Hoe ziet jouw voorlopige belastingaanslag er uit?

Belastingaangifte doen. Het is verplicht en elke Nederlander boven de 18 krijgt dus ook een oproep om zijn of haar aangifte van inkomstenbelasting te doen. Daar hebben wij Nederlanders de tijd voor tot en met 1 mei. Daarbij wordt aangeraden om te wachten met invullen tot 1 maart. Dan heeft de belastingdienst namelijk jouw aangifte al zo ver als mogelijk ingevuld. Dat scheelt jou weer tijd. Maar nu, zo begin mei, beginnen de eerste belastingbrieven weer verstuurd te worden. Je krijgt namelijk bericht met een voorlopige of definitieve aanslag ter bevestiging van jouw aangifte. Heb jij hem voor 1 april ingevuld, ontvang je voor 1 juli nog bericht. Ook ik was op tijd met invullen en kreeg mijn voorlopige aanslag deze week al in huis. En ik krijg geld terug!

Ga je belasting terugkrijgen of moet je bijbetalen

Het is altijd spannend! Ga je dit jaar terugkrijgen of moet je belasting bijbetalen. Het heeft met zoveel factoren te maken, dat je het niet altijd van tevoren aan kan geven. Pas als je echt aangifte hebt gedaan, weet je het zeker. Daarbij hebben jouw salaris, spaargeld, overige inkomsten, het wisselen van baan, jouw hypotheek en ga nog maar even door, invloed op. Nu begin mei kan je er niks meer aan veranderen. Het gaat tenslotte om de belastingaangifte over 2018. Maar wat je wel kan doen is je voorbereiden op de aangifte van 2019! Want hoe leuk is het om zelf invloed uit te oefenen op jouw aangifte!

Belastingaangifte doen na het kopen van een huis

In 2018 zijn er ruim 218.000 huizen verkocht en het jaar daarvoor zelfs nog ietsje meer. Grote kans dus dat ook jij een huis hebt gekocht of binnenkort gaat kopen. Weet dan dat je een deel van de gemaakte kosten terug kan vragen bij de belastingdienst. Denk daarbij als de kosten voor verplicht advies, taxatiekosten en notariskosten.
Lees hier wat je allemaal kan terugvragen van de belastingdienst bij het kopen van een huis.

Goede doelen en belastingteruggave

Wist jij dat je een deel van jouw gaven terug kan krijgen via de belasting? Zodra een goed doel de ANBI status heeft verworven, is het toegestaan jouw donatie op te geven bij de belastingdienst. Er zijn nogal wat regels aan gebonden, maar effectief kan je geld terugkrijgen met de belastingaangifte. Geef je jaarlijks aan een goed doel, dan kan het lonen om dit bedrag voor de komende vijf jaar vast te zetten / toe te zeggen. Regel je dit namelijk officieel via een contract, dan is zelfs het gehele bedrag aftrekbaar van de belasting. Zo heb ik afgesproken dat ik de komende vijf jaar €500 per jaar overmaak aan een goed doel. Dit kan ik bij de belasting opgeven, waardoor ik €190 terugkrijg via de belastingdienst. Het goede doel wordt er dus €500 beter van, terwijl het mij €310 kost.
Wil je precies weten hoe het zit, lees hier alles over donaties en belastingaangifte.

Belasting en grote inkomensverschillen

Heb jij wel eens gehoord van middeling? Ja? Nee? Dan in ieder geval bij deze :). Middeling is een regel voor mensen met grote inkomensverschillen over verschillende jaren. Dit kan gebeuren als je na je studie net gaat werken, je met pensioen gaat of je bijvoorbeeld een tijdje werkloos bent geweest.
Hoe werkt middeling: Bij middeling mag je de inkomens van drie opeenvolgende jaren bij elkaar optellen en opnieuw (gelijkmatig) verdelen over de drie jaren. Dit heeft vooral zin als je in één van die drie jaren in een andere belastingschaal zat als de andere jaren. Heb je middeling toegepast en is jouw belastingvoordeel meer dan €545, dan kan je het bedrag daarboven terugvragen. Ook ik heb dit gedaan en kreeg met een uurtje uitzoekwerk €160 terug. Helemaal niet verkeerd!
Hier lees je hoe middeling aanvragen werkt.

