Dat mij dit is overkomen

Heb jij jezelf wel eens afgevraagd hoe afhankelijk we met z’n allen zijn van Google. Waarschijnlijk niet zo expliciet, maar ga maar eens na hoe vaak jij Google gebruikt. En dan niet alleen de zoekmachine. Ook Google Maps, Google afbeeldingen, Gmail en ga zo maar door. Vele producten heeft Google in de loop der jaren op de markt gebracht. Misschien nog wel een van de grootste Google producten die hier niet genoemd is: Android. Ook die telefoonsoftware komt van de ontwikkelaars van Google. We zijn best wel afhankelijk dus als het gaat om Google. En dus ook van het algoritme van Google. Want als jij even ‘Googelt’, bepaalt het algoritme wat er bovenaan komt te staan.

Website offline

“Wat is er met jouw website aan de hand?”. Zo’n vraag die je niet op donderdagavond, vlak voor het sporten wil krijgen als blogger. Even snel checken wat er aan de hand is. Al mijn blogs waren weg. Alles… Hoppa 700 blogs door het afvoerputje. HELP! Gelukkig ben ik niet gehackt en heeft er zich niets kwaadaardigs plaatsgevonden. Nee, het was een error. De tabel met daarin alle blogs is kapot gegaan, waardoor opeens alles weg was.

Tweede geluk is dat er dagelijks back-ups worden gemaakt en ik dus ook relatief eenvoudig alles weer terug kon zetten. Pfieuw, dat is met een sisser afgelopen. Achteraf lijkt het erop dat vorige week mijn blog meer dan 24 uur offline is geweest. En dat is alles behalve leuk…

Conditie monitoren

Als er eenmaal zo’n crash is geweest, ga je het even goed in de gaten houden. Want blijft het nu wel gewoon goed werken? Gaat er niet nog iets kapot. Kan ik de boel nog wel vertrouwen? Allemaal vragen die erg belangrijk zijn. Alles bleef gelukkig werken, maar er viel mij één ding op. Het aantal bezoekers die via Google naar mijn website komen, waren er opeens een stuk minder. Zou Google mijn blog dan hebben ‘afgestraft’. Door lang offline te zijn minder bezoekers naar mij door te sturen? Shit, dat doet dan echt wel even pijn. Afgestraft worden voor een technische error die je te laat hebt ontdekt.

Google algoritme aanpassingen

Echter heeft Google mij niet afgestraft voor het offline zijn. Afgelopen weekend ben ik op onderzoek uitgegaan en er bleek meer aan de hand. Zo ben ik erachter gekomen dat de manier van meten wat de prestaties zijn van een website heeft aangepast. Dit was al in mei, maar ben ik nu pas achter gekomen. Nieuwe onderdelen worden gemeten en de focus is verlegt. Oke, dat is al goed om te weten. Ik weet niet of je het merkt, maar afgelopen weekend heb ik dan ook wat aanpassingen gedaan om de performance van mijn site wat te verbeteren. Maar er is meer. Het Google algoritme heeft een update gehad. Eentje die nadelig uitpakt voor mij…

Google algoritme is geüpdate op 3 december

Ik ga dit meteen maar laten zien met een plaatje. Hou daarbij even in gedachte dat op 3 december een update is uitgevoerd door Google:

De blauwe lijn zijn het aantal kliks, paars het aantal weergaven. En volgens mij is het vrij duidelijk te zien: er zit begin december toch een flinke dip. Een dip die dus wordt veroorzaakt door dat nieuwe Google algoritme. mijn website werkte toen namelijk wel nog zoals altijd.

100% afhankelijk van Google

Nu valt het bij mij gelukkig nog mee. Ik ben ongeveer 50% van mijn bezoekers via Google kwijtgeraakt. Maar andere bedrijven zijn nog veel afhankelijker van Google. Zo deed dit voorval mij herinneren aan het bedrijf Vasco Games. Na een Google algoritme update daalde de omzet in een maand tijd met 50%. Uiteindelijk is het bedrijf zelfs gestopt, omdat het niet meer hoog genoeg naar boven kwam bij Google, waardoor inkomsten tegenvielen. ‘Een tegenvaller‘ zoals de eigenaar dat omschrijft. Nu ben ik zeker niet 100% afhankelijk van Google en wordt mijn maandelijkse inkomen hooguit wat aangevuld. Maar jouw bedrijf in een maand tijd zo in de problemen zien komen is andere koek. En dan zie je maar dat niet alleen jij als gebruiker heel erg afhankelijk bent van Google, maar ondernemers ook. En niet zo’n beetje ook… Google bepaald tenslotte wie er bovenaan komt te staan en wie niet.

Hogere clickrate door nieuw Google algoritme

Nu kan ik wel heel veel klagen, maar er zijn ook positieve berichten. Zo berekent Google ook hoeveel keer jij als pagina wordt weergegeven en hoe vaak daar dan op wordt geklikt. En daar heb ik ook een plaatje van:

Waarschijnlijk is het nog veel te vroeg om te juichen, maar hier zit wel iets positiefs in. Hoewel ik minder wordt weergeven, er wordt wel vaker per 100 weergaven op mijn link geklikt. Dat betekent dus dat de Google resultaten op sommige pagina’s beter voor mij zijn.

Ik had nooit gedacht dat ik zo afhankelijk zou zijn van Google

Mij oorspronkelijke idee was om een olievlek te creëren. Bezoekers die toevallig een keer langskomen en blijven plakken, omdat ze mijn schrijven interessant vinden. Maar toch bleek in het laatste jaar dat er steeds vaker bezoekers eenmalig voor Google langskwamen. Eigenlijk zoals het internet echt werkt, want een hele schare volgers is natuurlijk iets te veel wishfull thinking. Maar dat het dan toch zoveel met mijzelf zou doen dat ik opeens minder bezoekers krijg, had ik niet verwacht. Gelukkig is mijn database error verholpen en kom ik nog steeds wel voor in de zoekresultaten. En ik kan alleen maar hopen dat ik naar wens blijf schrijven van het Google algoritme. Want uiteindelijk blijft die bepalen of bezoekers bij mij of ergens anders terecht gaan komen.

7 gedachten over “Dat mij dit is overkomen”

 1. Weet je ook wat er inhoudelijk is gewijzigd? Dan zou je daar nl op kunnen anticiperen met je blog.

  Ik kijk eigenlijk nooit waar mijn bezoekers vandaan komen. Zelf bekijk ik gewopn een vaste lijst aan blogs die me bevallen, niets via google dus.

  Beantwoorden
 2. Ik zag ook dat je offline was en vroeg me al af wat er gaande was…. ben je gestopt? Ben je gehackt of is de server offline gehaald? Of een rekening niet betaald…

  Gelukkig ben je weer in de lucht en was het ‘maar’ een fout in de tabel.

  Beantwoorden
 3. Interessant. Zo had ik er nog niet eens naar gekeken. Ik heb inderdaad een behoorlijke dropdown qua traffic, maar mijn CTR is gemiddeld wel hoger. Maar het is inderdaad te vroeg om te juichen. Ik heb in ieder geval wel mijn website geüpdatet en ben bezig met veel verse, goede content. Dus hopelijk zitten we snel weer op het oude niveau. Ik ken inderdaad het verhaal van Vasco, dat is wel echt heftig… Maar ach: volgens mij is het allemaal goed gekomen. Ik volg hem met veel plezier op IG. Hij is heel inspirerend.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.