Investeren via Funding Circle

Zo’n tweeënhalve maand geleden berichtte ik: “ik investeer voorlopig niets meer via Funding Circle”. De maat was vol. Er gingen teveel dingen mis en ik wilde eerst weer eens wat verbetering zien voordat ik daadwerkelijk weer actief ging investeren via die partij. En dat moment is daar: ik heb de eerste crowdfunding investeringen weer gedaan. De punten waar ze bij mij eerst onvoldoende scoorden, zijn verbeterd of aangepakt. Voor mij voldoende reden om weer actief te investeren via deze partij. Maar wat ging nou hieraan vooraf en wat heeft mij echt doen besluiten om weer door te gaan? 

Een ‘buitenbeentje’ in de crowdfunding

Waar alle platformen in crowdfunding land heel erg op elkaar lijken, is Funding Circle toch een beetje een vreemde eend in de bijt. Waar andere platformen een wat passieve houding aannemen, benaderd Funding Circle actief bedrijven of ze misschien een lening nodig hebben. Een actieve benadering om bij de klanten hun naam en financieringsvorm onder de aandacht te brengen. Daarnaast zijn er vele platformen die voornamelijk handmatig alle gegevens controleren. Funding Circle niet. Natuurlijk wordt elke financiering gecontroleerd door een persoon met ervaring, maar eerst moet een aanvraag door de black box van Funding Circle. Een slim systeem dat de aanvraag beoordeeld. En dat gaat verder dan een BKR registratie en controle van de jaarcijfers. Het systeem gaat langs allerlei variabelen die meespelen in de beoordeling. Wat is het privévermogen, wat is het krediet verleden van de aanvrager, in welke branche is men actief, op welke locatie, etc. etc. Het systeem bepaald en geeft een classificatie en rentepercentage. Er komt geen mens (meer) aan te pas.

Waarom stoppen?

Waarom ik dan gestopt was met investeren? Mijn maat was vol. Op andere plekken op het internet wordt nogal geklaagd over de werkwijze van Funding Circle. Het wel of niet publiceren van bepaalde gegevens, beslissingen die gemaakt worden etc. Maar dat vond ik het minst interessant. Dat is namelijk bedrijfsvoering. Ik kan op mijn kop gaan staan, maar veranderen zullen ze toch niet zomaar doen. Echter waren mijn redenen van andere aard: ze raakten mijn vertrouwen kwijt. Niet extreem, maar wel voldoende om niet meer met hen verder te willen. Beloftes van deadlines werden niet gehaald en in sommige administraties begonnen fouten te zitten. Dat heeft niets met bedrijfsvoering te maken, maar met houding en nauwkeurigheid.
Over die hele casus kan je in deze blog verder lezen.

Investeerderslunch

Ik ben afgelopen vrijdag uitgenodigd voor een investeerderslunch. Samen met nog drie andere investeerders mocht ik op het kantoor van Funding Circle komen om met hen te lunchen. Ik was er al vaker geweest en zag dit altijd als erg nuttige bijeenkomsten. De meningen van andere investeerders intrigeren mij altijd. Hoewel de vorige investeerdersbijeenkomst iets minder succesvol was, omdat er vooral ontevreden investeerders op af kwamen (die het dan niet eens waren met de bedrijfsvoering), was dit een beter succes. Tijdens deze presentatie, die voor een groot deel overeen kwam met die van de vorige bijeenkomst, werd heel Funding Circle gepresenteerd. Wat is hun werkwijze, waarom nemen ze bepaalde keuzen en hoe gaat men om met bepaalde situaties. Dus ja, ook dit keer was het stiekem ook een redelijk reclamepraatje.

Ontwikkeling in de details

Maar, net als dat je niet een discussie aan moet gaan over de bedrijfsvoering, moet je hier door het reclamepraatje heen kijken. Natuurlijk zetten ze zichzelf in goed daglicht. Waarom zou je anders zoiets doen. Het verschil zat hem in details. Vergeleken met de bijeenkomst in juni, waren er namelijk grote verschillen (in de details dan…). Zo wil men bij de kredietaanvraag bepaalde zaken ontvangen van een investeerder, waaronder de rekeningafschriften. Vanuit hun moederbedrijf in Engeland blijkt namelijk dat ze daar veel meer informatie uit kunnen halen dan de jaarcijfers. Die vroeg men in de afgelopen periode al voor de laatste drie maanden op. Maar wat blijkt, hoe langer die periode van afschriften, hoe beter het beeld. En dus is daar de bedrijfsvoering aangepast. Leren van zulke zaken waardeer ik altijd heel erg. Het model wat je volgt en het slimme systeem wat je gebruikt, steeds weer verder ontwikkelen.

