10 leuke feiten over geld

Op het moment dat jij dit leest, zitten wij in Frankrijk. Even een weekje er tussenuit. Natuurlijk gaat stoppenvoormijnvijftigste.nl gewoon door. Zoals zondag al aangegeven wel net even anders dan normaal. Deze week toon ik je namelijk mijn verzamelingen. Verzamelingen aan lijstjes welteverstaan. Elke dag weer een nieuw lijstje waarvan ik het de moeite vind om hem met je te delen. Vind je de lijstjes maar niks? Niet getreurd! Volgende week is SVMV er weer als vanouds. Voor nu in ieder geval heel veel plezier met het lijstje van vandaag: Tien leuke geldfeitjes.

Dol op geld

Je kan het niet ontgaan zijn. Ik ben dol op alles wat er met geld te maken heeft. Daarom vandaag een overzicht van 10 leuke feiten over geld!

1. Geld heeft drie functies

Met geld kan je heel veel dingen doen, maar het komt neer op slechts drie zaken:
– Oppotten
– Ruilen
– Rekenen
Oppotten is ook wel gewoon sparen. Voor nu of voor later. Hoewel het onderhevig is aan inflatie, blijft geld over het algemeen wel goed.
Het is een ruilmiddel. €1 kan je bij de snackbar ruilen voor een snack. €10 kan je ruilen voor een nieuwe plantje en ga zo maar door. Kopen en verkopen zijn eigenlijk gewoon andere woorden voor ruilen.
Je kan het als rekeneenheid gebruiken. €1 is niet gelijk aan €10. Als je voor €1 een brood kan kopen en voor €10 een plantje, is één plantje net zoveel waard als 10 broden. Het geeft een waarde ergens aan, waardoor je ermee kan rekenen.

2. Met geld maak je geld

Het is wat banken en bedrijven eigenlijk de hele tijd doen. Ze hoeven namelijk maar een klein deel van wat jij op jouw spaarrekening zet, daadwerkelijk in bezit te houden. De rest lenen ze weer uit en vragen daar een vergoeding voor. Precies hetzelfde als wat investeerders en bedrijven doen. Geld gebruiken om meer geld te verdienen.

3. Er zijn enorm verschillende valuta in de wereld

Het liefste had ik hier verteld dat er X verschillend valuta zijn. Maar het lukt mij gewoon niet. Ik kan er maar niet achterkomen hoeveel valuta er zijn. Heel veel in ieder geval. Daarbij gebruiken sommige landen dezelfde valuta (denk aan de Euro), maar zijn er ook landen die meerdere valuta gebruiken. Zoals Nederland. Zo wordt er op Bonaire, St. Eustatius en Saba gebruik gemaakt van de Amerikaanse Dollar. Dat terwijl het officieel Nederlandse gemeenten zijn. Ook Aruba, Bonaire en Curaçao vallen onder het Koninkrijk der Nederlanden. En dat terwijl ze daar de Arubaanse Florin, Amerikaanse Dollar en Antilliaanse Gulden gebruiken. Best wel geld dat wij in het koninkrijk der Nederlanden eigenlijk dus vier verschillende valuta gebruiken.

4. Hoeveel geld is er

Wist je dat er op de wereld zo’n 80.900 miljard dollar aan geld is (cash en op bankrekeningen). Pak je alle aandelen, voorraden goud, cryptomunten en alles er nog bij, kom je op zo’n 1 miljoen miljard dollar. Dat is een 1 met 15 nullen! (bron)

5. Woorden om geld aan te duiden

Je kan het over geld hebben, cash, doekoe, flappen, munten, poen en ga nog maar even door. In totaal zijn meer dan tien verschillende woorden om geld mee aan te geven. Wil je ook nog alle puzzelomschrijvingen erbij? dan komen er nog eens 20 bij! Voorbeelden van andere woorden voor geld vind je hier.

6. Dezelfde valuta met een andere waarde

Wist je dat er meerdere landen zijn die dezelfde naam gebruiken voor hun valuta, maar dat er wel degelijk een andere waarde aanhangt. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de dollar. Je hebt een Amerikaanse, Australische, Singaporese en ga nog maar even door. Op de lijst met landen staan er wel 26 landen die de dollar als betaalmiddel hebben.

7. Zimbabwe heeft in 40 jaar 6 verschillende valuta gehad

Tot 1981 had Zimbabwe de Rhodesische dollar. Daarna zijn ze overgegaan op de Zimbabwaanse dollar. Echter door de hoge inflatie hebben ze er daar nogal wat van versleten. In 2007 is overgegaan op de tweede Zimbabwaanse dollar. één nieuwe dollar verving 1000 oude dollars. Twee jaar later kwam er weer een nieuwe. Tien miljard dollar van de tweede generatie werd 1 dollar in de derde generatie. Bij de vierde generatie moest je 1.000 miljard dollar van de derde generatie inleveren voor 1 nieuwe dollar. Over een periode van 40 jaar zijn er zo’n 25 nullen bij gekomen als je kijkt naar die eerste doller. Volgens mij kan je het dan net zo goed als wc papier gaan gebruiken. Tegenwoordig gebruiken ze in Zimbabwe de Amerikaanse Dollar.

8. Muntengeld moet je niet teveel in je portemonnee willen hebben.

Munten zijn groot en zwaar. Neem een één euro munt. die weegt 7,5 gram. Dat lijkt niet veel, totdat je miljonair bent. Eén miljoen euro in munten van één euro weegt daarmee zo’n 7.500 kilo. Dat is bijna net zoveel als 7 personenauto’s. Eén miljoen euro in goud zou slechts 25,25 kilo wegen. Best wel leuk als je Dagobert Duck nu weer ziet zwemmen in z’n geld.

9. Pinnen kan pas 31 jaar

Je kan het niet meer wegdenken, maar we pinnen pas 31 jaar. De eerste pinbetaling werd gedaan in 1988. Tot die tijd werd er alleen maar contant en met cheques betaald. Dat was ook niet direct een succes. Pas toen Ahold als een van de grote spelers het ging implementeren in de winkels, werd het steeds normaler om te pinnen. (bron)

10. Geld is slecht voor het milieu

Heb je er wel eens over nagedacht hoeveel servers er moeten draaien om ervoor te zorgen dat jij kan pinnen? Heel veel. Maar ondertussen is het nog steeds beter voor het milieu dan cash. Dat komt vooral omdat geld distribueren behoorlijk belastend is voor ons milieu. Al die auto’s die cash van de ene plek naar de andere moeten brengen. Al dat bij elkaar zorgt ervoor dat cash geld zo’n 33% slechter is voor het milieu (bron).

Heb jij nog een leuk geld feitje die ik nog niet weet?

4 gedachten over “10 leuke feiten over geld”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.