Jouw CO2 uitstoot compenseren zonder dat het geld kost!

Oef, gevoelig onderwerp! De CO2 uitstoot van de gemiddelde aardbewoner is te hoog. Dit broeikasgas komt in de lucht door bijvoorbeeld de verbranding van fossiele grondstoffen. Die benzine- of dieselauto draagt bij, maar ook het verwarmen van ons huis op aardgas, de stroom dat in een steenkolencentrale wordt opgewekt en ga zo maar door. Daarnaast is er door de productie en transport van alles wat wij gebruiken ook de nodige CO2 uitstoot en door de groeiende hoeveelheid CO2 in de lucht, warmt de aarde op met alle gevolgen van dien. Maar, ik ben nu achter een bedrijf gekomen dat de oplossing heeft. Via hen kan je jouw CO2 compenseren. En het gaafste aan hun product: het kost geen geld, het levert geld op!

CO2 compenseren

Of je nou gaat vliegen, tankt of een product bestelt, steeds meer bedrijven bieden je de mogelijkheid om de vrijgekomen CO2 te compenseren. Je betaalt wat extra, om extra bomen te planten, bossen te beschermen of CO2 certificaten te kopen. Ze hebben allemaal één ding gemeen: het kost geld. Of dat nou een cent per liter brandstof is of een paar euro voor een vliegticket, het levert je niets op. En dat is nogal wat. Wel betalen, maar effectief zie je niet wat je er nou echt voor terugkrijgt. Dat kan toch slimmer?

De geldboom van Corekees

En toen kwam ik via een podcast achter het bedrijf Corekees. Dit bedrijf plant bomen. En zoals we allemaal weten, nemen bomen CO2 op uit de lucht. Echter, deze boom doet meer. De nootjes die aan deze bomen groeien, bevatten namelijk zo’n 40% olie. Olie die verwerkt kan worden tot onder andere bio-diesel, terwijl de resten van deze nootjes weer prima dienst doen als veevoer. Zien jullie de financiële mogelijkheden al? Een boom die CO2 uit de lucht haalt en waar een product vanaf komt dat geld op kan leveren. En jij kan daar onderdeel van zijn!

Hoeveel CO2 compenseert een boom van Corekees?

Volgens alle berekeningen gemiddeld 44 kilo CO2 per jaar, 20 jaar lang. Ja, nou weet je nog niets. Om je een idee te geven: 1 liter benzine zorg voor zo’n 2,4 kilo CO2. Aardgas 1,9 kilo per kubieke meter. Volgens milieucentraal stoot een gemiddeld gezin zo’n 7500 kilo CO2 per jaar uit. Indirect (via voeding, kleding en andere spullen) komt daar nog eens 12.500 kilo bovenop. Een boom van Corekees compenseert dus ongeveer 18 liter benzine of 23 m3 aardgas per jaar. Wil je een gemiddeld gezin compenseren, heb je bij die jaarlijkse uitstoot van 7500 kilo CO2 zo’n 170 bomen nodig. En dat is heel veel!

Hoe kan je CO2 compenseren zonder dat het geld kost?

Via Corekees koop je een obligatie. Die kost €20 en staat gelijk aan één boom. Voor die €20 kan Corekees zo’n boom inkopen, laten groeien, planten en vier jaar onderhouden. Dat alles gebeurt in Paraguay, in een klimaat waar deze bomen optimaal kunnen groeien. Als eenmaal het vierde jaar is aangebroken, komen de eerste nootjes aan die boom. Vanaf dat moment gaat het ook voor jou geld opleveren. Vanaf het vierde tot en met het zevende jaar een stukje rendement, de laatste 13 jaar rendement én aflossing van die initiële €20. Met de verwachte opbrengsten van de nootjes kom je op een totaal van zo’n €51 dat totaal aan je uitbetaald wordt over die 20 jaar aan aflossing en rendement.

Veilig investeren door een geldboom te kopen?

Het klinkt te mooi om waar te zijn. Ik ben dus zeker ook heel kritisch gaan kijken naar Corekees. Want wat als… Ik ga niet zomaar roepen: “Koop hier jouw geldboom!” of “Dit is de perfecte investering!”. Er zitten best wel wat risico’s aan deze investering. Hoe zit het juridisch in elkaar? Wat als er wat met die bomen gebeurt? En is het zaakje wel te vertrouwen? Op al deze vragen ga ik graag in, want ik had exact dezelfde vragen!

