Besparen op een bril of contactlenzen

Geldnerd had het er laatst al over: Een bril is geen gadget. Met enige regelmaat heb je gewoon een nieuwe bril of nieuwe contactlenzen nodig. Maar oef wat zijn die krengen duur. Voor een bril ben je, als je pech hebt, al snel een paar honderd euro kwijt en contactlenzen kosten ook zo een paar honderd euro per jaar. Maar! Wist je dat je daar ook op kan besparen 🙂

Gezegend met een goed stel ogen

Ik heb toch maar geluk. Ik ben gezegend met een goed stel ogen. Met twee ouders die beiden toch echt wel hun bril nodig hebben, voel ik mij gezegd dat ik precies op die 0 zit bij een oogmeting. Ik heb gelukkig dus (nog) geen bril nodig! Maar bij vele van ons is dat anders. Het CBS is in 2012 wel eens nagegaan dat zo’n 60% van de Nederlanders een bril of contactlenzen heeft. Wat mij betreft dus ook zeker de moeite om eens te kijken of we kunnen besparen op het noodzakelijk kwaad van brillen en contactlenzen.

Een nieuwe trend

In 2015 was er opeens een nieuwe trend in brillenland. Wat grotere en dikkere monturen zag je op eens op bijna ieders neus staan. Brillen van Ace&Tate. En wat deden zij nou anders dan alle andere brillenwinkels? Zij hadden de designers in-house genomen en ze verkochten alleen hun eigen brillen. Voor elk montuur dat ze verkochten hadden ze dus enkel designer en productiekosten. Licentiekosten zijn er daardoor niet en de retailkosten zijn beperkt tot een minimum. Revolutionair in brillenland. Als jij jouw sterkte wist, kon je online een aantal monturen bestellen om te proberen en kreeg je uiteindelijk jouw bril, op sterkte, per post toegestuurd. Waar je normaal €400 voor een designerbril betaalde, was dat nu nog maar €98. De uitkomst voor elke student!

Eyeopener

Voor mij was het dus al bekend dat je brillen online kon bestellen. Wat voor mij een eye-opener was, is dat je ook lenzen online kan bestellen. En waarom ook niet? Zo kan je toch ook lenzen en brillen bij elke drogist krijgen. Waarom dan niet online. Om het vergelijk eens te maken heb ik de lenzen van mijn vriendin erbij gepakt. Zij heeft speciale lenzen die je een maand lang, dag en nacht kan dragen. Ik was vooral erg benieuwd hoe dit dan online gaat. En ja hoor, per merk en type lenzen kan je zo een doosje online bestellen per sterkte en oog. Op een half jaar is zij zo’n €60 goedkoper uit dan wanneer ze naar de opticien gaat. 

Maar hoe zit het dan met een oogmeting?

De eerste vraag die bij mij boven kwam: hoe zit het met een oogmeting. Jouw ogen kunnen wat sterkte betreft veranderen. Zo’n oogmeting moet dus af en toe echt gebeuren. Daarvoor is personeel opgeleid en je hebt materiaal en een pand nodig. Dat kost zo’n opticien simpelweg ook veel geld. Normaal zit dat bij een bril of pakje lenzen in de prijs inbegrepen, dus online kan het inderdaad veel goedkoper. Het zou voor mij echter wat vreemd voelen om een winkel binnen te lopen voor een oogmeting en met die resultaten online iets gaan bestellen. Dan doe je die opticien toch echt iets tekort… 

De nationale contactlens controlebon

Online webwinkels hebben ook op bovenstaand probleem iets bedacht. Opticiens zijn tenslotte ook gewoon nodig en die moet je niet kapot concurreren. Ook al is een oogmeting vaak een gratis service, die winkel hoopt altijd dat je vervolgens wel een bril of lenzen bij hen koopt. Weet je nu al zeker dat je jouw lenzen online aan gaat schaffen, dan kan je ook de Nationale Contactlens Controle bon kopen. Voor €24,50 koop je een waardebon om jouw oogsterkte op te laten meten bij één van de 250 aangesloten opticiens. Zo’n meting kost hierdoor geld, waardoor je niet onnodig profiteert van een ‘gratis’ service die opticiens aanbieden.

De totaalprijs

Mijn vriendin is jaarlijks zo’n €300 kwijt aan haar contactlenzen via de opticien. Dat betekend jaarlijks een controle en 12 setjes maandlenzen. Online zouden de lenzen zo’n €146 kosten. Omdat een oogmeting wel echt nodig is, zou hiervoor ook nog €24,50 in rekening worden gebracht, waardoor het totaalbedrag op €170,50 uitkomt. Een besparing van zo’n €130 (43%) op jaarbasis, terwijl je effectief precies hetzelfde hebt. Zeker het overwegen waard!

Hoe denk jij hier als bril- / lenzendrager over? Alles online, of toch liever naar de fysieke opticien?

2 gedachten over “Besparen op een bril of contactlenzen”

  1. Ik bestel al jaren m’n lenzen online. Mijn ogen zijn al jaren stabiel en daarom ga ik eens in de 24 maanden naar een opticien toe om m’n ogen te laten controleren. Dan bestel ik wel gelijk daar lenzen, de rest van de tijd doe ik het online.

    Van die bon wist ik nog niet, maar dat is ook handig. Als ik online m’n lenzen bestel ben ik voor 56 euro klaar voor een half jaar, bij de opticien voor 165 euro. Dat is nog een iets grotere besparing 🙂

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.