Hiep Hiep Hoera!!

Ja, dit is toch altijd wel een feestje waard. Mijn blog is jarig! Of nou, eigenlijk morgen, maar ik vier het gewoon vandaag. Op 4 november 2016 kwam mijn eerste blog online. Iets over mijzelf, waar ik mee bezig ben en waarom ik mijn blog ben gestart. Vier jaar geleden. Er is veel gebeurd en een hoop veranderd. Hoe gaat het nu met SVMV? Valt er wel wat te vieren? En waar ga ik in de komende tijd naartoe?

Wie ben ik?

Ja, want mocht je pas net zijn ingeschakeld, dan is het misschien wat gek om te lezen dat deze blog al vier jaar bestaat. Dus laten we deze verjaardag beginnen met een korte introductie.
Hoi! Ik ben SVMV, 30 jaar, woonachtig in Delft samen met mijn vriendin. We wonen in een koopappartement, ik werk in de consultancy en streef FIRE na. Ik zou graag willen kunnen stoppen voordat ik vijftig ben. Niet dat ik perse mijn ontslag op m’n vijftigste in ga dienen, maar rond die leeftijd wil ik wel zelf kunnen kiezen of en waar ik werk. Dat is ooit begonnen uit frustratie door de lage rente die ik kreeg op mijn spaarrekening. Ik ben gaan investeren via crowdfunding en kwam erachter dat je met geld nieuw geld kan maken. Dat liep wat uit de hand en ondertussen zit er een concreet doel achter: eerder kunnen stoppen met werken.

Waarom ik ooit ben begonnen met bloggen

Door dat investeren heb ik veel geleerd. Heel veel geleerd. En geld is nou niet echt een onderwerp waar je het op een verjaardag over hebt. Even trots vertellen hoeveel je deze maand hebt geïnvesteerd. Nee, dat werkt niet. Daarnaast kwam ik erachter dat heel veel kennis over geld nog niet bij de mensen is. Dat mensen naar mijn inzicht onlogische keuzes maakten, geld lieten liggen of zelfs domme dingen deden. Daar ben ik over gaan schrijven. En dat doe ik dus ondertussen al vier jaar lang.

Hoe heeft SVMV zich ontwikkeld?

De eerste 10 dagen van mijn blog waren hectisch. Ik dacht: “dat doe ik wel even”. Dagelijks een blogje van 400 tot 500 woorden. Hoe moeilijk kan het zijn? Nou, heel moeilijk. Na 10 dagen ben ik dus al overgegaan naar een blogje minder. Om de dag bloggen. Nog steeds erg pittig, maar vol te houden. Ik reis met de trein naar mijn werk, dus kon die tijd erg nuttig daardoor besteden. Ik las veel, keek veel en vond overal wel wat van. Onderwerpen genoeg dus om over te schrijven. En dat ging goed! Ik kijk graag naar de cijfertjes en statistieken en daar zat alleen maar stijging in. In 2017, dus het eerste volle jaar van mijn blog, had ik 77.000 paginaweergaven. Het jaar erop was dat bijna verdubbeld naar 129.000. 2019 telde 233.000 paginaweergaven en in 2020, hoewel een heel vervelend jaar, zit ik op het moment van schrijven al op 266.000 paginaweergaven. Cijfers die mij doen duizelen. Wat een groei!

Geld verdienen met mijn blog

Al vanaf het begin heb ik aangegeven het niet erg te vinden om geld te verdienen met deze blog. En ook dat lukt steeds een beetje beter. Hoewel ik wil voorkomen dat mijn website alleen maar met affiliate links, reclame en noem maar op volstaat, brengt het ondertussen wat geld in het laadje. Er is in de afgelopen periode ook iets meer focus op komen liggen. Zo ben ik ruim een jaar geleden minder gaan werken, om meer tijd aan deze blog en onze podcast te besteden. Verdien ik er veel aan? Nee, zeker niet! Daar ligt dus nog wel een ontwikkelpunt. Want zie maar eens de balans te vinden tussen een super toffe en inspirerende blog en mijn commerciële belang om brood op de plank te hebben.