Hoe zit het juridisch in elkaar?

Corekees heeft het naar mijn idee goed geregeld. Zo is Corekees zelf een stichting en is het bestuur een BV. Dat is al belangrijk dat deze twee gescheiden zijn. Mocht de boel toch failliet gaan, dan is er een afspraak gemaakt met een administratiekantoor in Nederland. Zij nemen het obligatieregister over en zullen de bedrijfsvoering verder uitvoeren. In ieder geval met als doel dat jij als investeerder toch je geld en eventueel rendement ontvangt, totdat de obligaties zijn afgelost.

Hoe zit het met die boeren en landbouwgrond?

Corekees least de landbouwgrond van de lokale (vee)boeren. In Paraguay werken ze samen met die boeren voor de herbebossing van het gebied. Daarbij gaat men alleen te werk op land dat minimaal tien jaar geleden is ontbost en waar op geen enkele wijze voedsel verbouwd zou kunnen worden. Het gaat dus niet ten koste van bos of landbouwgrond. Daarnaast is er ook nog eens een leasecontract met die boeren. Het vee mag tussen de bomen grazen en zorgt voor natuurlijke bemesting, terwijl ze ook nog eens geld krijgen van Corekees om de grond te mogen gebruiken. Na die 20 jaar, nadat de obligaties zijn afgelost, worden de boeren eigenaar van de bomen. Daarbij is het doel natuurlijk dat die bomen, die makkelijk 50 jaar oud kunnen worden, blijven staan. Het businessmodel wordt daarom ook aan de boeren overgedragen. Die nootjes en de olie leveren meer op in een jaar, dan de houtkap ervan. Domme keuze om dan te gaan kappen.

Hoe betrouwbaar is Corekees

Ik heb persoonlijk gesproken met oprichter Nick. Ik heb hem niet in z’n blauwe ogen kunnen kijken (want corona), maar hij wist mij wel te overtuigen. Allereerst is er namelijk een raad van advies. Grote namen die niet zomaar hun naam koppelen aan de eerste de beste organisatie. Daarnaast worden de boeken jaarlijks opgesteld door een accountant. Twee factoren waar natuurlijk het nodige commentaar op te geven is. Maar toch, eenmaal door het eerste wantrouwen heen, staan er nog veel meer organisaties waarmee men samenwerkt. Het beeld dat men schetst is dat het een hele open structuur is. Geen geheimen, geen verborgen ontdekkingen. Groots staat er boven de pagina dat je buiten het AFM-toezicht belegt, maar ik heb zelf nog geen reden kunnen vinden om het niet te vertrouwen. Ook al deze kritische vragen heb ik aan oprichter Nick voorgelegd. En hij was juist blij dat ik ze vroeg. Hij had overal antwoord op en was juist blij dat er kritisch naar het bedrijf gekeken werd. Want ook zij zitten in een opstartfase en proberen bij alle vragen te bedenken: hebben wij hier zelf al over nagedacht.

Rendement afhankelijk van de oogst…

Ja, dat klinkt als een hele slechte deal. Maar het is niet de eerste plantage met dergelijke bomen (de pongamiaboom om precies te zijn). Ook in Florida en Australië staan er twee gigantische plantages die exact hetzelfde doen en waaruit is gebleken dat het commercieel aantrekkelijk is. Bomen planten, nootjes oogsten, de olie eruit persen en dat verkopen. Het restproduct is trouwens ook nog eens bruikbaar als veevoedsel. En ja, het kan inderdaad misgaan. Maar een boer uit Groningen kan ook zijn oogst verloren zien gaan, maar is wel nog steeds boer. Daarbij is er door Corekees een deal gemaakt met Investancia, een bedrijf dat de nootjes hoe dan ook voor een vaste prijs afneemt. Elke kilo levert hetzelfde op.

Hoeveel kilo nootjes produceert mijn boom dan?

Geen idee! De bomen worden in batches geplant. Elke drie maanden, zolang de weersomstandigheden het maar toelaten. Dat planten gebeurt in batches en jouw boom is onderdeel van batch-x. Het gemiddelde van die batch, dat is jouw rendement. Gaat toevallig ‘jouw boom’ dood, dan is het dus ook niet meteen zo dat jouw rendement weg is. Je bent altijd afhankelijk van de hele batch. Natuurlijk kan een oogst een keer tegenvallen, maar dat kan andere jaren weer gecompenseerd worden.

