Wat was er te vieren in 2020

Gelukkig nieuwjaar iedereen! Ik hoop dat alles veilig is verlopen en dat we allemaal een gezonden en goede start hebben kunnen maken in 2021. Toch wil ik nog even terugblikken op 2020. Hoewel ik natuurlijk hoop dat 2021 stukken beter gaat zijn dan afgelopen jaar, zijn er natuurlijk ook goede dingen gebeurd. Dingen die leuke herinneringen oproepen. Waar je met heel veel plezier aan terug gaat denken in de komende jaren. Ook ik wil nog even terugblikken op de leuke dingen van 2020. Wat eigenlijk ging er toch ook wel heel veel wel goed!

Een positief rendement voor crowdfunding

Door die hele coronacrisis, is mijn crowdfunding portefeuille toch flink getest. Heb ik nou uiteindelijk de juiste projecten kunnen kiezen. Laatst schreef ik al dat ik de eerste projecten ben gaan afschrijven. Maar, het jaar is nu afgesloten, dus ik kan er ook echt wat nuttigs over gaan zeggen. Na toch wel een jaar waarin er het nodige is afgeschreven, kom ik uiteindelijk toch nog op een rendement van 3,65%. Dit is bijna 2% lager dan in de afgelopen jaren, maar toch vind ik het gezien de huidige omstandigheden helemaal niet zo slecht!

Mijn blog is twee keer offline geweest!

Huh, ik ging toch dingen vieren? Jazeker: dat offline gaan is ook wel echt iets om te vieren. De eerste keer dat mijn blog offline ging, had ik een blog geschreven over de Wajong. En die ging door het dak! Nog nooit had ik zoveel views op één dag! De tweede keer was er een database error, waardoor opeens alles weg was. En dan wil ik graag mijn back-ups vieren. Want ik kon dus vrij eenvoudig alles weer terugzetten zoals het was. En daar werd ik heel blij van! Met deze problemen ben ik constructief aan de slag geweest. Een site die meer aan kan en daarbij ook nog eens sneller is. Wat wil je nog meer?

Vermogensgroei van 20%

Ja, nu eenmaal in het nieuwe jaar, kan ik ook gaan bekijken hoe de financiën er zelf aan toe zijn. Tussen 1 januari 2020 en 1 januari 2021 heb ik een vermogensgroei weten te realiseren van 21,01%! Iets waar ik best wel trots op ben. Een deel daarvan komt natuurlijk door het behalen van rendement, maar ook dit jaar is er weer flink gespaard. Met een spaarpercentage van 31,97% zit ik net een fractie hoger dan vorig jaar.

Ontwikkelingen binnen SVMV

Naast die eerdere technische ontwikkelingen, gaat SVMV ook door met ontwikkeling. Zo ben ik sinds november wat minder frequent gaan posten, probeer ik de focus iets te verschuiven en hoop ik de inkomsten uit mijn blog te kunnen stabiliseren of zelfs verhogen. En dat alles terwijl mijn blog in bezoekersaantallen ook blijft groeien. En vooral die laatste wordt een uitdaging. Vorig jaar waren er bijna 307.000 paginaweergaven. Ik ben echter wel nog maar de helft gaan posten. Ik wil dus eigenlijk hier op 240.000 tot 300.000 pageviews voor 2021 mikken. Minder posts die kwalitatief beter zijn. De inkomsten waren in 2020 al 50% hoger dan het jaar ervoor en ik hoop dat ik die groei constructief vast kan blijven houden.

2020 op de beurs

Ik ben nu anderhalf jaar actief ETF’s aan het kopen. Mijn vermogen in crowdfunding blijf ik in crowdfunding herinvesteren, maar al het geld dat ik ‘nieuw’ inleg, gaat naar de beurs. Daarbij groei ik nu toe naar een verdeling van 50% crowdfunding, 50% beurs. Die balans is gestaag verbeterd. Zo was er op 1 januari 2020 nog een verdeling van 16,6% beurs, 83,4% crowdfunding. Dat is nu een jaar later 40% / 60%. Ook ben ik vrij fors blijven investeren op de beurs. Veel meer dan mijn oorspronkelijke doelbedrag. Het rendement op de beurs was dit jaar niet heel hoog. Ik kom uit op zo’n 0,66%. De voornaamste reden is hier natuurlijk dat ik ook nog heel erg in een opbouwende fase zit. Hoewel VWRL alleen al in waarde 3,1% is gestegen, heb ik ook regelmatig vrij ‘duur’ gekocht. Het zal dus vooral op de lange termijn moeten blijken hoe deze aandelen gaan renderen.

De groei van onze podcast

En natuurlijk een onderwerp om te vieren: onze podcast. Samen met Bas maak ik de Goed met Geld Podcast. Wat een jaar was dat! Op Spotify is het aantal volgers verviervoudigd. Downloadaantallen blijven maar groeien, we zijn nu ook te volgen op instagram en hebben van de 100ste aflevering een heuse jubileumaflevering gemaakt.

Er viel genoeg te vieren!

Wat dat betreft was 2020 niet anders dan andere jaren. We zijn op vakantie geweest, ik ben 30 geworden en op de valreep hebben we ook nog wat zaken in ons appartement opgeknapt. Kortom: er zijn ook genoeg dingen die gevierd mochten worden. Dat besefte ik mij toen mijn iPhone ‘mijn jaaroverzicht’ klaar had. Een flinke selectie van foto’s en filmpjes van het jaar 2020 uit mijn fotoalbum. Daaronder wordt een muziekje gezet en voilà: jaaroverzicht klaar. En wat zaten er een hoop leuke foto’s tussen. Die ohja momentjes die 2020 toch wel heel erg waardevol maakten. Die mij in ieder geval hebben in laten zien dat 2020, hoewel corona er een flink stempel op heeft gedrukt, ook best wel leuk was. En al dat leuke hoop ik vast te blijven houden voor het komende jaar. Op naar een mooi 2021!

2 gedachten over “Wat was er te vieren in 2020”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.