Korting als je langer bij jouw energieaanbieder blijft

Iedereen heeft het er maar over dat je moet overstappen. Overstappen van energieleveringcier, van internetaanbieder, zorgverzekering en ga zo maar door. Stap je namelijk over, krijg je een welkomstbonus. Die zijn vaak behoorlijk aantrekkelijk, dus kan het zeker geen kwaad om te switchen. Maar, andere bedrijven pakken het anders aan. Zij bieden jou een korting als je blijft. Vooral de wat grotere energiebedrijven zijn daar goed in. Maar is dat nou wel echt een voordeel, of valt het allemaal in het niet als je gaat kijken naar de overstap bonus. Vandaag ga ik berekenen wat nu de specifieke voordelen zijn.

Overstapbonus

Het werkt natuurlijk eigenlijk heel simpel. Ben je een jaar klant, dan krijg je een X-bedrag terug. Dat varieert vaak tussen de €75 en de €200. Behoorlijke bedragen al zeg ik het zelf. Nou zitten daar natuurlijk wel een aantal voorwaarden aan vast. Zo krijg je de korting alleen als je aan alle voorwaarden voldoet. Op tijd betalen en minimaal een jaar klant blijven zijn daar enkele voorbeelden van. Ook is de prijs vaak net ietsje hoger dan wat je normaal betaald. Uiteindelijk wordt dat verrekend met de welkomstkorting en hou je een leuk bedrag over, maar toch, wees je daar wel bewust van. Blijf je uiteindelijk langer klant, betaal je wel die hogere prijs.

Langer klant blijven en vaste klant korting vangen

Als energiebedrijven iets aan je geven, dan laten ze het maar al te graag merken. Dat werkt psychologisch natuurlijk heel gunstig. Je bent al langer klant, dus krijg je korting. Dat weerhoudt je er ook weer van om weg te gaan. Die korting is vaak een paar procent op de elektriciteit die je gebruikt. Alleen wordt dat vaak wat mooier opgeschreven waardoor het nogal wat lijkt. “Direct 10% korting op stroom”. Ga je echter de kleine lettertjes lezen, komt het addertje onder het gras vandaan.
De prijs die jij voor elektriciteit betaalt, bestaat namelijk uit twee onderdelen. De prijs van de stroom zelf en de leveringskosten. En die leveringskosten zal je altijd hebben. Die zijn bij elke aanbieder gelijk en kunnen niet aangepast worden. Krijg jij dus X-procent korting, dan is dat alleen op de prijs van de stroom.

Hoe is de prijs van een kWh opgebouwd

Ik ben even naar mijn eigen contract gegaan en ik betaal het volgende:
Prijs voor stroom: €0,088814
Vaste leveringskosten: €0,142211
Totaal betaal ik dus voor 1 kWh €0,231025.
Krijg ik dan 10% korting, dan telt dat alleen op de stroomprijs. Ik ga dan €0,0799326 betalen voor die ene kWh, naast de leveringskosten. Per kWh ga ik in totaal €0,2221436 betalen. Effectief betaal ik dus 3,85% minder per kWh. Dat is wel wat anders dan de 10% korting op stroom zoals men het over doet komen!

Hoeveel korting krijg ik dan als vaste klant?

Vorig jaar hebben wij 1500 kWh verbruikt. Met mijn huidige energietarief van €0,231025 zou ik €346,54 betalen. Krijg ik “die 10% korting”, betaal ik €333,22. Dat is een korting van wel €13,32! Een gigantisch verschil natuurlijk!
Nee, wil ik echt goedkoper uit zijn met de 10% korting op mijn energietarief, dan moet ik zo’n 8500 kWh per jaar verbruiken om €75 korting te krijgen. Laat staan wat je moet gebruiken als je een cashback krijgt van €200!

Meerdere addertjes onder het gras bij energieprijzen

Natuurlijk spelen er veel meer dingen mee. Want stel dat je niet meedoet met de cashback actie, dan kan het zomaar zijn dat je überhaupt al een lagere energieprijs gaat betalen. Als daar dan nog 10% bovenop komt, kan het heel aantrekkelijk worden. Ook heeft het er nog eens mee te maken hoeveel energie je nou daadwerkelijk verbruikt. Verbruik je inderdaad ruim 8000 kWh, dan is de korting op de energieprijs wellicht veel goedkoper dan zo’n cashback actie. Waar doe je nou goed aan?