Nog meer blogstatistieken

Ja, als we dan toch bezig zijn, gaan we nog wel even door… Zo heb ik ondertussen 580.000 woorden geschreven. Zijn er 726 blogs verschenen, is de beste post op de dag van publicatie toch die over de Wajong (zelfs mijn website ging plat…), maar is het all-time beste gelezen artikel over de online supermarkt Picnic. Besparen op je bril of contactlenzen is het slechtst gelezen artikel en is er slechts één periode geweest dat ik niet publiceerde: mei 2017. Ik lag toen flink ziek op bed. Verder ben ik gemiddeld al snel zo’n 6 tot 8 uur per week bezig met deze blog en was oktober één van de meest succesvolle maanden tot nu toe met 30.000 paginaweergaven. Nog even over dat geld: ik heb in de eerste tien maanden van dit jaar een half maandsalaris verdiend met deze blog. Daar blijft dan helaas maar de helft van over, want ook als blogger moet ik gewoon belasting betalen. Dan te bedenken dat ik 20% van mijn inkomen hiervoor heb opgegeven. Dat is bijna tweeënhalf maandsalaris om een halve terug te verdienen…

Er is wel een grote maar…

Ja, want tijden veranderen. Twee jaar geleden zijn we gestart met het opzetten van de Goed met Geld Podcast. Heel tof, maar ook die tijd ging van mijn vrije tijd af. Dat ging vrij aardig, omdat ik nog steeds mijn reistijd kon gebruiken voor deze blog. Maar, nu corona om de hoek is komen kijken, is mijn leven flink veranderd. Ik kan nog steeds de dagen op kantoor sinds maart op twee handen tellen. De indeling van mijn dag is dus ook behoorlijk veranderd. Waar ik voorheen het bloggen deed op een moment die anders als ‘verloren tijd’ werd beschouwd, kan ik nu ook andere dingen in die tijd doen. Dat, samen met die podcast en mijn toch al drukke bestaan begint steeds meer tol te eisen. Ik schrijf tenslotte al vier jaar om de dag een blog, waarom zou dat nu niet ook gewoon kunnen? Maar schijnbaar kan dat niet. En ergens diep in mij voelt het dus ook een beetje als falen. Falen dat dit mij niet lukt. Maar ik ben er dus wel achter gekomen dat het zo eigenlijk niet langer kan. Tijd voor verandering dus.

Het nieuwe SVMV

Nou, het nieuwe SVMV… Geen zorgen, ik ga nu niet opeens heel mijn blog omgooien en mij volledig richten op het breien van truien die in Wit-Rusland in de mode zullen zijn. Nee, ik ben nog steeds SVMV en zal nog steeds bloggen over FIRE, eerder stoppen met werken en financiën. Maar wel volgens een iets minder vast patroon en een lagere frequentie. Mijn doel is om iets meer research te doen voor artikelen, iets meer te blijven bij de onderwerpen waar ik voor sta en dus wat kleinere ’tussendoorblogs’ te skippen. Dat ene (supersuccesvolle) artikel over de Wajong heeft net zoveel paginaweergaven opgeleverd als twee weken aan ‘normaal’ bloggen. Dat wil ik graag vaker. Hoe dit er precies uit gaat zien weet ik nog niet. Maar ik denk door wat kwaliteit toe te voegen, ik wat kwantiteit achterwege kan laten. Een beetje mezelf opnieuw uitvinden.

Waar wil ik staan als SVMV 5 jaar bestaat?

Toch een klein beetje vooruit blikken. Om eerlijk te zijn heb ik nog geen idee wat het komende jaar gaat brengen. Ik wil wat minder gaan bloggen. Dat is moeilijk, want ik ben erg gefocust op de cijfertjes. En minder bloggen betekent minder bezoekers. Krimp… Iets wat ik op probeer te gaan vangen met meer kwaliteit, maar wat (denk ik) onvermijdelijk gaat zijn. Daar heb ik best wel wat koudwatervrees voor en ik zie hier als lid van de millennial-generatie dan ook best wel tegenop. Ik hoop dus over een jaar te kunnen zeggen dat ‘wat minderen’ mij goed is bevallen. Dat die ‘krimp’ meevalt en dat ik meer mensen kan bereiken met minder blogs. Daarnaast hoop ik dat halve maandsalaris wat ik met mijn blogs verdien kan verhogen. Ik ben ook geen salespersoon, dus dat is uitdaging twee. En als derde en laatste uitdaging hoop ik jou te kunnen blijven inspireren. Want ik kan wel heel leuk willen veranderen en het zal allemaal wel bij mij blijven passen, maar uiteindelijk wil ik mijn verhaal met jou delen. En dus zou ik het jammer vinden als ik je als lezer kwijt zou raken. Drie doelen en een jaar om naar uit te kijken. Maar nu ga ik eerst vieren dat ik vier ben geworden, Proost!

