Geldnieuws

Het is tegenwoordig steeds lastiger om onder het nieuws uit te komen. Zeker als je een app hebt geïnstalleerd op je telefoon, is het zo makkelijk om even het nieuws door te scrollen. “Het belangrijkste nieuws” wordt zelfs via een push-bericht naar je doorgestuurd. Dat dat dan enkel de coronacijfers van die dag zijn, maakt niet meer uit. Ik heb dan ook die apps ondertussen van m’n telefoon verwijderd. Een beetje op nieuws dieet. Maar zelfs op dat dieet kom je nog steeds nieuws en artikelen tegen over geld. Want, geld is hot, happening en iedereen heeft er mee te maken. Maar sommige berichten vallen op. Vandaag een paar van die verhalen waarvan ik denk “hoe dan…?” of “die wil ik delen”.

Bitcoin en Dogecoin

Afgelopen week nogal in het nieuws. Elon Musk heeft in een tweet #bitcoin gezet, waarna de koers spontaan een paar procent steeg. Ook Dogecoin, een andere cryptomunt waar je letterlijk niets mee kan en die als grap ooit is begonnen, is in de afgelopen week als een idioot gestegen. Van een totaal volume van 100 miljoen naar 10 miljard. Waarom? Omdat de meme zo grappig is. Alsof we weer in de tijd teruggaan waar Trump korting kreeg op zijn Boeings, door een tweet de wereld in te sturen dat hij ze te duur vond. Ik ben dan wel benieuwd wat mensen straks voelen als die 10 miljard straks weer verdampt is. De groep die hier rijker van wordt, is denk ik vele malen kleiner dan degenen die geld verliezen. Nee, mij niet gezien.

Het goede signaal oppakken

Nog zo’n tweet van Elon Musk. Omdat WhatsApp recent de voorwaarden heeft aangepast, gaan steeds meer mensen twijfelen aan het gebruik van de app. Mr. Tesla plaatste daarom een tweet: “use Signal“. Signal is de op twee na grootste concurrent van WhatsApp. Daartussen zitten nog Facebook Messenger (ook van Facebook, dus dat maakt geen verschil met WhatsApp) en Telegram. Met 20 miljoen gebruikers is Signal dus nog niet heel groot, maar wel zeker een groeiende speler in de markt. En dat dachten beleggers ook. Zij gingen aandelen “Signal Advance Inc” inkopen. Het aandeel schoot omhoog van 60 cent naar een top van 70 dollar. Jammer voor deze beleggers dat deze app helemaal niet op de aandelenbeurs verhandelbaar is. Ze hebben dus aandelen gekocht van een heel ander bedrijf. Net zoals dat er eerder al bij Zoom gebeurde…. Oeps…

Gamestop

Ken jij die mop van dat hedgefonds dat short ging op Gamestop? Geweldig! Zo’n groot hedgefonds dat ‘gokt’ dat een aandeel in waarde zal dalen.En dat doen ze dan niet voor een paar aandelen, maar voor een gigantische hoeveelheid. En als zo’n aandeel dan inderdaad daalt, verdienen ze daar dik op. Stijgt de waarde, verliezen ze geld. En hoe groter het verschil met de beginprijs, hoe groter de winst of het verlies. En dat fonds ging dus short op Gamestop. Een aandeel dat rond de $18 stond. Een hele groep mensen op Reddit wilden hier tegenin gaan. Zij hebben besloten de vraag naar het aandeel te verhogen door heel veel aandelen te kopen, en daarmee dat hedgefonds met een enorm verlies op te zadelen. Resultaat: het aandeel Gamestop is nu zo’n $325 dollar waard, het verlies voor het hedgefonds is naar verluid al 1 miljard… In het volgende artikel van the Guardian lees je meer over short gaan en dit specifieke geval (Engels). Ook de Volkskrant heeft hier een artikel aan gewijd.

