Ik ga minder belasting betalen!

Misschien niet meest goede titel voor een blog. Hij staat er als een strijdkreet. Zoals vroeger tegen de kernbommen en voor alle vrouwenrechten. Ik ben niet zo strijdvaardig en stiekem is het dus ook helemaal geen strijdkreet of oproep om mij te gaan volgen in deze missie. Het is meer een vreugdekreet. Met 2021 in het vizier, komen ook alle plannen dan eindelijk aan de orde. De plannen om belastingen te verlagen. En daar word ik natuurlijk gelukkig van. Maarja, op welke gebieden ga ik dan minder belasting betalen?

Meer netto salaris door lagere belasting

Allereerst die salarissen. Ik zag het al op verschillende nieuwssites verschijnen. Die waren nogal voorzichtig. Want zij kunnen wel heel leuk zeggen dat je meer netto overhoudt, maar dan moet je nog wel een baan hebben. Iets wat in deze tijd niet zo vanzelfsprekend meer is. Er werd dus al gekopt met “Voor wie in januari een loonstrookje krijgt…”. Maar, de belastingen gaan dus omlaag! Dit is wat er gaat veranderen:

Minder belasting betalen over salaris

Minder belasting betalen over jouw salaris. Eigenlijk is deze verandering in de regelgeving heel eenvoudig. Over het bruto jaarsalaris tot €68.508 betaal je 0,25% minder belasting. Dat is €0,25 voor elke €100 die je verdient. Is jouw brutoloon €2.000 per maand, dan betaal je €5 minder belasting.

Meer arbeidskorting

De arbeidskorting wordt verhoogd. In Nederland kennen we een stelsel dat je korting op belasting geeft, als je de inkomsten waarover je die belasting moet betalen uit werk haalt. Zogenaamde arbeidskorting. En het budget daarvan gaat omhoog. In totaal komt daar zo’n 500 miljoen bij. Daarbij geldt dat de hoogte van de korting afhankelijk is van je inkomen. Hoge inkomens krijgen daarbij minder korting dan lage inkomens. De maximumkorting die je kan krijgen (€4.205), ligt bij een salaris van €35.652. Tot aan dat bedrag wordt de korting opgebouwd, boven dat bedrag gaat er steeds een beetje af. Tot dat je bij een salaris van €105.032 uiteindelijk geen korting meer krijgt. Dat kortingsbedrag wordt in 2021 verhoogd van €3.829 naar €4.205.

Hoe jouw salarisstrook eruit gaat zien is afwachten

Ja, ik heb wel eens geschreven: “eerst zien, dan geloven“. Want ik kan wel roepen dat er meer korting is en dat je minder belasting hoeft te betalen, maar er speelt nog veel meer mee. Wat voor andere bedragen staan er bijvoorbeeld nog op jouw salarisstrook. Heb je een leaseauto? Andere vergoedingen of inhoudingen. En zitten er nog andere wijzigingen aan te komen? Krijg je straks bijvoorbeeld nog de jaarlijkse salarisverhoging van de werkgever zelf. Ik geloof wel dat er netto voor veel mensen wat bijkomt. Maar ik wacht gewoon rustig mijn salarisstrook van januari af.

Wijzigingen in de belasting op vermogen

Over dat eerst zien, dan geloven gesproken: de vermogensrendementsheffing wordt ook aangepast. Waar men nog grote plannen had voor 2022, zijn deze veranderingen wat minder rigoureus. Het bedrag dat je in box 3 belastingvrij mag hebben wordt verhoogd van €30.864 naar €50.000. Men verwacht over het vermogen vanaf die €50.000 dat je dan wel een wat hoger rendement behaalt. Dat is dan gebaseerd op de rendementen uit het verleden. Over dat rendement ga je 31% belasting betalen, wat voorheen nog 30% was. Het omslagpunt ligt volgens de consumentenbond op ongeveer €136.000 (als je met z’n tweeën bent mag je dit bedrag verdubbelen). Heb jij een vermogen tot die €136.000, dan ga je minder belasting betalen. Ook ik val daaronder, dus ook hier ga ik minder belasting betalen 🙂 . Wil je deze nieuwe plannen graag visueel zien, dan heeft de rijksoverheid daar een mooie infographic van gemaakt.

Nog wat haken en ogen aan de nieuwe belastingregels

Wat ik allereerst lastig vind, is dat die regels elk jaar weer veranderen. Het zijn de knoppen waar de overheid aan kan draaien. Beetje hier erbij, beetje daar eraf. Maar dat maakt het systeem zeker niet minder complex. Elke keer komen er weer regels of uitzonderingen op die regels. En elk jaar is het maar weer afwachten wat er nu weer gaat veranderen. Natuurlijk juich ik als ik minder belasting hoef te betalen. Maar hoe lang kan zoiets nog doorgaan. Ik vind het wel eens jammer dat ik gewoon niet weet waar ik volgend jaar aan toe ben. Voor 2021 staat het nu eindelijk vast (de laatste stemmingen waren namelijk op 14 december…). Dat is dus twee weken voordat het ook daadwerkelijk toegepast moet gaan worden. Dat vind ik altijd jammer.
Een van de haken en ogen die ik nog even extra toe wil lichten is de nieuwe grens van vermogensrendementsheffing. Die wordt verhoogd naar €50.000. Maar let op! Waar vroeger de grens van eigen vermogen voor huurtoeslag gelijk lag aan deze belastingvrije voet, is dat nu losgekoppeld. Dus ja, je betaalt over de eerste €50.000 geen belasting. Echter mag je voor het ontvangen van huurtoeslag nog steeds niet meer vermogen hebben dan €31.340!

1 gedachte over “Ik ga minder belasting betalen!”

  1. Tja, het blijft ieder jaar weer afwachten hoeveel er over blijft. Lagere belastingen en een salarisverhoging gaan al snel weer op aan verhoogde pensioen- en ziektekostenpremies.
    Maar voor nu is het zeker positief!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.