Als deze blog van jou zou zijn, wat zou jij dan veranderen?

11 gedachten over “Hiep Hiep Hoera!!”

 1. Gefeliciteerd!

  Misschien is het een idee om een populaire reeks te bedenken waarbij anderen de inhoud leveren zoals Zuinigeman dat goed doet. Hierdoor besteed je het maken van blogs gedeeltelijk uit en blijf je toch veel content maken op SVMV en blijven hiermee de ‘pageviews’ hoog.

  Beantwoorden
 2. Van harte met je vier jarig jubileum!
  Ik lees nog niet zo lang mee, dus heb geen mening over hoe je iets kan veranderen. Ik denk dat het helemaal geen kwaad kan om minder frequent te bloggen? Ik publiceer zelf soms een aantal weken niks. Geen rust, geen tijd of juist meer tijd nodig om een artikel goed voor te bereiden, zoals je zegt, vraagt een informatief stuk meer inlezen en uitzoeken.

  Trouwens, belasting betalen over extra inkomen? Maar je mag toch tot meer dan €3000 belastingvrij bijverdienen? Levert het bloggen jou zoveel op? #gezondejaloezie

  Beantwoorden
  • Ook over je bijverdiensten moet je gewoon belasting betalen. Onder het kopje “inkomen uit overige werkzaamheden” mag je ze opgeven. Daarbij geldt wel dat een hobby (zoals een blog) een grijs gebied is. Blog je voor de lol en verdien je ongeveer hetzelfde als wat het je kost, dan betaal je er effectief niets over (hoewel je het wel op moet geven). Ook bij een kleine verdiensten worden bijvoorbeeld sociale premies op nihil gezet. Maar omdat mijn blog en inkomsten ook in de administraties voorkomt van andere bedrijven, wil ik geen gedonder krijgen met de belastingdienst. Ik geef het dus gewoon netjes op.

   Beantwoorden
 3. Gefeliciteerd! Inderdaad een mooi moment om eens terug en vooruit te blikken. Wat mij betreft heb je groot gelijk om geen druk op te leggen om de dag een blog te moeten publiceren. Veel leuker en relaxter om eens goed in bepaalde onderwerpen te duiken (leer je zelf ook weer van) en daar een kwalitatief sterke blog over te schrijven. Bij mij sta je in de RSS feed dus nieuwe berichten zie ik vanzelf binnenkomen. Persoonlijk, ik volg meerdere financiële blogs, vind ik het prettiger om minder vaak maar wel goede artikelen te lezen, dan meerdere artikelen die niet zoveel toevoegen en ik zo weer vergeten ben. Of veel herhalingen van oude artikelen die opnieuw zijn geplaatst (tenzij geüpdatet en opnieuw relevant). Zelf denk ik dat je juist meer bezoekers trekt als je sterke artikelen schrijft. Dus misschien valt het reuze mee met de cijfertjes. Dat weet je pas als je het uitprobeert 🙂 Succes!

  Beantwoorden
 4. Gefeliciteerd! Zoals je al zei: kwaliteit gaat boven kwantiteit. Vergeet gewoon even die statistieken, zolang je het zelf leuk vind en je artikelen goed nivo hebben, komen de statistieken vanzelf.

  Beantwoorden
 5. Gefeliciteerd! Ik ben gestopt op 55 en heb altijd veel en hard gewerkt. Achteraf gezien had ik meer tijd willen besteden aan een sociaal leven en het helpen van anderen. Vanuit deze ervaring wil ik zeggen: laat die statistieken en de blogverplichting even varen en doe waar je je goed bij voelt. Je hebt geld natuurlijk nodig, maar voldoening of ontspanning is net zo waardevol. Geniet van je mooie blog en je verjaardag.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.