Verliesaversie

Wij mensen houden niet van verlies. Verlies doet pijn en pijn proberen we te vermijden. Het is zelfs wel eens onderzocht dat de pijn van verlies twee keer zoveel pijn geeft dan de winst die je kan behalen geluk geeft. Dus, zet jij alles op rood, en gaat hij op zwart, doet dat twee keer zoveel pijn dan het geluk van wanneer hij op rood zou komen. Gek he. En dat voorkomen van verlies, is iets wat best wel veel doen. Niet alleen op financieel gebied, maar ook in het dagelijkse leven. Vandaag eens wat voorbeelden en hoe ik erachter ben gekomen dat het voorkomen van verlies je heel erg kan beperken.

Alle coronamaatregelen

Misschien direct wel het meest gevoelige onderwerp eerst. De coronamaatregelen zijn natuurlijk een groot voorbeeld voor het voorkomen van verlies. Ik zag ergens een interview met iemand uit de zorg. Die vertelde dat men vroeger gewend was aan de dood. Dat hoorde erbij. Men ging gewoon een keer dood. Tegenwoordig zijn we veel slimmer met z’n allen. We kunnen de ergste ziektes genezen of op z’n minst dragelijk maken in plaats van dodelijk. En dat verwachten we nu ook met z’n allen van corona. Alle maatregelen moeten ervoor zorgen dat er voor iedereen plaats is in het ziekenhuis om weer beter te worden. Dat dat ten koste gaat van heel wat reguliere zorg, maakt dan even niet uit. Hier gaan potentieel meer mensen aan dood. Dat proberen we met z’n allen te voorkomen.

Die miskoop blijf je van balen

Hoe lang doe jij research voordat je een grote uitgave doet? Ik denk langer dan dat je voor het schap met biertjes of wijntjes staat. Zeker bij een grote aankoop wil je voorkomen dat je een verkeerde keuze maakt. Dat je niet later spijt krijgt dat je toch maar voor die andere optie had moeten gaan. Toch dat andere huis of die andere auto had moeten kopen. De gevolgen zijn financieel vaak best groot als je zo’n verkeerde keuze recht wil zetten. Dus doe je er heel veel aan om dat te voorkomen. Maar soms slaan we daar denk ik best een beetje in door. Dat ik dan met een boek in m’n handen sta en bang ben dat het tegen gaat vallen. Dan kan ik het ook echt weer wegleggen. Toevallig heb ik datzelfde boek cadeau gekregen. ‘T bleek zo inspirerend, dat ik het eigenlijk gewoon veel eerder had moeten kopen. Gek hè. Dat je zelfs bij zulke relatief kleine aankopen toch bang bent een miskoop te doen.

Bang zijn voor geldverlies

Werken voor je geld. Dat is heel normaal. En daarbij weet je dat dingen in het leven geld kosten. Denk bijvoorbeeld maar eens aan eten, een dak boven je hoofd, gas/water/licht en ga zo maar door. Maar geld investeren vinden we eng. We zijn bang om het te verliezen. Je hebt er tenslotte ook hard voor moeten werken. Maar wat je dan niet meeneemt in die overweging, is dat het ook geld op kan leveren. Je denkt alleen maar aan ‘wat als ik dat geld kwijtraak’. Juist omdat je geld zo tastbaar vast kan houden, ben je ook eerder bang dat je het verliest. Maar dat je moet werken voor geld en dat het je dus tijd kost, maakt eigenlijk helemaal niet zoveel uit. Tijd is er voor ons gevoel in overvloed en elke seconde komt en gaat weer. Terwijl als je dat geld echt laat werken voor je, je al die tijd overhoudt. En dat is eigenlijk het enige dat echt eindig is.

