Meer geld investeren

Toen ik ooit op de achterkant van een bierviltje mijn berekening maakte hoe ik eerder kon stoppen met werken, kwamen daar twee bedragen uit. Ik heb in totaal €500.000 nodig en moet daarvoor €600 per maand inleggen tot aan m’n 50e. Nu een paar jaar later ben ik volledig op de hoogte van alle FIRE rekenmethoden en de verschillende zaken waar ik rekening mee moet houden. Dan blijkt dat dat half miljoen wat aan de lage kant is, maar dat de rekenrente waarmee ik heb gewerkt, gemiddeld ook iets hoger blijkt te zijn. Toch heb ik mijn strategie (nog) niet aangepast. Ik blijf het voorlopig even op die twee bedragen houden. Waarschijnlijk ga ik volgend jaar de berekening wel eens opnieuw maken. En nu blijkt tenslotte ook al dat ik mij niet helemaal aan die bedragen houdt.

Geld over

Wat er namelijk afgelopen jaar is gebeurd, is dat ik geld overhield op mijn betaalrekening. En heel braaf maakte ik dat dan over naar mijn internetspaarrekening. Maar mijn ‘noodbuffer’ werd daardoor ook steeds groter. Waar ik mij comfortabel voel bij zes maanden aan noodbuffer, zat ik ondertussen aan een maand of tien. En dat is geld dat daar feitelijk niks staat te doen. De rente is erg laag en ik heb het geld ‘voor het geval dat’. Door inflatie en vermogensrendementsheffing wordt dat bedrag elk jaar weer minder waard. Eigenlijk dus zonde om daar te veel geld te hebben staan. En dus heb ik besloten om tijdelijk die €600 op te hogen naar €1.000. Gewoon om dat spaargeld dat niets staat te doen, voor mij aan het werk te zetten.

Het effect van €400 extra inleggen

Ja, eenmalig €400 extra inleggen lijkt niet zo heel veel zoden aan de dijk te zetten. Ik heb uiteindelijk een doelbedrag van €500.000. Dan is die €400 slechts 0,08%. Maar wat je hier niet moet vergeten, is dat die €400 nog 20 jaar heeft om voor mij te werken. Nog 20 jaar waar ik een gemiddeld rendement verwacht van 7% per jaar. Over 20 jaar is die €400 dan zo’n €1.547. Dat is 0,3% van m’n einddoel. Maar ik doe dit stiekem al een jaar lang. Dus ik heb in totaal €4.800 extra ingelegd (bijna 1% van mijn einddoel). Over 20 jaar is dat €18.564. Dat is 3,7% van mijn einddoel wat ik afgelopen jaar even extra heb ingelegd. Even voor jouw beeldvorming: als ik volgens het ‘normale schema’ blijf inleggen, verwacht ik het jaar voordat ik FIRE zou worden €25.000 aan rendement binnen te halen. Die €18.500 is dus al 75% van het rendement wat ik het laatste jaar wil behalen.

Nu inleggen of later inleggen

Oke, nu €400 extra inleggen is tegen mijn 50e zo’n €1.547 extra hebben. Twintig jaar van het geld afblijven. Dat is eigenlijk het enige wat ik hoef te doen. Maar waarom zou ik het nu investeren en niet later? Nu genieten van het geld dat ik over heb en over tien of vijftien jaar gaan bijsturen zodat ik inderdaad op m’n 50e kan stoppen. Daar komt de factor tijd meespelen. Zoals je kan zien, is mijn ingelegde bedrag na tien jaar bijna verdubbeld. En dat herhaald zich elke tien jaar. Dus na tien jaar is €400 bijna €800, na twintig jaar bijna €1.600 en na dertig jaar bijna €3.200.Tijd is hier je grootste vriend. Als ik op mijn 40e bij moet gaan sturen, heb ik opeens €800 nodig, om hetzelfde verschil te halen van €1.600 waar ik nu maar €400 voor nodig heb.
Daarbij heb ik het geld voor mijn gevoel nu echt niet nodig. We gaan nog steeds op vakantie, doen nog steeds leuke dingen en ga zo maar door. Voor mijn gevoel leef ik dus niet extra zuinig. Dan kan ik dat geld toch beter maar gewoon aan het werk zetten.

Later minder geld investeren

Een optie is natuurlijk ook dat ik in de toekomst even niet die ruimte heb. Dat ik om wat voor reden dan ook even de hand op de knip moet houden wat investeringen betreft. En hoe lekker is het dan, dat ik nu al geld extra heb geïnvesteerd. Want zoals eerder gezegd, die €400 nu, is over een jaar of tien naar verwachting zo’n €800. Als ik dan een keer een maand niets in kan leggen, heb ik dat nu al ruimschoots gecompenseerd met die €400 extra.

Eerder stoppen of fatter FIRE

Het resultaat van meer geld investeren kan natuurlijk twee kanten opgaan. Ik zit eerder aan mijn doelbedrag. Ik kan dus eerder stoppen met werken. Een jaar lang €400 extra inleggen is over 20 jaar maarliefst 3,7% van mijn einddoel. Dat is dus nog een paar maanden eerder kunnen stoppen met werken. Een andere optie is dat ik gewoon tot m’n 50e doorga. Dan heb ik dus een paar procent extra ten opzichte van mijn doelbedrag. Nu na een jaar lang €400 extra inleggen komt dat met een safe withdrawal rate van 3,5% over 20 jaar neer op een ruime €50 per maand extra. Er zijn dus opties genoeg hoe ik straks met dat extra geld om wil gaan. Ik kan nog eerder stoppen of gewoon nog fatter FIRE zijn.

Wat als ik het geld toch nodig heb

Bij het inkrimpen van je direct beschikbare spaargeld moet je toch ook altijd even nadenken over mogelijke consequenties. Waar ik bij crowdfunding altijd tegenaan liep, is dat het geld vastzit. Ik kan er niet meer bij, totdat het uitbetaald wordt. Net zoals bij een deposito. Het geld wat ik nu extra investeer gaat echter naar de beurs. Ik koop er ETF’s voor. En het grote voordeel daarvan is, dat als ik het nodig heb, ik die ETF’s ook weer kan verkopen. Natuurlijk bestaat daar de kans dat ze minder waard zijn. Of dat ik ze verkoop net na een grote crash of vlak voordat de waarde gigantisch gaat stijgen. Maar ze zijn om te zetten naar normale euro’s. Ik ga er nog steeds niet van uit dat dat nodig is en bij een grote uitgave zal ik eerst proberen op een andere manier aan geld te komen, maar de optie is er.

Hoe flexibel is jouw spaarstrategie?

4 gedachten over “Meer geld investeren”

  1. Leuk dat je ongeveer dezelfde strategie aanhoud. Ik heb ooit uitgerekend hoeveel ik minimaal maandelijks moet beleggen. Daarnaast stort ik standaard wat extra als ik het kan missen. Daardoor word ik niet zenuwachtig als ik dagelijks mijn beleggingen bekijk. Ook niet als de beurs veel omlaag gaat.

    Beantwoorden
  2. Ik heb een soortgelijke strategie. We hebben een buffer voor x maanden. Als die gevuld is, beleg ik extra. Zoniet, dan is het max €500 per maand. Eens kijken of het in 2021 gaat lukken om wat extra te beleggen.

    Beantwoorden
  3. Ik ben benieuwd of je ook pensioen opbouwt en zo ja, of je dat op de een of andere manier hebt meegenomen in jouw strategie?

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.