Ik compenseer mijn CO2 op deze manier

Ook ik ben begonnen mijn CO2 te compenseren via Corekees. Ik heb een abonnement afgesloten en koop elke maand één boom. €20 per maand om vervolgens 20 jaar lang 44 kilo CO2 te compenseren per boom. Na één jaar compenseer ik dus al 528 kilo CO2 per jaar. Hou ik dit twee jaar vol, compenseer ik meer dan 1000 kilo CO2. Dat is gewoon 440 liter benzine die ik per jaar compenseer na twee jaar elke maand een boom. En dat met het vooruitzicht dat ik in de komende jaren die investering nog eens terugkrijg ook!

Jouw volledige CO2 uitstoot compenseren

Zoals eerder aangegeven is de gemiddelde CO2 uitstoot van een gemiddeld gezin zo’n 20.000 kilo (directe en indirecte uitstoot). Om dat te compenseren moet jouw bomenportefeuille zo’n 455 bomen bevatten. Dat is vrij veel en daarom vind ik die abonnementsvorm zo’n mooi idee. Elke maand wordt er ietsje meer gecompenseerd. Ik hoef niet in één keer duizenden euro’s te betalen. Het kan al vanaf €20 per maand. Neem je een abonnement van vijf bomen per maand, gaat de prijs ook nog eens met €0,50 per boom omlaag. Dat zijn 60 bomen per jaar, waardoor je theoretisch over 8 jaar de gemiddelde CO2 uitstoot van een gezin compenseert. Mooi idee toch…?

Ga ik op deze manier tot in de eeuwigheid mijn CO2 compenseren?

Misschien, maar misschien ook niet. Corekees is een beginnend bedrijf. Het concept met de Pongamiaboom heeft zich op commerciële plantages al bewezen, maar met zo’n 16.000 bomen bij Corekees is het bedrijf nog niet heel groot. Ik heb nu een abonnement genomen en ga de ontwikkelingen in de gaten houden. Als het op ongelukkige wijze over een paar jaar misgaat, dan heeft het mij €240 per jaar dat ik mee deed gekost, maar wordt er voor dat geld wel CO2 gecompenseerd. Gaat alles goed, dan komt er over ongeveer vier jaar het eerste rendement. Dan heb ik niet alleen mijn uitstoot gecompenseerd, maar levert het me nog eens geld op ook. Dit is dus zeker wel iets waar ik aan mee wil doen. Ik compenseer in ieder geval (een deel van) mijn CO2 footprint en mogelijk levert het mij nog geld op ook. Wat mij betreft een echte win-win situatie!

Dit artikel is geschreven in overleg met Corekees. Heb je zelf nog vragen? Corekees wil ze maar al te graag voor je beantwoorden. Je kunt heel veel informatie vinden en contact met ze opnemen via de website www.corekees.com.

9 gedachten over “Jouw CO<sub>2</sub> uitstoot compenseren zonder dat het geld kost!”

 1. Ik heb hier de nodige vraagtekens bij, als echte CO2-nerd…. ten eerste ben ik van mening dat je well-to-wheel moet rekenen, en dan is een liter benzine ongeveer 3kg per liter.
  Maar ten tweede: voor een boom wordt doorgaans max. 22kg gerekend aan CO2 opname, per jaar dat het groeit. Hun aanname is 2x zo hoog.

  Ten derde: het is een beetje greenwashen. Het geeft je het idee dat je “business as usual” door kunt gaan met de wereldverwoesting. Maar dat is niet zo: we moeten asap onze CO2-uitstoot (en equivalenten zoals methaan) richting de 0 zien te krijgen.

  Ten vierde: CO2-uitstoot compenseren met bos is slechts een lapje voor het bloeden. Er is niet genoeg landmassa beschikbaar om jaar op jaar onze uitstoot te compenseren.

  Desniettegenstaande: prima initiatief. Een soortgelijk iets is natuurlijk te doen met walnoten, hazelaars, tamme kastanjes etc. maar dan voor voedselproductie en niet voor de olie.