Fire is hot en happening

Zelfs Nu.nl heeft er een artikel aan gewijd. Maar ook de Grazia, Groene Amsterdammer, het Parool, de Telegraaf en ga zo maar door, willen de FIRE boot niet missen. Terecht, want FIRE is ook best leuk en interessant. Het wordt nu ook zo lekker neergezet als hype. Tja, laat het voor velen maar een hype zijn en het na vijf jaar enorm tegenvallen. Ik denk nog steeds dat het mogelijk is.

Beleggen met kleine beurs

Nu FIRE zo’n hype is, wil iedereen dat. En het schijnt dus zo te zijn dat je geen miljoen hoeft te hebben, man van middelbare leeftijd in pak hoeft te zijn en als helemaal geen financieel deskundige. Beleggen kunnen veel meer mensen dan ze denken. Ook dat zie je steeds meer terug in het nieuws. Beleggen kan al voor €50. Zo simpel is het. RTL nieuws deed een interview met onze collega podcasters van Jong Beleggen de Podcast.

Wel spaargeld, maar nog niet beleggen

Is beleggen toch nog een stapje te ver voor je? Dat kan. Misschien ben je pas net je buffer aan het opbouwen of hou je eindelijk spaargeld over nu je het niet op het terras uit kan geven. Nederland heeft in 2020 heel erg veel extra gespaard. Maar waar ging het nou wel aan op. Of wat kost je veel meer geld dan dat je eigenlijk verwacht. Nou, daar biedt een administratie nou echt de uitkomst. En aangezien die Japanners het in de vorm van Marie Kondo erg goed doen, had NU.nl ook de Japanse variant van je administratie uitgelicht: Kakeibo. Een hele andere manier van je financiën doen, maar wat maakt jou het uit. Als het werkt, werkt het. Marie Kondo is een succes, dus waarom zou dit geen succes worden. Zeker voor de basisinzichten kan het enorm helpen. Het is gebaseerd op inzicht in je financiën op weekbasis, waardoor het termijn ook wat overzichtelijker is. Check dus zeker eens Kakeibo als het je wat lijkt.

Steeds een beetje van hetzelfde

Wat ik grappig vind, is dat er ernorm veel verschillende media hetzelfde willen vertellen. En het lijkt wel of geld momenteel één van de centrale onderwerpen is. Allemaal vinden ze dat je kan beleggen met weinig geld en dat FIRE heel interessant is. En begrijp me niet verkeerd. Ik ben het daar helemaal mee eens. Ik vind het heerlijk om er een beetje over te kunnen lezen. Maar ik hoop toch dat ze af en toe eens een andere invalshoek gaan opzoeken. Waarom je bijvoorbeeld NIET FIRE na moet willen streven. Een nieuwe uitvinding of dat ene wat nog bijna niemand kent.Want ik heb momenteel het idee dat ze allemaal hetzelfde vertellen.

Welk nieuwsbericht over geld is jou laatst opgevallen dat echt anders was dan de rest?

3 gedachten over “Geldnieuws”

  1. Een artikel dat ik opvallend vond was een van Nu, waarin stond dat vanwege de panini dat “spaarpotten overvol” waren.
    Moet je dus nagaan welke framing je daarmee afkadert. Blijkbaar kunnen spaarpotten niet alleen vól, maar zelfs óvervol.
    Dat vond ik een heel opvallende. Niet dat ik verwacht dat de journalist als een of andere kwaadaardige genius mensen zo probeert neurolinguistisch te programmeren, maar het geeft aan hoe we denken over waar geld voor bedoeld is.

    Beantwoorden
  2. Ik vond het een opvallend bericht dat banken ‘voorzichtiger’ zijn geworden bij het verstrekken van kredieten voor bedrijven van Midden en Kleinbedrijf. Omdat ‘de situatie’ veranderd is. Een voorbode van vele executie verkopen zodra de overheids steunpot leeg is?

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.