Recovery casus

De grootste zorg van elke investeerder: wat als een project in default raakt en stopt met betalen. Wat als er blijkt dat er oplichting in het spel is. Wat als, wat als?
Vooral de andere drie investeerders hadden hier vragen over. En terecht. Zij waren nog niet bij een van de vorige meetings geweest, dus was het goed dat zij hierover ingelicht werden. Voor mij was het verhaal vrijwel hetzelfde, maar toch vernieuwend. Wat wat blijkt: ondernemers kijken hier heel anders naar dan ‘de gewone investeerder’. En dit waren ondernemers in hart en nieren. Zij hadden enkele defaults en dat vonden ze erg vervelend, maar dat is het risico van het vak. Echter stak er één project met kop en schouders bovenuit. Die had geen enkel termijn betaald. Heel vervelend en men voelde zich erg machteloos. Na het verhaal over het standaard traject, inclusief het opbouwen van een dossier vanaf de eerste gemiste betaling, kwamen er vragen over deze casus. Hoewel Funding Circle normaal bijna geen uitspraak doet over casussen, gingen we hier kort op in. Over de aanpak hoe Funding Circle in een dergelijke casus handelt. Ik had al een behoorlijk vertrouwen in de recovery afdeling, maar binnen vijf minuten waren ook de andere drie ondernemers overtuigd: bij Funding Circle weten ze wat ze doen en wordt er zeker niet stilgezeten. Sommige zaken kosten (helaas) gewoon veel tijd en voordat er een eerste concrete stap naar investeerders gecommuniceerd kan worden, ben je vaak al 4 tot 5 maanden verder (al is het maar dat men pas na 90 dagen de lening opzegt en een incassobureau in zal schakelen). Alle drie de ondernemers waren het erover eens: dit was de beste aanpak voor die casus.

Gerustgesteld

Na mijn bezoek aan Funding Circle ben ik weer gerustgesteld. Waar men enkele maanden geleden deadlines niet haalden, hebben ze die sinds het terugtrekken van mijn investeringen wel gehaald. Deze lunch was voor mij het beslismoment om wel of niet verder te gaan met crowdfunding via Funding Circle. En ook mij hebben ze overtuigt. Het bijwerken van hun beoordelingsmodel naar aanleiding van ervaringen vond ik daarin een hele belangrijke factor. Daarnaast was het voor mij belangrijk dat andere ondernemers met investeringservaring ook overtuigd waren van de aanpak van Funding Circle. En of het dan een reclamepraatje was of niet en is het elke keer weer ongeveer hetzelfde: elke keer blijkt dat hun aanpak, werkwijze en handelingen overeenkomen met dat reclamepraatje en mee ontwikkeld met de ervaringen die ze opdoen.

Investeren via Funding Circle

Ik ben zelf dus weer actief gaan crowdfunden via Funding Circle. Ben je nou nog geen klant/investeerder van Funding Circle, maar wil je aan de hand hiervan wel gaan investeren? Meld je dan aan via deze link. Wanneer je binnen 30 dagen na aanmelding €500 investeert, ontvangen zowel jij als ik €25 bonus. Dat is gewoon al 5% op jouw investering!
Mocht je aan de hand van deze blog verdere vragen hebben, kan je mij zoals altijd vragen stellen via svmv@stoppenvoormijnvijftigste.nl .

 

 

1 gedachte over “Investeren via Funding Circle”

  1. Leuk om te lezen. Kritisch maar je staat open voor bijstellen van je mening.

    Ik ben later met FundingCircle begonnen dan jij en heb een deel van de negatieve ervaringen gemist. Hoe FC écht met defaults omgaat moet ik nog ervaren. Tot nu toe zijn er wat zorgenkindjes waarover “redelijk” (maar veel beter dan bij andere platforms) wordt gecommuniceerd. Eerder en frequenter.

    Ook ben ik al gebeld door een accountmanager die echt geïnteresseerd leek in mijn ervaringen. Uiteraard zal FC niet in staat zijn om me op mijn wenken te bedienen. Maar de belangstellingen (en het initiatief om contact te zoeken) is er tenminste.

    Met name ben ik geïnteresseerd in de uiteindelijke afloop van de zorgenkindjes. Ook ik heb nu één project waarop nog helemaal niets is afgelost. Ik denk dat je de ondernemer inmiddels wel mag verdenken van opzet en kwade wil (zacht uitgedrukt). Had FC dat vooraf kunnen vermoeden? Ik denk van wel – maar achteraf is het eenvoudig oordelen. Ik had het zelf ook kunnen vermoeden. Met de kennis van nu. Ervaring dus. Door schade en schande wordt men wijs. Ik zie het als leergeld. Maar ik ben wel benieuwd of FC nog in staat zal zijn om “iets” te redden voor de investeerders.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.