Zijn werkgevers wel blij met ons?

Ben jij werknemer in loondienst en volg je mijn blog? Of andere blogs, YouTube kanalen of podcasts over geld? Dan is deze blog speciaal voor jou! Want je werkt in loondienst. Jij bent afhankelijk van het salaris van jouw werkgever, maar jouw werkgever is vervolgens ook afhankelijk van jou kennis en inspanning. Zonder jouw/een werkgever zou jouw leven er heel anders uitzien. Maar zonder jou specifieke inzet en kennis (of die van de werknemer in z’n algemeen) zou de wereld er voor zo’n werkgever er ook heel anders uitzien. En dan heb je nog jijzelf. De persoon die nu deze blog leest. Iemand die bezig is met zijn of haar persoonlijke financiën. Is zo’n werkgever daar nou blij mee?

Waarom zouden werkgevers blij moeten zijn met financefluencers?

Ja, laat ik zelf maar even een etiket plakken op mijn blog: ik ben een financefluencer. Ik ben zo’n influencer die jou probeert te beïnvloeden op het gebied van persoonlijke financiën. Samen met nog heel veel anderen posten wij blogs, filmpjes, podcasts en ga zo maar door. Wij zijn niet de mode-poppetjes die vinden dat je er mooi uit moet zien, dit crèmepje moet gebruiken of die kleding moet dragen. Nee, wij proberen je na te laten denken over jouw persoonlijke financiën. Jou daar eens kritisch naar te laten kijken. Komt er meer binnen dan dat eruit gaat? Spaar je wel? Kan je een onvoorziene uitgave toch betalen? En het maakt dan niet uit of je dat doet door zuiniger te leven, een administratie bijhoudt of je meer inkomen hebt geregeld. Je bent er bewust mee bezig. En daar mogen werkgevers ons best wel eens voor bedanken! Want als jij controle hebt over je financiën, scheelt je dat stress. Jouw kopzorgen hoeven niet naar het geld te gaan, dus kan je jouw energie en ‘rekenruimte‘ gebruiken om te focussen op je werk. Juist dat werk dat je voor de werkgever doet. Wat dat betreft mogen werkgevers echt heel blij zijn dat jij zo bewust bezig bent met je geld en dat er blogs zijn zoals deze, die je verder helpen.

Financieel bewuste werknemers

Maarja, dan hoor jij ondertussen dus ook bij de groep financieel bewuste werknemers. En daarmee kan het voor de werkgever misschien wel opeens een stuk lastiger worden. Want heb jij het met jouw werkgever wel eens gehad over pensioenopbouw of een vergoeding om dat zelf te doen? Of misschien heb je zelfs wel eens om salarisverhoging durven vragen. Die financefluencers proberen je namelijk niet persé zuiniger te laten leven. Of dat je een administratie bij MOET gaan houden. Nee, ze informeren je het liefst over alles. Van salaris tot aan belastingen en van fiscale voordelen tot aan investeringsmogelijkheden. Dan maakt het niet uit of het team lage lasten of team hoger inkomen is. Zelfs de mensen die daar precies tussenin zitten, willen je informeren over van alles en nog wat. Door jezelf wat meer in te lezen, kan je opeens ‘moeilijkere’ vragen gaan stellen aan jouw werkgever. Dat kunnen best terechte vragen zijn, maar opeens ben je niet meer ‘blij met wat je krijgt’.

Wat doet een werknemer met de salarisverhoging?

Nog even vanuit het perspectief van de werkgever. Jouw werknemer doet het erg goed en die wil je daarvoor belonen. Hoppa, salarisverhoging! Dat is meer dan gegund. Maar wat gaat jouw werknemer daar nou mee doen? Uitgeven? Sparen? Investeren? Of heeft die persoon het helemaal niet nodig. Wat als die persoon zegt: ik heb in plaats van meer geld liever meer vrije tijd. Dat je hetzelfde gaat betalen aan die werknemer, terwijl hij of zij minder voor je werkt. Natuurlijk, die persoon heeft meer ervaring en kan dus mogelijk in minder tijd hetzelfde doen. Maar als werkgever hoop je daar natuurlijk niet op. Dan hoop je dat een werknemer net zo veel en net zo goed inzetbaar is. Want zo’n vrije middag of zelfs vrije dag is wel iets waar je als werkgever, maar ook het hele team en de hele planning, rekening mee moet houden. Het is niet dat je het die persoon niet gunt, maar praktisch is anders.

Groeit jouw levensstijl met jouw salaris mee?

Dat is eigenlijk waar deze hele blog om draait. Want wat gebeurt er als jij salarisverhoging krijgt? Ga jij, direct of op den duur, groter wonen? Een grotere of duurdere auto rijden? Vaker uit eten? Meer op vakantie? Het kan zomaar gebeuren dat als je om je heen kijkt, zulke keuzes vrij logische stappen zijn. En ook in jouw levensloop zijn sommige stappen logisch. Jouw studentenkamer was prima toen je studeerde. Maar eenmaal getrouwd en een kleine op komst is een studentenkamer niet echt geschikt meer. Maar als jij netto €1800 verdient en €1700 aan kosten hebt, hou je dezelfde €100 over als wanneer je €4000 netto verdient en €3900 aan kosten hebt. Dat grotere huis, vakantiehuis, die boot, paar kinderen, tweede wintersport en paard kosten tenslotte ook meer dan dat oude appartement wat heel gezellig en knus was. Wat gebeurt er met jouw salarisverhoging?

