The sky is the limit

Die bekende uitspraak die ooit is overgekomen uit Amerika. The sky is the limit. Natuurlijk gekenmerkt door al die wolkenkrabbers die daar hoog de lucht in gaan. Bij gebrek aan ruimte moet je gewoon omhoog gaan. Zo hoog dat je op een gegeven moment echt niet meer verder kan. Maar dan zou je in principe nog steeds omhoog kunnen. Het onbeperkt en onbegrensd denken spreekt velen aan. Het moet alleen maar mooier, groter, of liever nog gigantischer. Waarom denken in beperkingen als je ook kan denken in mogelijkheden. Waarom niet?

Waarom met beperkingen werken?

Wel vaker wordt er aan mij gevraagd: waarom doe je nou aan crowdfunding en niet aan aandelen op de beurs. Daar zit zo’n zelfde filosofie achter. Want, bij crowdfunding investeer je in een lening. Die lening wordt terugbetaald inclusief wat rente. Vooraf weet je al hoeveel je maximaal terug gaat krijgen. Maximaal, want het kan altijd minder zijn op het moment dat de leningnemer in de financiële problemen komt. Dan krijg je minder terug. Bij aandelen werkt dat niet zo. Daar koop je een deel eigendom van het bedrijf. En zolang het bedrijf bestaat, heb jij dat stukje eigendom. Daarbij is er geen bestaansrecht zonder winst of subsidie, dus er zal door zo’n bedrijf wel winst gemaakt moeten worden. En die winst is potentieel oneindig.

Oneindige winst…

Dat klinkt natuurlijk gek, maar zeker bij groeibedrijven kan winst enorm oplopen. Want stel nou dat jij op het idee bent gekomen om Zoom te maken. Dat kost natuurlijk een flinke investering, maar kijk eens wat dat bedrijf nu waard is. Of wat langer terug in de geschiedenis. Stel nou dat Bill Gates niet op het idee was gekomen om een computer te bouwen en Microsoft op te richten. Dat bedrijf is ondertussen 1.000 miljard waard. The sky is the limit…

Nederlands succes

Sinds een aantal weken is er een gelijknamig programma op SBS te zien. The sky is the limit. Daarin worden een aantal Nederlanders gevolgd die het gemaakt hebben. Van een tuinder die heel slim nieuwe soorten naar Nederland heeft gehaald, een bitcoin miljonair, een modeontwerpster en influencers. Mensen die miljoenen verdienen. Want waarom klein en nuchter naar iets kijken, als het zoveel potentie heeft…

Geen Gillis framing

Waar SBS vrij goed in is, is het framen van personages. Zeker nu dat tweede seizoen van Peter Gillis’ Massa is Kassa weer op TV is, irriteer ik mij wel een beetje aan de manier van programma maken. De personen worden vrij typerend neergezet, wat voor mij de leuke TV weer een beetje er vanaf haalt. Dat terwijl ik nog vrij positief was over het eerste seizoen. Dat is dus bij the sky is the limit dus (nog) niet het geval. Het is echt een kijkje in de keuken van rijke mensen. Hoe zij hun geld verdienen, vakantie vieren, op zoek gaan naar een nieuwe auto en ga zo maar door. Een kijkje in de keuken, geen reallife soap.

The sky is the limit of Hollandse nuchterheid?

Ik hoef geen multimiljonair te worden… Ik zou het niet erg vinden, maar het is niet mijn doel. Maar als je de berichten leest over FIRE worden en de mogelijkheden in Nederland verklaren heel veel mensen je voor gek. Want dan moet je extreem zuinig leven. Dat is toch financieel eigenlijk niet mogelijk. En ga zomaar door. Tja, ben ik dan die nuchtere jongen die geen miljoenen op de bank hoeft te hebben, of eentje die groots probeert te denken en eerder wil kunnen stoppen met werken. Het is eigenlijk jammer dat de meeste FIRE aanhangers anoniem willen blijven. Programmamakers hebben daar best wel last van. Want ik had toch best graag een programma gehad die deze mensen zouden volgen. Al was het maar om de ogen te openen hoe onverstandig sommigen met hun geld omgaan.

5 gedachten over “The sky is the limit”

  1. Daar heb je helemaal gelijk in. Een vriendin vroeg mij te helpen met haar financiën maar nu zegt ze al ruim 3 maanden dat ze geen tijd heeft. Als iets voor jou geen prioriteit heeft, waarom moet ik er dat dan van maken? Ik hoef ook geen miljonair te worden, met een kwart of de helft ben ik tevreden. Dat is precies het verschil tussen haar en mij: het uitstelgedrag. Jij doet dat gelukkig heel goed en ik wou dat er meer mensen zo dachten. Dan konden we toeslagen misschien afschaffen, maar zover zal het wel nooit komen.

    Beantwoorden
  2. Leuk om te lezen dat je Gilles ook over de top vind, dat dachten wij dus ook over Sky is the limit, maar nu ik jou verhaal zo lees gaan we toch eens kijken.
    Ook al zijn wij bijna FIRE ik hoef ook niet op TV 😉
    Maar het zou mooi zijn als ze eens een programma maakte om te laten zien dat je met een paar simpele stappen al aardig voor je zelf kan zorgen.

    Beantwoorden
  3. Interessante observatie. Zou het misschien zo zijn dat FIRE vooral geliefd is onder de meer introverte mens? Die hoeft niet zo nodig in de spotlight te staan en in een tv programma op te treden.

    FIRE nastreven is natuurlijk vrij saai voor iemand die houdt van glitter & glamour, zien en gezien worden en veel uitgaan. Daarbij past niet zoiets als zuinig leven en saai je geld beleggen in ETF’s, En als je dan wat centen hebt gespaard geen flashy Porsche op de inrit, maar een asset herverdeling doen naar obligaties of vastgoed…

    Dan is het toch veel leuker om je zuur verdiende geld meteen te laten rollen. ‘Hat mann was, zeigt mann das’. Ik denk dat velen zo denken en er gewoon geen zin in hebben om aan financiële langetermijnplanning te doen. Ik was denk ik ook zo 15 jaar geleden…Gelukkig tijdig tot inzicht gekomen en ‘saai’ leren omarmen 😉

    Beantwoorden
  4. De algemene gedachte is vaak dat “meer,meer,meer” gelukkiger maakt.
    Ik denk dat te weinig, teveel moeten knokken voor de basis, altijd bang voor onverwachte kosten, zorg mijden ivm het eigen risico, elk dubbeltje 3x moeten omdraaien niet zorgt voor een geluksgevoel.
    Bewust een keus maken om meer te doen met minder is prima, jou leven is van jou.
    Vaak wordt er geen enkele keuze gemaakt maar wordt er meegehobbelt wat leid tot “meer, meer, meer”
    Mijn keuze is al jaren “Meer door minder”.

    Beantwoorden
  5. Als multimiljonair ben je wel financieel onafhankelijk, maar de vraag is hoe gelukkig je daarmee bent? De gelukscurve topt namelijk bij een bepaald vermogen/salaris, daarboven blijk je weinig gelukkiger te worden.

    Mijn ervaring is dat je door op te letten op je uitgaven en een plan te hebben, je erg zelfredzaam wordt en veel bewuster in het leven staat. Klopt, het is een lange weg, maar je krijgt meer waardering voor kleine dingen.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.