De zomertijd: een erfenis van de crisis

Deze blog lezen heeft nu al een voordeel. Komend weekend vergeet je in ieder geval niet dat je de klok een uurtje vooruit mag zetten. De zomertijd begint weer. De tijd van ’s ochtends donker, ’s avonds langer licht. Het idee dat de zwoele zomeravonden op komst zijn, maakt dat wennen aan de zomertijd weer helemaal goed. Maar bespaard het nou wel echt?

De oorsprong
Het was crisis. Oliecrisis wel te verstaan. In de jaren ’70 was olie schaars en duur. De energievoorzieningen zoals we die nu kennen hadden we toen nog niet, dus was de olierekening een flinke kostenpost. En daar moest verandering in komen. Om de rekening wat te dempen, is de zomertijd ingevoerd. In het voorjaar gaat de tijd een uur vooruit. Het laatste weekend van maart welteverstaan. Dan in oktober draaien we het weer terug. De klok gaat een uurtje achteruit. De gedachte was dat het ’s avonds een uur langer licht zou zijn. Het is dus pas een uur later nodig om de lichten aan te zetten, wat bespaard op de olierekening.

De zomertijd
Wij, samen met zo’n 70 andere landen hebben de zomertijd. Ook wel Daylight Saving genoemd. Landen hanteren hier verschillende regels voor. Zo zijn er al een aantal landen die standaard in de zomertijd leven, zoals Rusland. Ook zijn er landen die de zomertijd hebben afgeschaft of een andere datum hebben waarop de zomertijd ingaat. Over het algemeen houden landen in de EU in ieder geval wel dezelfde tijden aan.

Bespaart het ook?
Een lastige vraag die gelukkig al eens is uitgezocht door Essent. En jawel hoor: de zomertijd bespaard, zij het verwaarloosbaar. In de wintertijd ligt het gemiddelde energieverbruik zo’n 2,6% hoger. Maar, dat komt voornamelijk omdat de dagen überhaupt al korter zijn en het buiten kouder is. Het verzetten van de tijd bespaart slechts een half procent. Vooral in de piekperiode tussen 17:00 en 19:00 zit er een verschil in gebruik tussen de twee perioden. Als je daar vergelijkt tussen de zomer en wintertijd, gebruiken we in de wintertijd zo’n 13% meer energie. Maar, dat komt dan ook weer vooral omdat de dagen überhaupt al korter zijn en het buiten kouder is. Dat heeft verder dus (bijna) niks met dat uurtje verschil te maken.

Toch extra besparen?
Omdat het tijdsverschil dus niet echt meer zoden aan de dijk zet, kunnen we beter maar op andere manieren besparen. Trek bijvoorbeeld een extra hemd of trui aan en zet direct de verwarming een graad lager. Als je dat consequent doet bespaar je bijna 100 euro op jaarbasis!
Ook het vervangen van de gloeilampen naar ledverlichting geeft een groot verschil. Tegenwoordig kost het goedkoopste bolletje bij IKEA slechts €1 en die heb je dan ook vrij snel terugverdiend. Ze gebruiken tenslotte al snel 90% minder energie! Daarbij gaan die lampen ook nog eens zo’n 10 tot 15 jaar mee (15.000 uur!!). Dat is veel langer dan de gemiddelde 1.000 uur van een gloeilamp.

Niet meer nodig
De zomertijd is dus eigenlijk niet meer nodig. De besparing is minimaal en iedereen moet er toch steeds wel weer aan wennen. Afschaffen zal echter denk ik voorlopig nog niet gebeuren. Die langere zomeravonden op het terras zijn heel veel mensen heel veel waard. Mensen vinden het prettiger dat het ’s avonds wat langer licht is dan ’s ochtends eerder licht. Je kan er dan tenslotte langer van genieten. En vooral die voordelen zullen de zomertijd nog wel even in stand houden.

1 gedachte over “De zomertijd: een erfenis van de crisis”

  1. Ik ben voor het hele jaar zomertijd, dan heb je in de zomer toch jeterrastijd, hoewel ik dat met weeën kaarsje ook heel gezellig vind… en in de winter heb je niet het gevoel dat je een mol bent, dan ga je in het licht naar huis, maar 1 spits in het donker, wel zo veilig ook.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.