Een half jaar verder

Vandaag is het op de dag af een half jaar verder. En nu zal je meteen wel denken: Wat dan? Vandaag is het een half jaar gelden dat ik mijn contract heb aan laten passen. Deze jongen werkt niet meer fulltime, maar is gaan parttimen. Hij werkt nog maar 32 uur voor z’n baas. Maar waarom zou ik dat nou doen. Dit heeft een enorme invloed op het halen van mijn doel, kost veel geld en ga zo maar door. Vele redenen om het niet te doen. En toch heb ik het gedaan. Vandaag mijn verhaal over parttime werken.

Mijn leven is vol, druk en ik wil nog meer

Een beetje zoals een groot gedeelte van alle millenials leeft. Bang om iets te missen doen ze echt enorm veel. Hele gave dingen, maar ondertussen ook iets dat z’n tol eist. Energie technisch kan het namelijk wel een beetje opraken. Ook mijn leven was heel vol. Met enorm veel leuke dingen. Van mijn fulltime job, mijn blog, onze podcast, vrijwilligerswerk, sport, mijn verdere sociale leven en ga zo maar door. Maar aangezien er maar 168 uur in een week zit, moet je op een gegeven moment wel ergens keuzes gaan maken. Waar krijg je energie van. Wat vind je onwijs leuk om te doen en hoe wil ik verder mijn carriere uitstippelen. Een lastige keuze.

Proef-parttimen

Die hele gedachte dat mijn agenda te vol was, stamt al uit 2018. Zo halverwege dat jaar was ik al druk met van alles en wilde ik eigenlijk wat meer vrije tijd. Tijd die ik niet voor mijn baas hoefde te werken. Die tijd kon ik gaan besteden aan mijn blog, leuke dingen en wat meer ontspanning. Maarja, is parttime werken dan wel wat ik zoek? Ik ben het gaan proberen door een maand lang elke vrijdag vrij te nemen. Een maandje parttimen, terwijl ik nog wel vol betaald kreeg. En de vrije dagen vlogen om. Ik plande opeens van alles op die dagen, terwijl ik juist wat rust voor mijzelf wilde creëren. Het was een hele interessante maand, maar ik was nog niet 100% tevreden. Want wat dat betreft had ik eigenlijk gewoon 4 lange weekenden. Ik zal de vrije tijd wel nodig hebben gehad, maar dit was nog niet waar ik echt naar op zoek was.

Contract aanpassing

Na nog meer wikken en wegen, veel nadenken, een aantal coachgesprekken en een klein duwtje in de rug heb ik dan de knoop doorgehakt. Ik wil inderdaad minder voor mijn baas gaan werken. Ik hield mijzelf voor dat dit een test van tenminste een jaar moest worden. Een jaar waarin ik één dag in de de week zou gaan werken aan mijn blog, de podcast, familie of waar het dan ook nodig was. Dat ik een dag de tijd zou hebben om te kunnen doen waar ik zelf mijn tijd aan wilde besteden. Niet aansluitend op het weekend, want dat zou mijn productiviteit eruit gaan halen. Per 1 augustus heb ik mijn contract dus aan laten passen naar een 32-uurs contract.

Waar betaal ik parttime werken van

Bij 20% minder werken hoort ook 20% minder salaris. Kan ik dat dan wel betalen? Hierop kan ik gelukkig ja zeggen. Maar ik moet ook direct zeggen dat ik hierbij heel veel geluk heb gehad. Een jaar voordat ik parttime ging werken, werden de salarisschalen geïndexeerd en maakte ik promotie. Daarmee steeg mijn salaris met ruim 20%. Dit salaris heb ik een jaar lang kunnen ontvangen, maar ben niet anders gaan leven dan daarvoor. Bij mijn contract aanpassing ging ik ongeveer hetzelfde verdienen als voor mijn promotie. Ik hoefde er alleen een dag minder voor te werken.

Hoe gaat het parttime werken?

