Leren leren leren

Toen ik klaar was met mijn studie en aan het solliciteren ging, vroeg men: wat wil je gaan leren? Ik heb toen letterlijk geantwoord: ik heb net acht jaar studie achter de rug, laat me eerst maar eens gaan werken. Ik was een beetje leer-moe. Na al die jaren volle focus op leren en ontwikkelen, werd het tijd om mezelf eens te bewijzen dat ik ook daadwerkelijk wat in de praktijk kon brengen. Nou, iedereen (inclusief ikzelf) lacht mij nu uit om deze uitspraak. Want volgens mij is het vrijwel onmogelijk om niet meer te leren. Misschien dat je niet elke dag iets groots erbij leert, maar leren zal je altijd doen. Of het nou echt kennis vergaren is, iets ontdekken of jezelf een vaardigheid aanleren, het zal nooit stoppen. Maar waar haal jij die informatie vandaan? En wat moet dat kosten?

Verschillende niveau’s

Belangrijk is natuurlijk om hier kort stil te staan bij verschillende niveau’s. Iets wat meespeelt, maar waar ik het niet over ga hebben is het denkvermogen van iemand. Niet iedereen spreekt drie talen, kan met alle onderwerpen meepraten, leest een paar boeken per week en heeft daarnaast nog een bestuursfunctie bij een multinational na die universitaire studie. Geen zorgen als je dat dus niet hebt! Maar waar ik meer op doel is het niveau van een cursus of presentatie. Als een professor een presentatie van twee uur geeft en jij snapt het, ben je niet meteen expert op dat gebied. Daar heb je jaren voor nodig. Dat bijleren kan dus in nogal wat verschillende niveau’s.

Een presentatie bijwonen

Een van de meest eenvoudige manieren is wel een presentatie bijwonen of terugkijken. Iemand die echt expert is op een gebied en jou de hoogtepunten ervan vertelt. Een sluitend verhaal, je steekt er iets van op en de volgende keer kan je op die verjaardag erover meepraten. Ik leer heel graag op die manier wat bij of laat mij op die manier inspireren. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld de Universiteit van Nederland (en Vlaanderen), TED-talks en documentaires. Ik kan rustig 15 minuten tot soms wel twee of drie uur naar een presentatie of documentaire kijken. Zo kijk ik nu naar “Bills Brain” op Netflix. Heel interessant om een indruk te krijgen wat er nog meer speelt in de wereld. Maar ook TED talks kunnen heel inspirerend zijn. Bijvoorbeeld Jocko Willink over extreem leiderschap (Engelstalig).

Boeken helpen je naar het volgende niveau

Ja, zelfhulp boeken klinkt meteen alsof je wanhopig bent en hulp nodig hebt. Dat hoeft natuurlijk helemaal niet zo te zijn. Maar boeken gaan vaak wel een stapje verder dan een presentatie. Weliswaar zijn deze niet gratis, zoals alles op Youtube, maar vaak hoeven ze niet veel te kosten. Zeker als je lid bent van de bibliotheek is er grote kans dat je het boek kan lenen. En uit boeken kan je heel veel kennis halen, zonder dat het saai wordt. Want mijn studieboeken waren, hoewel het niveau erin erg hoog was, niet de meest inspirerende boeken om te lezen. Maar zo zijn er wel genoeg boeken die dat wel hebben. Zo heb ik veel geleerd en inzichten gekregen uit Rich Dad, Poor Dad. Maar ook “De beleggingsillusie” en “The Subtle Art of Not Giving a F*ck” inspireren mij enorm. En zo zijn er enorm veel dingen die je uit een boek kan leren. Zo ben ik ook nog steeds benieuwd naar “The 7 Habits of Highly Effective People” van Stephen Covey. Op YouTube is de samenvatting al veelbelovend, maar er is nog zoveel meer dan die samenvatting.

Probleemgericht zoeken

Een van de leermeesters die ik in de afgelopen jaren heb ontdekt, is wel probleemgericht zoeken. Ik kom iets tegen, hoe los ik dat op. Of wat houdt iets precies is. Zo ben ik met mijn crowdfunding tegen principes en situaties aangelopen die ik nog niet kende. Ken jij homologatie van akkoord al? Ik dus niet. En zulke dingen ben ik dus uit gaan zoeken. Hoe werkt het en waarom werkt het zo. Juist omdat je het probleem zelf ervaart, is het eenvoudiger om de motivatie vast te blijven houden. Door te blijven zoeken totdat je er alles van weet. Misschien is het soms dus wel fijn om een probleem te hebben. Heb je weer wat om uit te zoeken.

Cursussen

En dan een van de meest diepgaande manieren om wat te leren, voordat je aan de studie zelf begint. Een cursus. En dat kan van alles zijn. Of je nu gaat fotograferen, kleien, beleggen of masseren: voor alles is er wel een cursus. Maar wist je dat er voor best wat onderwerpen ook gratis cursussen zijn. En niet de eerste de beste. Nee, cursussen opgezet door universiteiten van over de hele wereld. Voor een groot deel gratis. Een voorbeeld daarvan is Coursera. Zij bieden MOOC’s (Massive Open Online Courses) aan, die zijn gemaakt door universiteiten of multinationals. En een deel van deze cursussen is gratis te volgen. Voor een deel van de cursussen kan je er ook nog een certificaat voor ontvangen (die dan vaak wel betaald is), wat de cursus nog eens extra waardevol maakt. Maar voor het bijleren van kennis of bepaalde vaardigheden zijn zulke cursussen echt heel waardevol. Meer over Coursera lees je hier.

Learning on the job

Ja, en waar ik vooral aan het begin van mijn carriere mee begon, is het leren tijdens mijn werk. Ik heb volgens mij wel eens ergens gelezen dat 70% van wat je leert, geleerd wordt door het te doen (bijvoorbeeld tijdens je werk). Niet uit een boekje of cursus, gewoon doen. En ik heb heel veel geleerd tijdens mijn werk. En nog steeds leer ik bij. Elke dag weer een beetje. Het mooiste van learning on the job is nog wel het kostenaspect. Hier krijg je nog betaald ook!

Waar haal jij de informatie vandaan om iets te leren?

1 gedachte over “Leren leren leren”

  1. Leuk artikel. Ik ben ook vaak op zoek naar iets nieiws om te leren, of het nu prive of voor werk is. Via cursussen, maar ook online. Mijn ervaring is dat je vooral moet beginnen met iets te doen, dan leer je het meeste.

    Als ik iets kan/ken ben ik na een tijdje uitgekeken. Daar zit wel een nadeel aan, namelijk dat is snel verveeld en vaak zoekende ben.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.