Homologatie van akkoord

Beste investeerder,

Het faillissement van project X is beëindigd door homologatie van akkoord. Er is bedrag X naar ons overgemaakt en dit zal naar rato onder de investeerders verdeeld worden.
Het spijt ons u niet beter te kunnen berichten.

Vriendelijke groet,

Directie Crowdfundingplatform

Bovenstaand bericht is het geanonimiseerde bericht dat ik afgelopen week ontving van GeldvoorElkaar. Ze hebben hun best gedaan, maar het systeem zit even tegen. Maar is er nou uberhaupt gebeurd??

Failliet
Één van mijn projecten was gestopt met betalen. Heel erg vervelend natuurlijk. Het ging om een project waar ik met €1000 inzat, dus dat doet heel erg pijn. Mijn strategie is tegenwoordig om (veel) lagere bedragen in te leggen, dus dit doet zeer en is een dure les voor mij.

Wat dan?
Als een project stopt met betalen gebeuren er voor mij drie dingen.
Allereerst baal ik er enorm van. Ik ben geld kwijt en dat is stom. Het gaat tegen de verwachting in en gewoon even BLEEGHHT. Maargoed, ik kan er niet veel aan doen, dus ga ik door.
Het tweede dat eigenlijk al lang in gang is gezet, is dat het crowdfundplatform een deurwaarder heeft ingeschakeld. Ze gaan achter het geld aan en proberen zoveel mogelijk voor je terug te halen.
Als laatste schrijf ik het nog uitstaande bedrag af. De ervaring leert ondertussen dat het al snel een jaar duurt voor ik überhaupt resultaten ontvang, dus ik zie dit als geld wat waarschijnlijk niet meer terugkomt.

Normaal
Het is heel normaal dat er bij een faillissement zoveel mogelijk materiële zaken liquide worden gemaakt. Spullen worden verkocht en er worden harde euro’s van gemaakt. Euro’s om de schulden af te lossen. Vaak leveren die verkopen minder op dan de totale schulden, dus blijft er een restschuld over. Afhankelijk van de situatie wordt deze schuld nog op de persoon zelf verhaald, waarbij in veel gevallen een traject van schuldsanering volgt. De restschuld wordt dan na 3 tot 5 jaar kwijtgescholden en de persoon kan met een schone lei beginnen. Als dit niet mogelijk is, blijft er vaak na een faillissement een restschuld over. Dat is dan dikke pech voor de investeerders. Dat is het risico en het geld is gewoon weg.

Homologatie van akkoord
Deze optie was voor mij nieuw. Het is voor de persoon die failliet wordt verklaard mogelijk om eenmalig een aanbod te doen. Een aanbod om een bepaald bedrag te betalen, waarna de restschuld wordt kwijtgescholden. Dit aanbod kan slechts eenmalig en wordt vaak met nieuw geleend geld gedaan. Dit traject is vaak voor alle partijen minder lang en goedkoper, waardoor de restschuld lager uitvalt. Zodra meer dan de helft van de schuldeisers (niet in aantal, maar in uitstaand geld) akkoord gaan met dit aanbod, moet dit door de rechter bekrachtigd worden. Dat is in dit geval ook gebeurd. Daarna is er niets meer dan accepteren dan dat je dat bedrag krijgt en de restschuld kwijtscheld. Daarbij maakt het dan niet uit of je in eerste instantie het bod aanvaard of afwijst.

Dit project
Ik ben van mening dat Geld voor Elkaar in dit geval goed heeft gehandeld. Ze hebben namelijk het aanbod geweigerd. Echter trokken zij aan het kortste eind. Meer dan de helft van de schuldeisers ging akkoord. Er rest dus niets meer dan accepteren dat er geld komt en de restschuld weg is.

Wat ben ik kwijt?
Ik had €1000 ingelegd. Daarvan was ondertussen al €155,70 afgelost. Dus was er nog €844,30 om af te lossen. Uiteindelijk ontvang ik nu een laatste betaling van €67,84. Ik ontvang dus totaal aan aflossing €223,54. De restschuld is dus €776,46. Er is in totaal ook nog €65,84 aan rente ontvangen en €9 aan fee aan Geldvoorelkaar betaald. Onder de streep heb ik voor dit project dus €280,38 ontvangen en heb ik een verlies van €719,62. Dit doet pijn. Ook al heb ik het al eerder afgeschreven en ik deze maand dus ‘minder verlies dan verwacht’ heb, baal ik er toch van. Bij projecten die je afschrijft hoop je nog een deel terug te krijgen. Dat viel in dit geval best wel tegen.