Ik moet zeggen dat het enorm wennen was. Ik zat vol wilde plannen. Veel blogs schrijven, achterstanden wegwerken, meer research doen en ga zo maar verder. Nou, ik kan je vertellen: ik heb nog steeds een achterstand, ik ben soms nog steeds een uur voor publicatie bezig aan een blog en ga zo maar door. De eerste twee maanden beschouw ik dan ook als redelijk ‘verloren’. Ik heb gewoon een dag vrij gehad. Ben op vakantie geweest, ging leuke dingen doen en ga zo maar door. Pas sinds december krijg ik een beetje het gevoel dat ik in een lekker ritme kom. Ik kom tot een uur of 5 / 6 dat ik echt productief ben. Heel anders natuurlijk dan mijn kantoorbaan, maar tegelijk ook heel interessant om mijn eigen ontwikkeling daarin te zien. Ik zou in ieder geval voorlopig niet terug willen. Stiekem is vier dagen werken toch wel erg fijn.

Toekomstdromen

In de inleiding noemde ik het nog even: maar hoe zit het dan met eerder stoppen met werken. Tja, dat doel staat nog steeds. Een droom is om meer inkomsten uit mijn blog te gaan genereren. Dat ik daar iets commerciëler in kan gaan staan. Voor mij een grote uitdaging, maar ik heb daar ook wel echt zin in. Ik publiceerde pas al de ontwikkeling van mijn bloginkomsten. Daar zat al een enorme groei in, terwijl ik nog niet eens mijn best ervoor deed. En juist dat kan ik nu met wat extra tijd wel gaan doen. Mijn best doen om meer inkomsten te genereren. Mijzelf en mijn blog te ontwikkelen. Natuurlijk moet het nog steeds wel erg dicht bij mij blijven staan en het mag er zeker niet vanaf gaan druipen. Maar er zijn nog zoveel mogelijkheden. Mogelijkheden die ik steeds meer en meer ga proberen te benutten. Of dat gaat lukken is allemaal maar de vraag. Maar tot die tijd heb ik in ieder geval wel één extra dag in de week de mogelijkheid om te doen en laten wat ik zelf wil. Waar ik gelukkig van word. En dat is al heel veel waard!

8 gedachten over “Een half jaar verder”

 1. Gefeliciteerd! Als je er eenmaal aan geproefd hebt… Ik ga vanaf komende maand 3 dagen werken per week, zodat er daar omheen ook wat meer ruimte komt. Het kan en ik dacht: why not? 🙂 Ook wel heel bizar.

  Beantwoorden
 2. Mooi dat je draai hebt gevonden. Goed gedaan! Wat vindt je vriendin er trouwens van? De mijne geeft mij dan allemaal huishoudelijke klusjes. Het is een schat, maar dit is niet waarom ik eventueel minder wil gaan werken…

  Beantwoorden
 3. Fijn dat 4 dagen werken je bevalt!
  Zelf heb ik nog nooit fulltime gewerkt bedenk ik me nu.. Per toeval waren mijn banen altijd part-time en eigenlijk bevalt me dat heel goed! Kost me ook minder vrije dagen, want ik doe op mijn vrije dag het huishouden, tandarts, garage en andere klussen.

  Beantwoorden
 4. Lekker, hoor! Ik wil op termijn ook graag terug naar 4 dagen. Dat is daarmee ook mijn belangrijkste spaar- en aflosdoel: mijn lasten verlagen om dat – ruim – mogelijk te maken.

  Beantwoorden
  • Je kan het ook van de andere kant proberen te bekijken (ik weet niet of het mogelijk is, maar wil het toch noemen). Verhoog je inkomsten. Je kan namelijk extreem zuinig leven, maar je zal altijd een minimum nodig hebben. Daarna kan je niet meer verder besparen. Je wilt tenslotte nog steeds gewoon je boterham beleggen. Er zit dus een maximum aan de hoeveelheid die je kan besparen. Ga je echter je inkomsten verhogen, zit daar veel minder een plafond aan. Ik ben meer gaan verdienen, maar niet meer uit gaan geven. Ik ben dus niet meer gaan besparen dan ik al deed, maar door de hogere inkomsten kan ik nu wel met minder uren hetzelfde betalen.
   Nogmaals, het ligt geheel aan jouw situatie of dit überhaupt mogelijk is. Maar kijk er eens naar.

   Beantwoorden
 5. Fijn dat het je goed bevalt en dat je het kunt combineren met je werk.
  Toen onze kinderen werden geboren, heb ik 5 jaar 1 dag in de week ouderschapsverlof opgenomen. Prive was het ideaal, maar in combinatie met mijn werk een drama. Ik had daarna zeker een dag nodig om alles weer op te pakken. Nu heb ik wat meer rust, dus wellicht in de toekomst nog wat minder werken.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.