Geld terugkrijgen van de belastingdienst

Ik krijg over het jaar 2018 wel €630 terug. Dit is tot stand gekomen door verschillende factoren. Zo heb ik inderdaad een donatie gedaan aan een ANBI organisatie, krijg ik geld terug van mijn hypotheekrente aftrek. Maar ondertussen heb ik ook heel veel spaargeld.
Over dat spaargeld heb ik ook belasting moeten betalen, maar zelfs dat kan je beïnvloeden. Simpelweg door ervoor te zorgen dat er op 1 januari zo min mogelijk geld op je rekening staat.
Wat als laatste van invloed was op mijn belastingteruggave was mijn belastingaangifte over mijn bloginkomsten. Ik verdien een leuk zakcentje met deze blog, maar ook die moet je opgeven aan de belastingdienst. Ben jij ook blogger of heb jij ook inkomsten buiten jouw normale baan om? Hier lees je hoe het zit met belastingaangifte over overige inkomsten.

Wat ga jij met je belastingteruggave doen?

Voor mij is het doel van de belastingteruggave redelijk simpel. Dat gaat direct richting mijn investeringen. Maar wat ga jij ermee doen? Investeren? Spaarpotjes aanvullen? Een aanvulling op je vakantiegeld en er even lekker tussenuit? Ik ben benieuwd wat financieel bewust Nederland (want daar vind ik jullie als lezers wel bij horen) met dit geld gaat doen!

4 gedachten over “Hoe ziet jouw voorlopige belastingaanslag er uit?”

 1. Wij krijgen 1500 terug en in juli ook nog 1000 btw van de zonnepanelen Gaat gewoon op de grote hoop buffer weer opbouwen na de aanschaf van de zonnepanelen en aflossen duo. Als die afgelost is wil ik extra beleggen/extra aflossen op de hypotheek (maar vanaf sept ook minder inkomen dus zal dan minder snel gaan)

  Beantwoorden
 2. Ik ga dit jaar zo’n 1300 euro terug krijgen.
  Over een paar jaar zal ik gaan middelen, over waarschijnlijk 2019, 2020 en 2021. Dit jaar krijg ik namelijk een hoog bedrag aan ontslagvergoeding waarvan een groot deel in de hoogste schijf zal gaan vallen en dan is het nog afwachten wat mijn inkomsten volgend jaar en het jaar erop zullen zijn, WW en/of een nieuwe baan met waarschijnlijk een lager salaris dan ik nu heb.
  Het is dan wel even wachten erop, maar dat gaat een leuk bedrag worden.

  Beantwoorden
 3. Wij hebben op 31 mrt 2019 nog een gewijzigde aangifte gedaan en deze week hebben we beide de definitieve aanslag ontvangen.
  Wij krijgen dit jaar bijna €2700 terug naast de al eerder ontvangen €8000 van de voorlopige aanslag.
  Voorlopig gaat het even op de grote hoop ter aanvulling en ophoging van de buffer / het spaargeld. De auto en caravan moeten komende maand nl even een beurtje krijgen. De ontvangen dividendbelasting gaat wel direct naar de beleggingsrekening (herinvesteren). Daarnaast wil ik echter ook mijn hypotheekrente van 2 hypotheekdelen (2010) oversluiten voor lagere maandlasten. Daar zit helaas n flinke boeterente aan gekoppeld maar die ga ik over de nog lopende looptijd 4-5 voudige terug’verdienen’. Ik wil dus niet alles direct vastleggen.
  Naast de standaard items in de belastingaangifte had ik 3 afwijkende of verrassende meevallers: aftrek inleg pensioenbelegging, periodieke gift/donatie (dit is trouwens ook mogelijk met periodieke donaties aan een sportvereniging) en reiskosten aftrek OV (met mn dagelijkse trein kms telde dat aardig aan).

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.