Balen en door
Ik zag laatste een interview met Ali B. Hij vertelde: tuurlijk baal ik wel eens. Ik mag dan van mijzelf één minuut enorm balen en boos zijn. Maar in bijna alle gevallen kan ik er bijna niks aan doen, dus ga ik gewoon weer door. Die negativiteit probeer ik zoveel mogelijk naast mij neer te leggen.
Dat heb ik in dit geval ook gedaan. Ik baalde er behoorlijk van. Maar ik kan er niks aan veranderen, dus balen heeft niet echt zin. Ik heb weer een nieuwe manier geleerd hoe een faillissement afgewikkeld kan worden en dat was een dure les. Maar ondertussen zijn er ook genoeg projecten die wel succesvol zijn. Dit is dus een bevestiging dat mijn oude strategie niet goed was en over all is dit voor mij een dure les. Maar daar houdt het dan ook wel weer op. Ik kijk nu gewoon weer uit naar het volgende succesvolle project.

9 gedachten over “Homologatie van akkoord”

 1. Ai, dat klinkt pijnlijk! Misschien wel een van de redenen voor mij om voorlopig niet meer in nieuwe crowdfundingprojecten te investeren… Het neerwaarste risico is te groot, en de opbrengsten vaak te laag. Ik hoop dat mijn 2 projecten blijven betalen. Gelukkig zit ik daar niet met 1000 euro in.

  Ben je nog steeds all-in op crowdfunding of al begonnen met diversificeren op de beurs? Hoe beïnvloeden dit soort resultaten je keuzes daarin?

  Beantwoorden
  • Het doet inderdaad even pijn. Dit project is in de problemen gekomen in september / oktober 2015. Dat was voor ook de periode waarin heel veel projecten betaalproblemen kregen. Sinds oktober 2015 hou ik dus ook mijn nieuwe investeringsstrategie aan. De betaalproblemen van dit project waren dus van grote invloed en hebben mede geleid tot andere investeringsstrategie.

   Op dit moment ben ik inderdaad nog steeds all-in op crowdfunding. Ik heb bijna mijn eigen ‘doelbedrag’ behaald en ga dan voorlopig mij volledig op de beurs richten. Dat duurt dan wel weer even voordat de balans daartussen weer op orde is…

   Beantwoorden
 2. da’s naar inderdaad. Ik heb ergens gelezen dat je bij insolventie de succesfee krijgt terugbetaald, maar ik kan het nergens meer vinden op de website. Maar blijkbaar is dat niet het geval?

  Beantwoorden
  • Dat heeft geldvoorelkaar inderdaad vroeg zo gecommuniceerd. Maar hier zijn ze van teruggekomen. In die constructie kon het namelijk zijn dat er nog incassokosten betaald moesten worden door de investeerders. Nu heeft GvE dus besloten dat de fee niet terugbetaald wordt, maar dat er ook geen rekening wordt gepresenteerd van het incassobureau. Wat mij betreft een goede oplossing.

   Beantwoorden
  • Dat is inderdaad het risico van investeren. Als ik dit niet wil, had ik mijn geld op een spaarrekening moeten zetten.
   Wat betreft mijn rendement is de invloed hierop dit jaar positief (Hoe gek dat ook klinkt)

   Het laatste termijn dat is betaald is september 2015. Zodra een project betaalproblemen krijgt en het incassobureau wordt ingeschakeld, schrijf ik het hele bedrag af. Dit was een van de projecten die ik dus in 2015 al volledig had afgeschreven. Dat resulteerde in een rendement van -5%. Er is nu echter weer wat geld teruggekomen, dus dit heeft een positief effect op het rendement dit jaar. ik had het tenslotte toen al volledig negatief in mijn administratie gezet en nu blijkt het iets minder negatief dan toen gedacht. Wat het precieze effect is durf ik niet te zeggen. Dat beland op de grote rendement hoop. Ik denk ook dat je rendement niet moet bepalen aan de hand van één project, maar de complete portefeuille. Zoals al eerder in mijn reacties aangegeven: Soms zit daar wel eens een rotte appel tussen.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.