Lezers via Kobo plus: het kan tot wel 60% goedkoper!

Wellicht heb je er wel eens over gelezen of gehoord. Het Kobo plus abonnement. Voor slechts €9,99 heb je onbeperkt toegang tot tienduizenden titels. Een koopje toch? Boeken lezen in een abonnementsvorm, net zoals bij Spotify met muziek en Netflix met films en series. Toch is er een alternatief waarop dit veel goedkoper kan. Want om heel eerlijk te zijn vind ik Kobo plus te duur.

Bezit is niet meer van deze tijd

Vroeger was het heel normaal om iets te hebben. Een eigen auto, fiets, wasmachine, muziekcollectie, filmcollectie en een boekenplank vol met boeken. En dat is niet meer zo. Bezit is niet meer van nu. Elk bezit hierboven heeft tegenwoordig wel de mogelijkheid om te huren of te leasen. Het is niet meer van deze tijd om zelf iets te hebben. Deels goed te begrijpen, deels onverklaarbaar. Maargoed, het is een feit: mensen hebben steeds minder. En ik moet je in sommige gevallen groot gelijk geven om het niet meer te kopen!

Eén keer lezen is genoeg

Want laten we eerlijk zijn: hoeveel boeken zijn er nou die je meer dan één keer hebt gelezen. Ik kom niet heel veel verder dan de Harry Potter reeks. Nadat de hele reeks uitwas heb ik ze alle 7 nog een keer verslonden. Maar daar hield het ook wel op. Boeken lezen is heerlijk, maar één keer is vaak genoeg. Daarna is het leuker om een nieuw boek te starten. En zo werkt het ook met films. Waarom zou je nog een film kopen. Eén keer kijken of lezen is genoeg.

Bedrijven spelen in op de behoefte van minimalisme

Tiny houses zijn helemaal hip. Je hebt al dat materialistische niet nodig, dus waarom zou je de ruimte ervoor hebben. Spotify was een pionier op het gebied van muziek streamen. Jouw muziek collectie in abonnementsvorm. Je kan starten wat je leuk vindt en met een aanbod van miljoenen nummers is er keuze genoeg. En voor een beperkt bedrag per maand heb je daar onbeperkt toegang toe.
Ook in de wereld van boeken zie je dit steeds meer. Met het Kobo plus abonnement heb je voor ‘slechts’ €9,99 toegang tot (op het moment van schrijven) 342.536 ebooks. Hoe geweldig is dat.

Met één boek per maand heb je het er al uit

Lees je slechts één boek per maand, dan heb je het er eigenlijk al uit. Want gemiddeld kost een boek wel meer dan €10, dus is dat een prima deal. Maar toch vind ik het eerlijk gezegd nog best wel duur. Het komt tenslotte neer op €119,88 per jaar. Dat vind ik best veel geld.

Terug naar wat al bestaat

Kobo plus is natuurlijk heel leuk. Maar om eerlijk te zijn is het idee niet nieuw. Spotify en Netflix ging ze al voor met muziek en films. Maar daarvoor was er al een variant hierop. Namelijk het lenen van boeken in een bibliotheek. Natuurlijk, er zijn wat beperkingen bij een bibliotheek. Het is op papier, je mag een beperkt aantal boeken tegelijk lenen en je moet ze weer terugbrengen. Wat is dat Kobo plus dan handig hè…

De goedkope variant van Kobo plus

Nou, al die nadelen van hierboven vervagen met de ontwikkeling van de bibliotheek. Want (trommelgeroffel): tegenwoordig is de bibliotheek ook gewoon digitaal beschikbaar. Je kan online door de collectie zoeken en de ebooks direct downloaden naar jouw laptop, smartphone of e-reader. Na drie weken (de inlevertermijn) verdwijnt de toegang vanzelf. Geen te laat boetes omdat je geen tijd had om nog even dat boek terug te brengen (of omdat je het gewoon vergeten was om dat te doen).