Het succes van Peaks en Bux Zero

Eigenlijk had ik hier een hele blog op zichzelf over willen schrijven. Want het succes van deze twee bedrijven, zit hem in de kleine dingen. Het voorkomen van verlies is daar een van. Met Peaks beleg je tenslotte je wisselgeld. Bedragen worden naar boven afgerond. Je merkt dus eigenlijk niet eens dat je gaat beleggen. Je mist het niet en dus verlies je het geld niet. Bij Bux Zero kan je gratis aandelen kopen en verkopen. Dat gaat niet direct op het moment dat jij op de knop klikt, maar tegen de koers aan het einde van de dag. En gratis. Je verliest dus niet al een deel van je rendement op het moment dat je koopt of verkoopt. Daarmee wordt het ook nog eens aantrekkelijk om gewoon één aandeel van iets te kopen.

Bij Peaks en Bux Zero gaat het om kleine bedragen

Dat succes zit hem denk ik vooral in de kleine bedragen. Bij Peaks zal je nooit meer inleggen dan €0,99. Bij Bux Zero kan je ook een aandeel kopen van één of twee euro. Bedragen die verwaarloosbaar zijn. Zelfs een kop koffie op het station is duurder. Risico waarvan jij zegt: als ik dat geld verlies, is het jammer dan. Dat risico durf ik te nemen. Is het geld kwijt, dan is dat jammer maar eet ik er geen boterham minder om. Dat risico durven mensen te nemen. En juist door dat risico te verlagen, zijn deze twee manieren van beleggen zo populair. Iedereen durft dat risico aan.

Peaks is slinks

Allereerst even Peaks. Je betaalt daar namelijk na drie maanden ‘lekker spelen en wennen aan het gemak en die rendementen’ een maandelijkse fee. Per maand dat je Peaks gebruikt, betaal je een €1 aan kosten. Dat komt neer op €12 per jaar. Bij het meest risicovolle profiel gaat met uit van 6,1% rendement per jaar. Dat betekend dus dat je pas bij een inleg vanaf €200 voldoende rendement maakt om überhaupt uit de kosten te zijn. Nou is €200 nog steeds niet heel veel, maar als je enkel met je wisselgeld gaat beleggen, kom je daar natuurlijk nooit mee uit. Daarnaast is het ook nog eens een trigger om extra dingen te kopen, want dan beleg je meer. De consumentenbond heeft Peaks wel eens helemaal doorgerekend. Pas als je voor een langere termijn er een aardig bedrag instopt, kan je een positief rendement maken. Best wel slinks als je dan bedenkt dat je eigenlijk wil beleggen met alleen je wisselgeld.

Bux Zero laat je klein denken

Hoe leuk is dat. Één aandeel kopen van een bedrijf. Je betaalt geen transactiekosten, dus voor een paar euro koop je een aandeel en als het een halve euro meer waard is, verkoop je hem weer. Wordt het aandeel minder waard, dan is het maar een klein bedrag, dus kan je het wel missen. Maar stel dat je op €3 wel €0,50 winst maakt. Dan is dat wel even 16%! Je hebt één aandeel gekocht, dus dat zet geen zoden aan de dijk. Beter had het geweest, als jij 1000 aandelen had gekocht en daarmee €500 had verdiend. Maarja, wat als zo’n aandeel minder waard wordt. Daar zit het nadeel van Bux Zero. Het is een broker die het leuk maakt om gewoon een aandeel te kopen. Maar zo werkt het eigenlijk niet. Eigenlijk zou je onderzoek moeten doen naar zo’n aandeel en een visie moeten hebben of het aandeel gaat groeien ja of nee. Gaat het groeien, moet je het kopen. En als je na dat onderzoek zo zeker weet dat het gaat groeien, kan je maar beter ook flink geld erin stoppen. Maar omdat je dit alles eigenlijk niet weet, koop je gewoon maar één aandeel. Is het leuk om een keer €0,50 te verdienen of een keer een paar cent te verliezen. Maar op aandelen gebied zal het nooit veel verder komen dan dat. Simpelweg omdat ze van de aandelen een spelletje hebben gemaakt en je niet betrekken bij de financiële markt hoe die eigenlijk zou moeten functioneren.

