens na over de vraag: Hoe haal je maximaal belastingvoordeel uit schenken aan goede doelen ? Een andere uitzondering is toch wel de Belasting aangifte na het kopen van een huis.

En wie wil dat nou niet: belasting terugvragen. Misschien is het wel mogelijk. Vooral voor iedereen die in de afgelopen 6 jaar grote inkomensverschillen hebben ervaren is de kans groot dat dit kan. Kijk hier hoe je middeling aan kan vragen.

4 gedachten over “Belastingaangifte doen als blogger”

 1. Hoi Nicole, in je artikel vermeld je dat je de onkosten van je blog mag aftrekken van je inkomsten voor je blog, maar dit is toch alleen het geval als je een bedrijf runt?

  Ik kan me vergissen, maar met een KVK nummer, heb je een onderneming en mag je die onkosten aftrekken als bedrijfsuitgaven, maar als individu, mag dat volgens mij helemaal niet.

  Groeten Chris

  Beantwoorden
  • Hi Chris,
   Nicole is niet de auteur van dit bericht maar ik: SVMV. Je hebt geen KvK nummer nodig. Als jij inkomsten maakt met je blog en je deze aangeeft bij de belastingdienst, dan mag je de aantoonbaar gemaakte kosten aftrekken van die inkomsten.
   Bijvoorbeeld: Stel jij gaat een presentatie geven aan de andere kant van het land en krijgt daar €150 voor. Dan mag je de gemaakte reiskosten (à €0,19 per kilometer) aftrekken van die €150 vergoeding. Zo werkt het ook met een blog. Stel jij verdient €150 met je blog, maar bent wel €50 kwijt aan de hosting. Dan mag jij die €50 ook opgeven als gemaakte kosten en wordt dat bij de aangifte van de €150 afgehaald. Zonder die hosting had je namelijk waarschijnlijk ook die inkomsten niet gehad.

   Groeten,

   SVMV

   Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.