Nabestaandenpensioen

Het is vandaag de laatste dag van de pensioen driedaagse. En waarschijnlijk ervaar ik mijn pensioen net als vele Nederlanders met mij als een ver van m’n bed show. Want laten we eerlijk zijn, daar wil je voor je 30e eigenlijk nog niet over nadenken. En voor je 40e waarschijnlijk ook nog niet. En toch is het belangrijk om er af en toe even bij stil te staan. Wat voor regelingen zijn er allemaal en waarom moet je bepaalde dingen nou juist nu even doen. Vandaag daarom iets wat voor je pensioen kan gebeuren. Overlijden. Iets waar we liever niet teveel bij stilstaan, maar wat ook wel degelijk te maken heeft met jouw pensioenvoorziening.

Wat is nabestaandenpensioen

Stel, jouw partner of één van jouw ouders overlijdt voor hun pensioenleeftijd. Een hele impactvolle gebeurtenis. Maar hoe blijft de boel dan achter? De overledene heeft mogelijk een leven lang wel pensioenpremies betaald. Verdwijnt dat zomaar?
Nee, de inleg in de pensioenpot is niet zomaar weg. Een beetje afhankelijk van de pensioenvoorziening, zal het pensioenfonds geld aan de nabestaanden uitkeren. Dit gaat in op het moment van overlijden en is aan zowel de partner als aan de minderjarige kinderen. Maandelijks wordt er een bedrag overgemaakt.
Voor je partner is dat de rest van het leven, voor de kinderen is dat tot hun 18e of (afhankelijk van de pensioenuitvoerder) uiterlijk tot hun 27e zolang zij nog studeren.

De voorwaarden voor een nabestaandenpensioen

Natuurlijk proberen pensioenfondsen de kosten zo laag mogelijk te houden. En door niet uit te hoeven keren, besparen ze :). Let er daarom op dat je moet voldoen aan de nodige voorwaarden voor nabestaandenpensioen. Vaak moet je nog in loondienst zijn op het moment van overlijden. Overlijd je voor je pensioenleeftijd en ben je werkloos, zal de pensioenuitvoerder van jouw vorige werkgever geen nabestaandenpensioen uitkeren. Ook als je overlijdt na je pensioen krijgt jouw partner niet altijd een nabestaandenpensioen. Dit is heel erg afhankelijk van jouw pensioenvoorwaarden.

Wat moet je regelen voor nabestaandenpensioen

Soms hoef je helemaal niks te regelen! Natuurlijk ook weer afhankelijk van jouw pensioenvoorwaarden. Ben je getrouwd of ben je geregistreerd partners, dan hoef je in principe niets te doen. Voor de wet ben je tenslotte partners. Woon je samen (met of zonder samenlevingscontract) bestaat de kans dat je dat zelf aan moet geven bij de pensioenuitvoerder. Ook kinderen moet je soms wel en soms niet aanmelden voor nabestaandenpensioen. Het verschilt daarbij heel erg per aanbieder.

Wat moet je NU doen voor nabestaandenpensioen

Ja, ik weet het, jouw pensioendatum is nog ver weg. Maar toch kan je morgen onder een bus belanden. Daarom is het van belang om even in te loggen met jouw digid bij jouw pensioenaanbieder en even de voorwaarden na te lezen. Hoe zit het met partnerpensioen en hoe komen jouw kinderen er vanaf met hun wezenpensioen. Moet je ze aanmelden, of krijgen ze na jouw overlijden automatisch een brief toegestuurd. Ben je niet in loondienst maar werkzaam als zelfstandige? Ook dan is het mogelijk om nabestaandenpensioen te regelen via bijvoorbeeld een beroepspensioenfonds.

Waarom behandel ik nou net het partnerpensioen

Het nabestaandenpensioen, ook wel partnerpensioen genoemd, vind ik zelf een hele geruststelling. Mocht ik onverwacht komen te overlijden, dan weet ik in ieder geval dat mijn partner zich voorlopig daar even geen zorgen over hoeft te maken. Net zoals ik voor mijn huis en hypotheek heb gedaan. Als ik er morgen niet meer ben, dan is het volledige hypotheekbedrag verzekerd. Dat kost mij welgeteld €2,50 per maand extra vergeleken met de verplichte verzekering. En het partnerpensioen is volledig via mijn werkgever geregeld. Ik weet dus eigenlijk niet eens wat het mij kost. Maar wel weet ik dat het goed geregeld is. Nee, ik ben voorlopig nog niet van plan om te overlijden. Maar mocht het gebeuren, dan weet ik in ieder geval dat mijn nabestaanden zich daar in ieder geval geen zorgen over hoeven te maken.

Meer weten over nabestaandenpensioen?

Controleer vooral even de bronnen die er beschikbaar zijn. Zo heeft het Nibud een hele pagina gewijd aan het nabestaandenpensioen. Ook op de website www.mijnpensioenoverzicht.nl kan je na inloggen met je digid heel veel informatie terugvinden over jouw pensioenaanbieder en nabestaanden pensioen. Uiteindelijk is de meest nauwkeurige informatie natuurlijk te krijgen bij jouw pensioenfonds zelf. Het zijn tenslotte hun voorwaarden. En het hoeft allemaal niet heel lang te duren. Maar het kan maar mooi geregeld zijn.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.