De nadelen van een online bibliotheek

Natuurlijk, zo´n online bibliotheek is niet 100% gelijk aan een commerciële partij als Kobo. In plaats van honderdduizenden titels heb je toegang tot zo’n 25.000 titels. Daarbij moet je ze na drie weken verlengen en mag je er maar een beperkt aantal tegelijk hebben. Maarja, is dat nou echt een nadeel. Keuze uit 25.000 titels en tien titels tegelijk lenen. Ja sorry, maar ik heb al moeite om één boek in die tijd uit te lezen. En wellicht heb je niet de allernieuwste titels, maar je maakt mij niet wijs dat er geen goede boeken zitten in een collectie van 25.000 boeken.

Goedkoop ebooks lezen

Natuurlijk, ben je iemand die tientallen boeken per jaar verslijt en echt wacht op de nieuwste uitgaven, is Kobo plus je vriend. Maar heb je die behoefte niet/ben je dat niet zo, kijk dan ook eens naar de bibliotheek variant. Waar Kobo bijna €120 per jaar kost, kost een (online) abonnement op de bibliotheek slechts €42. Ja, de collectie is kleiner en ja, er zijn beperkingen. Maar laten we eerlijk zijn, de prijs is ook maar 1/3. Wat mij betreft een zeer goed alternatief als je van lezen houdt, maar je €120 per jaar teveel vindt.

7 gedachten over “Lezers via Kobo plus: het kan tot wel 60% goedkoper!”

 1. Bedankt voor de tip! Mijn vrouw heeft Kobo plus omdat ze van (vanalles en nog wat) lezen houdt. Dit scheelt inderdaad 65%, want het is maar €3.50 per maand.

  Beantwoorden
 2. Als lid van de bibliotheek heb ik twee keer geprobeerd om met mijn kobo reader boeken van die e-bibliotheek te lezen. Beide keren niet gelukt. Wát een omslachtig systeem!!

  Beantwoorden
 3. Ik heb helemaal niet van dat soort abonnementen, al die tientjes bij elkaar zijn zo wel honderden euros per jaar!
  Ik lees veel online, zoals o.a. jou blog en muziek heb ik Internetradio, keuze genoeg.

  Beantwoorden
 4. Ik hoorde van het Kobo plus abonnement en heb mezelf gelijk lid gemaakt. het beviel goed, maar in het kader van besparen heb ik het abonnement vorig jaar opgezegd om een e-books abonnement bij de bieb te nemen: wat een drama, de e-books bij de bieb. Inderdaad erg weinig boeken, hele oude boeken en omslachtig om ze op je device te krijgen. Ik zat er wel een jaar aan vast en heb in dat jaar veel boeken kunnen lenen van familie en vrienden. Ben nu weer een gelukkig gebruiker van Kobo, 1/3 duurder, maar 2/3 minder frustratie en veel meer om te kiezen. Ik lees minimaal 4 boeken per maand dus het geld meer dan waard!!

  Beantwoorden
 5. Het idee is leuk, de uitwerking echt bagger. Een absurd moeilijk systeem en alle boeken die je zou willen lezen op je ereader zijn niet beschikbaar in dat format. Meeste kan je alleen op je ipad lezen en dat vind ik niet fijn. Tot slot, 25.000 boeken klinkt heel fijn, maar recente boeken zitten daar veelal niet tussen.

  Beantwoorden
  • Dank voor al deze reacties. Dit wist ik niet, maar is wel een algemene deler onder mijn lezers (zo blijkt maar uit de reacties). Waar ik dan benieuwd naar ben: als het ‘systeem’ wel goed en eenvoudig zou werken, zou het dan wel een interessante optie voor je zijn? Of is het niet actuele boekenbestand ook een dealbreaker?

   Beantwoorden
 6. Helemaal eens met de diverse reacties, Kobo Plus is makkelijk, let wel in combinatie met een Kobo ereader (of tablet) natuurlijk. De online bieb is een stuk omslachtiger en het aanbod is een stuk beperkter. Waar ik weinig over lees is dat Kobo Plus ook maar een selectie aanbiedt van hun hele scala aan boeken. En het vervelendst vind ik dat Kobo zelf hier niet duidelijk over is en ook niet over het feit dat wanneer je abonnement afloopt al je boeken weg zijn. Ik kreeg het idee dat het juist een alternatieve manier van ‘kopen’ van de ebooks was, maar helaas…

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.