Gratis college

Mijn studentenleven is alweer even geleden. 4 jaar geleden was ik druk met het schrijven van mijn scriptie en was ik mij mentaal aan het voorbereiden op het grote mensen leven. Ondertussen hard aan het werk en dan zie je collega’s die nog een master willen gaan doen. Dan zie je pas wat het kost om te studeren. Vele duizenden euro’s per jaar moeten betaald worden. Dan zie je pas wat jouw studie echt gekost heeft.

Een extra studie
Zelf ben ik niet zo hoognodig toe aan een nieuwe studie of master. Gemiddeld kost een extra master zo’n 20 uur per week die je naast je fulltime baan toch maar dient te studeren plus duizenden euro’s aan collegegeld. Een aantal van mijn collega’s overwegen het, maar voor mij hoeft het niet perse. Maar dat wil niet betekenen dat ik niets extra wil leren. Het is eerder dat ik twee jaar lang 20 uur per week gewoon teveel vind.
Online universiteit
En waar dit stukje dan ook over gaat is de “universiteit van Nederland”. En daar ben ik dol op. Het zijn filmpjes op YouTube van 10 tot 20 minuten waarin een onderwerp wordt behandeld. Niet zozeer op universitair niveau, maar wel op dat niveau onderzocht. Leerzame vraagstukken komen naar boven om te verklaren waarom bepaalde dingen zo zijn, hoe iets is ontstaan of waarom nou iets gaat zoals het gaat.
Kort, leuk , leerzaam
Dat zijn toch wel de kernwoorden die ik mee wil geven aan deze filmpjes. Ze zijn relatief kort, leuk gebracht op een niveau dat veel mensen ze begrijpen en ook zeker leerzaam. En het gaat over van alles, dus er is voor ieder wat wils. Zo zijn er filmpjes hoe je jouw publiek kan bespelen tijdens een presentatie, stukjes over religie, culturen, recht, geld, en ga zo maar even door. Juist omdat het een kort en vermakelijk college is, blijf ik er graag naar kijken. De opzet begint dan ook met een vraag die een professor probeert te beantwoorden met wetenschappelijke onderbouwing.
Gratis college’s
Hoewel niet volledig wetenschappelijke studies zijn het dus eigenlijk toch gratis college’s die je krijgt. Geen zeer moeilijke wetenschappelijke onderzoeken die je uit moet voeren, maar de resultaten die je in een notendop te zien en horen krijgt. Naast dat je er naar kan kijken, is op zich ernaar luisteren vaak al voldoende. Je kan er dus ook onderweg of tijdens het sporten met dopjes in je oren naar luisteren. Korte stukjes die vermakelijk zijn en waar je 99 van de 100 keer wat nieuws van leert. Een stukje algemene kennis verhogen of juist op een specifiek onderwerp een stukje aanhoren van iemand die er heel veel verstand van heeft. Naar mijn mening nog altijd veel beter dan de funniest homevideo’s of al die kattenfilmpjes die YouTube rijk is. Ook is het nog eens een mooie afwisseling van alle mensen die financiële wijsheden online zetten. Na een tijdje ken ik die tenslotte wel.
Benieuwd?
Kijk vooral eens de Universiteit van Nederland. Hieronder een voorbeeld wat ik vandaag tegen kwam: Waarom maken wij allemaal vaak domme financiële keuzes?

2 gedachten over “Gratis college”

  1. Wat een interessante onderwerpen kom je daar tegen. Ik keek al vaak naar Ted Talks. Maar deze zijn net zo goed. Dank je voor de link

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.