Ben jij stressloos of trek je meer je eigen plan?

Onder welke categorie val jij? Stressloos je financiën door, alles onder controle en daardoor lekkerder in je vel dan jouw collega’s? Of ben jij die ene persoon die na twee salarisverhogingen een dag minder gaat werken? Ik behoor tot die laatste categorie. Een paar maanden na mijn salarisverhoging kwam ik er achter dat ik voor het geld geen vijfde dag hoef te werken. Ik verdiende op een gegeven moment in vier dagen hetzelfde als wat ik daarvoor in vijf dagen verdiende. Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen mijn contract aan te laten passen. Ik woonde nog steeds hetzelfde en mijn kosten waren dus eigenlijk niet gestegen. Ik spaarde dus wel als een gek. Maar zo hard had ik dat geld dus niet nodig. Ik heb hier voor een extra vrije dag gekozen. Natuurlijk in goed overleg met mijn werkgever en nog steeds is flexibiliteit iets wat bij beide partijen voorkomt. Maar ik ben nog steeds heel blij dat ik met mijn salarisverhogingen niet meer uit ben gaan geven.

Elke werkgever zou een informatiebron over geld moeten weten

Het welzijn van de werknemer is belangrijk. Zo moet een werkgever ervoor zorgen dat jij een ARBO-verantwoordelijke werkplek hebt. RSI moet men proberen te voorkomen en ook op psychisch vlak heeft een werkgever tot op zekere hoogte een verplichting om de werknemer daar te ondersteunen. Die werkgever heeft daar ook baat bij, want hoe lekkerder jij in je vel zit, hoe beter jouw werk is en hoe productiever jij bent. En daarom zou elke werkgever een bron over geld aan moeten kunnen wijzen. Of dat nou het Nibud is of een financefluener, dat maakt niet uit. Maar als een werknemer niet lekker in z’n vel zit door geldzorgen, zou naar mijn mening die werkgever daar ook in moeten ondersteunen. Je de goede weg op helpen. Want waar ik al mee begon: zonder geldzorgen zit jij lekkerder in je vel. En als dat uiteindelijk leidt tot een parttime dag, dan is dat eigenlijk helemaal niet erg. Want op zo’n parttime dag komt die werknemer ook nog eens tot rust. Gaat daardoor lekkerder in z’n vel zitten, omdat hij of zij (meer) tijd heeft voor alledaagse dingen. Niet voor niets ben ik heel benieuwd naar de werkweek over 20 jaar.

Dus zou een werkgever blij moeten zijn met ‘ons’? Zeker weten! Sterker nog, misschien zouden werkgevers dit wel aan moeten moedigen bij werknemers. Op school leer je deze dingen niet, maar toch heeft iedereen ermee te maken. En hoe lekkerder jij op financieel gebied in je vel zit, hoe meer profijt de werkgever daarvan heeft. Elke werkgever zou dus blij moeten zijn met het bestaan van financefluencers. Graag gedaan 🙂

5 gedachten over “Zijn werkgevers wel blij met ons?”

 1. Goed punt. Sinds kort schrijf ik ook over slimmer met geld om gaan. Ik laat me inspireren door jou en andere ‘financefluencers’ om daarin te groeien. Op een manier voelt het wel een beetje aan als ’tegen de werkgever spelen’ gezien het doel is om niet meer afhankelijk te zijn van dat salaris van die werkgever. Maar je hebt gelijk. Uiteindelijk draait het om je goed/gerust te voelen. Zouden we echt niet meer werken als het niet meer nodig was? We zouden het waarschijnlijk wel blijven doen (deeltijds natuurlijk) maar dan 100% uit eigen wil en met veel meer goesting wat een heel ander verhaal is dan werken omdat het inkomen nodig is.

  Je leest mijn verhaal op mijn blog (in opbouw): https://hetgoudensleuteltje.wordpress.com

  Beantwoorden
 2. Veel hangt af van de soort werkgever en hun mindset. Sommigen houden de werknemers liever angstig en klein en anderen laten je meegroeien en geven vertrouwen. Ik ga binnenkort elders werken met meer flexibiliteit en tijd in ruil voor een vergelijkbaar loon. De huidige werkgever was niet fan van de mondige werknemer die meer verwacht dan enkel meedraaien en jaknikken.. Dus dan moet je conclusies trekken. En ik denk niet dat ik er spijt van zal hebben 🙂 Bedankt SVMV voor de inspiratie! Van deze blog en ook nog andere heb ik de afgelopen jaren veel opgestoken hoe het ook anders kan. Top!

  Beantwoorden
 3. Of ze blij met me zijn, weet ik zo even niet. Twee jaar geleden heb ik flink moeilijk gedaan over mijn salarisverhoging en afgelopen maanden heb ik rustig om me heen gekeken voor iets waar ik blijer van word. Dat komt doordat ik financieel vrijer ben in mijn hoofd, ik ben minder afhankelijk van mijn salaris.
  Dus ja, ik zit beter in mijn vel, maar ben ook mondiger en kieskeuriger geworden in wat ik accepteer en wil.

  Beantwoorden
 4. Het maakt me niet zoveel uit of werkgevers blij zijn met ons. Ik vermoed trouwens dat ze er geen seconde mee bezig zijn 🙂
  Ondernemende werknemers worden meestal gewaardeerd door een goede werkgever.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.