Rentepunten van de ING: een goed systeem of een wassen neus?

Sinds mijn vriendin en ik samen wonen hebben wij ook een gezamenlijke rekening. Voor de boodschappen en om te sparen voor bijvoorbeeld vakanties. Zelf ben ik al sinds jaar en dag ABN gebruiker, dus ING is voor mij nog best wennen. Nu werd ik er wel op geattendeerd dat het rentepunten systeem is vernieuwd en best aantrekkelijk is geworden. Tijd om een kritisch naar dit systeem te kijken. Van het systeem bij de ABN wordt ik tenslotte al best blij, terwijl andere spaarsystemen zo de prullenbak in mogen. 

Geschiedenis

Ik ken de rentepunten van de ING al heel lang. Hoe het systeem was weet ik niet meer precies. Iets met voor elke euro op de spaarrekening een rentepunt per maand. Er zat een kleine webshop bij en wat wij voornamelijk kochten waren de kortingsbonnen op fotoboeken. Verder was de shop niet enorm goedkoop of uitgebreid, dus werd al snel uitgeweken naar een normale (web)winkel.

Een nieuw jasje

De rentepunten van de ING hebben echter in de tussentijd toch wel een transformatie ondergaan. Als ik zo even door de webwinkel blader zijn de producten al een stuk scherper geprijsd en is het aanbod een stuk groter dan voorheen. Een goede ontwikkeling dus. Ook zijn er veel meer manieren waarop je rentepunten kan sparen.

Gebruik stimuleren

Het valt op dat het systeem van de rentepunten niet alleen een een extraatje is voor de klanten van ING, maar ook direct het doel hebben om het gebruik van hun producten te stimuleren. Waar je vroeger voor elke euro op je spaarrekening kreeg, krijg je de nu voor elke euro rente die je ontvangt 100 punten. Helaas moet je met de huidige rentestand dan wel €24.000 op je rekening hebben staan wil je elke maand 100 rentepunten ontvangen. Daar hoef je het dus zeker niet voor te doen.
Er zijn echter nog vele andere manieren om punten te sparen! 4x per maand betalen met je pinpas: 100 punten, 1 automatische incasso per maand: 100 punten, maandelijkse minimaal €700 bij laten schrijven: 100 punten. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Voor acties die je uitvoert of uit laat voeren met jouw rekening ontvang je punten. Zonder al te veel moeite zou je zo maandelijks 700 tot 1200 punten per maand kunnen sparen. En dat met normaal gebruik!

Wat kan je ervoor kopen?

Dat is natuurlijk de hamvraag: wat koop je er nou voor. Dat verschilt nogal! Voor 500 punten heb je een restaurant dinnercheque van €20! Overige voordeelbonnen geven ongeveer €1,00 korting per 100 punten.
Spaar je wat langer door, kan je ook voor grotere producten gaan. Bijvoorbeeld een JBL draadloze speaker. Waar je bij BOL.com er €139 voor betaald, kan dat met de rentepunten voor €102 met 2.000 punten. Dus voor elke maand dat je jouw ING rekening gebruikt ontvang je voor een paar euro korting op andere producten. Best een goede deal dus.

Kosten vs Baten

Voor elke maand dat je dus bij de ING zit, is het dus redelijk eenvoudig om voor zo’n €5,00 aan korting te realiseren. Dat tegen een kostprijs van de rekening van minimaal €1,55 is dat toch redelijk aantrekkelijk. Voor de rentepunten hoef je niets extra’s te doen. Je ontvangt ze sowieso en de keuze is aan jou of en hoe je ze gebruikt. Maar, zodra je ze inzet verdien je dus eigenlijk de kosten van jouw betaalpakket vrij eenvoudig terug. En dat door enkel maar gebruik te maken van dat betaalpakket.

ING vs andere banken

Ikzelf zit bij ABN. Daar hebben ze ook een klantenprogramma. Ben je daar lid van, ontvang je direct 10% korting op jouw betaalrekening en bij meerdere ABN producten kan dat zelfs naar 20% korting. Daarnaast zijn er regelmatig kortingsbonnen beschikbaar voor bepaalde producten.
Tja, waar heb je dan meer aan?
Ik heb nog eens door de ING rentepunten shop zitten bladeren en wat mij opvalt is dat het vooral de wat luxere goederen zijn. Producten die je normaal niet zomaar zou kopen, maar nu met wat extra korting toch het overwegen waard zijn. En dat is dan ook direct de valkuil van dit systeem. Zoek je namelijk naar de goedkoopste betaalrekening omdat je het geld niet hebt, dan heb je niks aan de ING rentepunten. Je krijgt namelijk korting op andere producten en moet dus per definitie extra geld uitgeven om er wat aan te hebben. Dan is bijvoorbeeld het systeem van de ABN waar je korting in euro’s op je betaalpakket krijgt aantrekkelijker.
Heb je echter wel het geld om af en toe wat extra’s te kopen, dan is het ING rentepuntensysteem zeker de moeite waard. Het aanbod van producten is vrij hoog en voor ieder wat wils. Daarbij is het systeem beter dan dat van de ABN, waar het aanbod van extra’s toch vrij beperkt is.
Andere banken hebben elk weer hun eigen voordeel. Zo zijn er banken met rente op de betaalrekening (hoewel dat met de huidige rente’s ook erg tegenvalt) en zijn er banken waar je simpelweg betaald naar gebruik. Voor een nieuwe pinpas betaal je, voor een pinbetaling, geldopname etc. Maak je er dus geen gebruik van, ben je ook minder kwijt.