  Beantwoorden
 2. Update ten aanzien van het bovenstaande. Zelf ben ik zoals gezegd een enorme CO2 nerd en onze gezinsuitstoot ligt aanzienlijk beneden het gemiddelde (daar verschijnt binnenkort een blogpost over). Ik heb de site doorgespit en wat zoekwerk naar de boom gedaan. Voorlopig ben ik ingestapt op 5 bomen per maand. Juist omdat ik voor mezelf reeds voorbij de “greenwashing” ben en zo ongeveer op het punt zit dat ik mijn CO2-uitstoot nauwelijks nog kan verlagen.

  Onze planeet bloedt als een gek, we staan aan de rand van een zeer diepe afgrond waarvan we de bodem niet kunnen zien. Daar wil ik graag mijn steentje aan bijdragen.

  Beantwoorden
  • Leuk om te lezen dat, ondanks je kritische reactie, je na research ook ingestapt bent. Het is zeker niet de oplossing van het hele milieuprobleem, maar ik geloof wel dat initiatieven zoals deze wel helpen, ook al is het maar een heel klein beetje.

   Beantwoorden
 3. Ik vind het een tof idee, maar ik haak toch een beetje af bij het feit dat het geen optie is om eenmalig een paar bomen te adopteren (want zo zie ik het, adopteren ipv per se investeren) of een jaartje een abonnement te hebben. Met de laagste optie ga je hier toch 2400 euro in investeren, dat is mij te gortig.

  Beantwoorden
  • Gelukkig geen reden om af te haken! Je kan ook eenmalig een investering doen vanaf vijf bomen (=€100)! Als je op investeren klikt, heb je daar de optie voor een eenmalige investering. Kies je voor een abonnement, dan is deze na 3 maanden maandelijks opzegbaar. Het is dus (gelukkig) zeker wel mogelijk om eenmalig (vanaf €100) mee te doen of een jaar lang één boom per maand te kopen. Anders weet ik ook niet zeker of ik hier wel aan mee had gedaan.
   De doorlooptijd per boom bedraagt wel nog steeds 20 jaar. Koop jij dus nu eenmalig vijf bomen, dan zijn die de komende 20 jaar “van jou” 🙂

   Beantwoorden
 4. Kritisch zijn moet, altijd, mits gefundeerd. Dat heb ik geprobeerd te zijn ;-). Het welzijn van de planeet is 1 van mijn grootste drijfveren in het leven, en daar doe ik vrij veel voor. Ik kan er helaas voor wat betreft mijn werkzaamheden niet teveel over uitwijden omdat ik dan m’n gekoesterde anonimiteit verlies, maar ik werk breed gezien in de energietransitie.
  De afgelopen jaren heb ik tienduizenden EUR geinvesteerd in het verlagen van onze footprint. Alleen het vegetarisch worden werkt nog niet helemaal 🙂

  Beantwoorden
 5. Ik sluit me helemaal aan bij Geldsnor dat dit een groen sausje is over een verder prima business. Maar daarnaast is het ook een slechte diversificatie van je belegging (tenzij je dat op andere manieren vormgeeft). Wat gebeurt er na een bosbrand? Of een rupsenplaag?

  Beantwoorden
 6. Het concept klinkt goed, maar ik sta niet achter het idee dat wij als consumenten verantwoordelijk zijn voor het compenseren van co. Er wordt ons als consument als het ware een schuldgevoel aangepraat, terwijl multinationals rijk worden terwijl ze onze aarde verkloten. Angst en schuldbesef aanpraten is een goede verkoopstruc om de kleine man klein te houden.
  Ik denk dat het meer zin heeft om als consument zo min mogelijk nieuw te kopen, proberen weinig de auto te nemen, niet de halve wereld rond te reizen en minder vlees te eten. Als iedereen dzt doet, komen we al een heel eind verder dan wat geld op,een hoop bomen te gooien en te denken dat dan alles goed komt met de wereld en dat we toch vooral ‘goed bezig zijn’

  Beantwoorden
 7. Leuk initiatief, alhoewel er wel allerlei vragen opborrelen. Vooral omdat het niet tastbaar is, je kunt het zelf niet controleren.

  Hier thuis proberen we redelijk zuinig te leven qua spullen en gebruik. Als consument kun je zeker iets bijdragen, maar de industrie zijn inderdaad de grootverbruikers. Ik las laatst dat als Tata Steel de CO2 uitstoot met 50% weet te verminderen, we als land onze klimaatdoelstellingen al gehaald hebben. Dat neemt niet weg dat we als mensheid best wat zuiniger om mogen gaan met onze planeet.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.