Waar is de Duitse milieusticker het goedkoopst?

De Umwelt Plakette. Iedereen die al eens naar Duitsland is geweest met de auto zal er wel van gehoord hebben. Het is een sticker die aangeeft dat jouw auto binnen een bepaalde uitstootsnormering valt. Een vrij simpele handeling om te controleren, maar in Duitsland hebben ze die nog eenvoudiger gemaakt door de controle uit te kunnen voeren via een bepaalde kleur sticker.  Maar hoe kom je nou aan die sticker en waar is hij het goedkoopst?

In Duitsland hebben ze net zoals in Nederland nogal last van vervuilde lucht in binnensteden. Daarom heeft men jaren geleden milieuzones ingesteld. En net zoals wij in Nederland met oude auto’s bepaalde gebieden niet meer in mogen, hebben ze in Duitsland Umweltzones. Je kan er zo binnenrijden, maar rij je binnen zo’n zone met de verkeerde sticker of zonder sticker, riskeer je een boete. Aangezien die stickers niet het duurste zijn, raad ik je dan ook zeker aan om er eentje te regelen voordat je richting Duitsland gaat.

Ons tripje

Je raadt het al: Ook wij gaan binnenkort naar Duitsland. Omdat onze auto nog erg nieuw is, hebben we er nog geen milieusticker voor. Deze zijn online erg makkelijk te krijgen, maar er is één ding dat mij direct opviel: er wordt op geconcurreerd!

De prijzen verschillen van €12,50 tot ruim €30!

Je zou bijna denken dat het handiger is om het via één centrale partij (zoals de ANWB) te doen. Zo gaat dat tenslotte ook met alle tol vignetten voor overige landen. Maar voor Duitsland is dat niet het geval. Nee, verschillende bedrijven mogen ze aanbieden en dat brengt voor ons als consument een voordeel met zich mee! Doordat er verschillende aanbieders zijn, kan er namelijk op geconcurreerd worden. En dat kan je wel tot twee tientjes schelen! Maar waar is die sticker het goedkoopst?

Zoek niet op Umwelt plakette

Het meest logische is toch om te zoeken naar de eigenlijke naam van die groene sticker. Echter is het niet heel slim om daarop te zoeken. De eerste site die je tegenkomt is umwelt-plakette.de. Dat klinkt lekker logisch: een Duits iets dat je in een Duitse webshop op een Duitse website moet bestellen. Echter kan ik je dit alleen maar afraden. Het is namelijk de duurste optie! Je betaald hier €31,90 voor die sticker. Dat kan veel goedkoper! Ook als je zoekt naar ‘milieuvignet Duitsland’  kom je op milieuvignet-duitsland.nl en wordt je uiteindelijk doorverwezen naar umwelt-plakette.de. Kortom: nog even verder zoeken naar een goedkopere optie!

Onze oude vertrouwde ANWB

Zoals zoveel tol-vignetten en passen kan je ook deze groene sticker bij onze eigenste ANWB halen. Op de website staat keurig te lezen dat ze deze vignetten verkopen en dat je twee opties hebt: in de winkel of online. Koop je dit vignet in de winkel kost hij €16,95 en krijg je hem binnen vijf werkdagen thuisgestuurd. Koop je hem online kost hij circa €18 (Letterlijk de prijs op de website… lekker duidelijk ook!) en krijg je hem ook binnen 5 werkdagen thuisgestuurd. Kortom: in de winkel vullen ze voor jou het webformulier in. Het proces zal verder hetzelfde zijn. Een beetje krom maargoed, je komt in ieder geval aan je milieusticker. Ook staat er maar al te duidelijk bij vermeld dat als je hem niet hebt, er een boete van €80 voor staat. Extra reden om hem dus wel even te kopen.
Simpelweg door deze extra zoekopdracht hebben we dus al €14 bespaard op hetzelfde product!

Via de leasemaatschappij

Natuurlijk is het voor mij ook logisch om even via de leasemaatschappij te kijken wat daar aangeboden wordt. Via leaseplan wordt er zelfs naar twee bedrijven verwezen die je van een groene sticker kunnen voorzien. Het gaat hier om de bedrijven Dekra en VWE. Bij Dekra ben je voor een sticker €14,50 kwijt. Bij VWE weten ze het zelfs voor €12,50 te doen inclusief de verzendkosten.
Wat een verschil is dat met de eerste optie. Vergeleken met de eerste hit in Google kan je dus 60% = €19,40 besparen.

Andere oplossingen

Ook op andere websites, zoals die van finnek, kan je de milieusticker bestellen voor €12,50. Veel goedkoper dan dat zal je niet gaan lukken. Wat een laatste optie is, is om de sticker in Duitsland zelf te kopen. Dat kan soms langs de weg of bij verschillende uitgifte kantoren. Kosten verschillen per regio en uitgiftepunt van €5 tot €50.
Ook is het belangrijk om te weten dat je in niet alle Duitse steden zo’n umweltplakette nodig hebt. Het gaat vooral om binnensteden. Reis je door Duitsland heen en gaat de snelweg dwars door een stad, dan heb je voor dat stuk snelweg die umwelt plakette niet nodig. Neem je echter de afslag en ga je de stad in, zorg dan dat die sticker wel achter de voorruit geplakt zit! Heb je een speciaal voertuig, zoals een old-timer of recht op een invalide parkeerplaats? Dan is de milieusticker niet altijd nodig. Controleer voor alle voorwaarden even de website van de ANWB. Want hoewel de sticker zelf er best duur is, is de informatie wel weer erg waardevol!

8 gedachten over “Waar is de Duitse milieusticker het goedkoopst?”

  • Ik ben benieuwd! Ik ga er wel vanuit dat hij die gewoon goedkoop heeft gekocht. Deze post is vooral handig als je met een andere auto (zonder sticker) richting Duitsland gaat 😉

   Beantwoorden
  • In Duitsland zullen ze inderdaad wel nog goedkoper te krijgen zijn. Woon je daar dan ook in de buurt, of ben je op goed geluk een Duits plaatsje binnengereden? Ons Duitsland tripje begint op vrijdag middag, dus ik ben bang dat alle garages dan al dicht zullen zijn. Dan maar het zekere voor het onzekere 🙂

   Beantwoorden
 1. Die Feinstaubplakette, die häufig Umweltplakette genannt wird, kann auch in einem unserer mehr als 300 TÜV SÜD Service-Center abgeholt werden. Dann kostet die Feinstaubplakette 6 € inkl. MwSt.

  Het kan dus veel goedkoper als je hem gewoon in Duitsland zelf koopt.

  Beantwoorden
 2. Vorige week gekocht in Vreden Duitsland bij vakgarage Halsband voor. 6 euro, werd ter plaatse met een lettertang keurig ingevuld en op de voorruit geplaatst..Wel kentekenbewijs meenemen.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.