Elk is uniek

En zo heeft elke bank zijn eigen unieke verkooptruc. Ze willen je allemaal binden als klant en willen je ook allemaal houden. Maak daar dan ook vooral gebruik van! Kijk naar wat voor jou het meest aantrekkelijk is. Voor de goedkoopste maandlasten is het systeem van ING niet geschikt. Ga je echter voor de extra’s zou ik zeker de ING overwegen. Want eigenlijk haal je daar zonder extra kosten of moeite toch best leuke kortingen op die artikelen.

Bij welke bank zit jij en wat vind je eventuele spaar/kortingsprogramma’s die jouw bank aanbied?

16 gedachten over “Rentepunten van de ING: een goed systeem of een wassen neus?”

 1. Ik zit al m’n hele leven bij de ING en heb meer rentepunten dan ik ooit zou kunnen uitgeven. Maar inderdaad, het zijn vaak kortingen op luxe producten. Af en toe kijk ik wel in de gratis categorie voor kortingsbonnen, dat kan nooit kwaad.

  Helaas kan je de punten niet doneren aan een goed doel zonder daar ook zelf geld bij te leggen.

  Beantwoorden
 2. Al jaren bij de ING, nooit iets met die punten gedaan. Persoonlijk zou ik liever de keuze hebben voor een hogere rente op een spaarrekening.

  Beantwoorden
 3. soms gaan we naar een pretpark oid dergeliks en dan zoeken we de goedkoopste kaartjes, af en toe komt de ing korting dan leuk uit de bus, dan gebruiken we het daar voor, ook de bioscoop bonnen zijn/waren leuk goedkoop, en laatst wilde ik iemand een bosje bloemen sturen, met een kortingscode en de bon via de ing en via qassa.nl naar de website navigeren was het een leuk betaalbaar bosje geworden…. maar ik ga nooit zo maar in de rentepunten winkel kijken, zie je toch altijd weer iets wat je wel zou willen….

  Beantwoorden
 4. Ik heb ook al vele jaren een stuwmeer aan rentepunten. Koop in elk geval elk jaar in de winter een bioscoop abonnement voor 10 euro per maand. Zeker niet duur. Laatst een garantie gevalletje met een product dat ik via ING had aangeschaft, dat hebben ze prima opgelost. Tevens elk jaar wel een (makkelijke) actie om 2500 extra punten te verdienen

  Beantwoorden
 5. DE KORTINGEN IN DE RENTE PUNTEN WINKEL ZAL MISSCHIEN WEL GELDEN MAAR DAN OP DE BRUTTO VERKOOPPRIJS EVEN GOOGLEN EN JE LEERT AL SNEL DAT ANDERE AANBIEDERS HET ZELFDE PRODUCT VOOR MINDER GELD AANBIEDEN IK HEB ER DAN TOT NU TOE NIETS ZINNIGS MEE KUNNEN DOEN GEWOON OMDAT IK NIET TEVEEL WIL BETALEN.

  Beantwoorden
  • Ik ben het helemaal met je eens dat de kortingen nooit zo goed zijn als dat ze eruit zien. Het loont dan ook zeker om even verder te kijken dan alleen in de ING shop. Maar stel dat je nou net een product aan wil schaffen en daarvoor €10 minder betaalt in de ING winkel (ook al zeggen ze dat je €50 korting krijgt), is het toch weer een tientje bespaart 🙂

   Beantwoorden
  • Helemaal mee eens. Ik vind de producten niet goedkoop, integendeel, terwijl er dan ook nog rentepunten moeten worden ingeleverd. Ik zou een aanbod van producten in de winkel erbij, te “betalen” met alleen rentepunten aantrekkelijker vinden.

   Beantwoorden
 6. Jammer dat je meestal grof moet bijbetalen,meestal is het artikel elders goedkoper en dan nog zonder punten.
  Doet me denken aan DE.
  Ik heb na vele jaren veel punten,maar er hoogstens twee x iets kleins mee kunnen doen.
  Points only zou fijn zijn.

  Beantwoorden
  • Dit kom je te weten door op de computer in te loggen in jouw internetbankieren omgeving van de ING. Vervolgens zie je links bovenin “Bankieren” staan, met een pijltje naar beneden. Op dat pijltje klik je en kies je voor “ING Winkel”. Je komt dan op de pagina van de ING rentepunten winkel, waarop ook jouw saldo vermeld wordt.

   Beantwoorden
 7. Ieder keer dat je mobiel betaalt, krijg je 100 punten. Idem bij een betaalverzoek. Ik gebruik de punten alleen voor 50% korting voor bonnen op de Car Wash, die dan een jaar geldig zijn.

  Beantwoorden
 8. Hoeveel punten heeft de ING op jou rekening gezet voor deze positieve reactie !! Of je heb niet het allemaal niet goed begrepen.

  Beantwoorden
 9. Ja het is waardeloos. Heb een fortuin aan punten maar kan er niks mee. Als je ze nou om kon zetten in geld dan had je er nog wat aan

  Beantwoorden
 10. In het begin kon je nog een BOL cadeau bon kopen voor alleen punten.
  Dat liep waarschijnlijk te goed, na een paar weken waren de bonnen zogenaamd “uitverkocht”. Dikke wassen neus.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.