Bereken de prijs voor het hele jaar

Maak gebruik van de kennis die je al hebt. Hoeveel heb je vorig jaar verbruikt? Dat geeft je een realistische verwachting voor wat je volgend jaar gaat gebruiken. Vervolgens zijn er genoeg aanbieders en vergelijkingssites die jou vertellen wat je per aanbieder op jaarbasis gaat betalen. In die prijzen zitten dan kortingen en andere acties al verwerkt. Op die manier kan je redelijk eenvoudig berekenen wat je nou over het gehele jaar kwijt zal zijn. Dat is een heel goed uitgangspunt om vanuit te beslissen voor welke aanbieder je moet kiezen. Blijf je bij de huidige aanbieder, of ga je toch overstappen naar een ander met een goede aanbieding?

Overstappen van energierekening in zes stappen

Ik heb hier al eerder eens een blog aan besteed. Hoe kan je in zes stappen overstappen van energieleverancier. Ook daarin schrijf ik weer: maak de vergelijking op jaarbasis. Stel dat je twee aanbieders hebt waarbij de ene een maandbedrag van €75 vraagt en de ander €80 per maand, dan zegt dat niet heel veel. Als je bij die van €75 geen cashback actie hebt en bij die van €80 krijg je €150 terug, ben je over het gehele jaar alsnog €90 goedkoper uit bij dat hogere maandbedrag. Maak vooral even de vergelijking en bereken waar je uiteindelijk het goedkoopst uit bent. Dan weet je in ieder geval zeker dat je niet teveel voor jouw energie betaalt.

4 gedachten over “Korting als je langer bij jouw energieaanbieder blijft”

 1. Vattenfall heeft ook zo’n korting, blijven loont, die per jaar oploopt met 5% tot maximaal 25%
  Vriend van mij zit al jaren bij Vattenfall en op zijn laatste afrekening stond bij de totaalprijs inclusief 25% korting, maar ik kan nergens terugvinden hoe dit nu wordt berekent?

  Beantwoorden
 2. Ik ben ook elk jaar overgestapt toen in nog in NL woonde. Zowel van energieleverancier als zorgverzekeraar. Door de jaren heen heeft me dat aardig wat opgeleverd. Toch heb ik dit altijd een verderfelijk systeem gevonden.

  Elektriciteit en zorgverzekering zijn geen ‘nice to haves’. Het zijn basisvoorzieningen die iedereen nodig heeft, dus die marketingtrucs om ‘klanten’ te lokken in die sectoren stuit me tegen de borst. Waarom winst willen maken op een essentiële nutsvoorziening, wie is daar eigenlijk bij gebaat? Het maakt dat ik weer terug verlangde naar de good old staatsenergiebedrijven en ziektekostenverzekering.

  Hier in Hongarije is de energieleverantie onder staatstoezicht. Daardoor horen de elektriciteits– en gasprijzen tot de laagste in Europa. Dat heeft me er overigens niet van weerhouden om zonnepanelen aan te schaffen en de gasverwarming er uit te gooien. Ik stook nu op een houtketel met een grote waterbuffer. Met hout uit de grote achtertuin. Lang leve zelfvoorziening. De beste zekerheid om je te beschermen tegen prijsstijgingen en marketingtrucs 😉

  Beantwoorden
 3. Ik stap normaal ieder jaar over van energieleverancier, maar ik ben er toch 1 jaar ingetrapt om bij Nuon de ‘blijven loont’ korting te accepteren. Je krijgt inderdaad korting, maar dat is helaas over een hogere prijs (kwam ik achteraf achter).

  Zelfs na drie jaar met de hoogste korting betaal je meer dan dat je zou doen met een overstap, al is het verschil dan beperkt van enkele tientjes tot honderd euro per jaar.

  Beantwoorden
 4. Ik kijk denk ik 2x per jaar op een vergelijkingssite om over te stappen. Conclusie, ik blijf al jaren bij Greenchoice. Ze staan trouwens vaak helemaal niet op die sites erbij.
  Paar jaar terug blijkbaar per toeval een súper goed tarief vastgezet. Betaal nu 0,05 per Kwh en krijg 0,11 terug (sinds dit jaar netto leverancier). Ook gas kan ik zo goedkoop niet meer vinden.
  Als het huidige contract afloopt moet ik wel even goed gaan opletten (en balen waarschijnlijk…)

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.