Groot denken

Waarom ook niet. Als je eenmaal doorhebt hoe het werkt, zou dat zeker moeten kunnen. Ik kreeg laatst een reactie dat iemand schrok van het aantal crowdfundingprojecten dat ik heb. En ik heb met crowdfunding ook heel veel geld verloren. Maar door daar lessen uit te trekken, kan je zeker wel wat bereiken. In de afgelopen vijf jaar ben ik lang niet zoveel geld verloren als in de eerste twee jaar met crowdfunden. En toch zit er nu meer geld in dan ooit daarvoor. En ja, ik kan geld kwijtraken op de beurs. Er stond laatst in mijn app dat ik op één dag meer dan €1000 had ‘verloren’. Voor veel mensen doet dat heel veel pijn. Maar vergeet dan niet dat je in de twee weken daarvoor die €1000 waarschijnlijk ook al had verdiend. Of dat de beurskoeren morgen of overmorgen waarschijnlijk wel weer wat op zullen krabbelen. Dus ja, soms moet je ook gewoon even dat verlies nemen. Deels omdat het erbij hoort, deels om je lessen uit te trekken. Maar uiteindelijk om dat veel grotere doel te kunnen behalen.

Verlies voorkomen of verlies nemen

Er zijn nog tal van voorbeelden rondom verlies voorkomen en verlies nemen. Denk bijvoorbeeld maar eens hoe zuinig jij bent op nieuwe schoenen. Maar als ze eenmaal wat ouder worden (want je draagt ze tenslotte), worden ze wat minder mooi en accepteer je het verlies van die schoenen. Hoe oververzekerd ben jij wel niet. Stel je voor dat er iets kapot gaat en het kost een paar tientjes. Ja, daar ben je voor verzekerd. Terwijl je voor die vergoedingen van elke keer een paar tientjes, behoorlijk veel extra premie betaalt. Bij kinderen is dat deel in hun hersenen dat verlies wil voorkomen nog niet volledig ontwikkeld. Daardoor leren ze enorm veel. Bijvoorbeeld dat leren lopen je verder brengt, is plaats dat het vallen bij dat leren lopen pijn doet. Daardoor gaan die mini’s altijd als een idioot de berg af met skiën en doen jongeren wel eens iets wat jij misschien niet (meer) zou doen. Want ja, dat brein wil verlies nog niet voorkomen.
Hoe sta jij erin? Probeer je al het verlies te voorkomen? Neem je graag een risicootje? En in hoeverre beïnvloed het jou leven? Blijf je klein denken of laat je je beetnemen door Peaks. Of ga je een keer onderuit omdat je teveel van dat veelbelovende aandeel hebt gekocht die toch onderuit ging… Kortom: Hoe erg probeer jij verlies te voorkomen?

2 gedachten over “Verliesaversie”

 1. De truc voor mij is het met grote bedragen te doen en het geen geld meer lijkt en minder de emoties opspelen.

  Een verlies in het begin van een paar honderd euro voelde toentertijd zwaarder dan nu een paar duizend. Is nu meer een soort van bedrijf geworden waar de lange termijn geldt. 50.000 euro vind ik nog steeds een hoop geld als dat op enig moment de waarde van mijn portfolio is en kan ik mee leven.

  Kortom: ervaring door de tijd heen zorgt voor gewenning en rust.

  Gr

  Dividendbelegger

  Beantwoorden
 2. Peaks heeft inderdaad als nadeel dat het €12 p/j kost, indien je meer dan €200 p/j investeert, kun je net zo goed bij een broker zoals DeGiro en dan werken via de kernselectie. Van BuxZero viel het mij op dat het een typische ‘darkpool’ is, ik heb geen controle over de prijs waarop ik het koop en dan ook de nog de prijs van het aandeel. Voor een doordachte manier van beleggen is het logischer om bij een grotere broker te gaan

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.