Het huis van de buren staat te koop

Funda is een graag bezochte website van menigeen. Ook ik zit zo af en toe eens te kijken of er nog leuke kansjes tussen zitten. En tot mijn verrassing hebben buren hun appartement te koop gezet. Ik woon in een appartementencomplex van 16 appartementen. Twee portieken van elk 8 woningen, verdeeld over 4 etages. Vier bij vier appartementen laat maar zeggen. Het appartement dat te koop is komen staan zit niet in dezelfde portiek en zelfs de VvE is anders. Maar toch is dit wel een hele interessante situatie. Ik schrok maar werd tegelijkertijd ook heel blij van hun vraagprijs.

Kopen aan het einde van een huizencrisis

Met de kennis van nu direct mijn tip voor iedereen die hun eerste huis gaat kopen. Koop als het mogelijk is jouw eerste huis aan het einde van een huizencrisis. Dat heb ik ook (onbewust) gedaan. Het koopcontract is in oktober 2016 getekend. De huizencrisis liep op z’n eind en een half jaar later was het al bijna niet meer mogelijk om een appartement te vinden. Het voordeel: meer dan genoeg aanbod en betaalbare prijzen.
Win ook vooral advies in. Hier lees je welke kosten je vervolgens weer van de belasting af kan trekken.

De vraagprijs is een goede graadmeter

Er zijn drie manieren waarop je de waarde van je woning ongeveer te weten kan komen. Allereerst heb je natuurlijk de WOZ waarde. Deze loopt echter twee jaar achter en is vaak niet heel realistisch. Zo heb ik wel eens bezwaar gemaakt over de WOZ-waarde, omdat een aantal van mijn buren een andere WOZ-waarde hadden dan ik, terwijl we in exact dezelfde appartementen wonen. De tweede manier is om de vraagprijs van jouw buren eens te bekijken. Want wat zij voor het huis krijgen, kan zomaar ook voor jouw huis gevraagd worden. De laatste is natuurlijk door een taxateur te laten komen. Drie manieren om ongeveer de waarde van je woning te achterhalen. Wil je echt de waarde van je woning weten? Dan moet je hem verkopen. Pas als mensen bereid zijn om het er echt voor neer te leggen is het de echte woningwaarde.

Mijn woningwaarde is fors gestegen

Ik heb nog nooit zo’n dure handtekening gezet. Ik kocht mijn appartement eind 2016 voor €142.500. Met mijn toenmalige salaris kon ik een hypotheek krijgen van maximaal €160.000, dus dat viel netjes binnen het budget. Echter, nu tweeënhalf jaar later, vragen mijn buren maar liefst €195.000 voor hun stulpje. Als ik het dan ga vergelijken met mijn appartement, komt het ongeveer wel op hetzelfde neer. Een iets andere indeling en de keuken is een klein beetje luxer. Echter wonen zij wel nog twee etages hoger (en dat zonder lift) en hebben ze een kleinere berging . Naast dat moet hun portiek nog groot onderhoud doen aan de standleidingen. Dit onderhoud hebben wij recent al gedaan, wat ik dus als positief voor de woningwaarde zie. Al met al zal de woningwaarde dus ongeveer wel op hetzelfde uitkomen. En dat betekent voor mij dat mijn woningwaarde in tweeënhalf jaar zo’n 36% in waarde is gestegen. Daar werd ik toch wel blij van.

Ik kan dit appartement niet betalen

Dan nog even waar ik van schrok… Met het salaris wat ik toen verdiende, kon ik mijn appartement met gemak financieren. Dat is nu wel een ander verhaal. In die tweeënhalf jaar ben ik 30% meer gaan verdienen. Een flinke salarisverhoging al zeg ik het zelf. Ik heb speciaal voor deze blog eens gekeken hoeveel hypotheek ik met dit salaris kan krijgen. Met mijn huidige salaris kan ik nu €193.500 aan hypotheek krijgen. Daarbij ben ik uitgegaan van dezelfde situatie (alleenstaand zonder verdere schulden). Het enige echte verschil is de rente die 0,1% hoger is. Hoewel ik ‘slechts’ €1.500 bij zou moeten leggen voor dit huis, betekend dit toch wel dat ik dit appartement nu maar net aan kan betalen. En dat voor ongeveer hetzelfde appartement met 30% meer salaris…

Een huis kopen is tegenwoordig heel lastig

Ik heb mijn huis gekocht aan het einde van de crisis en daar ben ik nu achteraf heel blij mee. Maar dit doet mij toch wel even realiseren hoe lastig het nu is om een woning te kopen. Een starterswoning als deze kan ik met mijn huidige salaris (met bijna 5 jaar werkervaring en goed salaris) maar net aan betalen. En dat terwijl mijn vorige woning in principe al met mijn startsalaris gefinancierd kon worden. Hoewel ik natuurlijk heel blij ben met mijn woningwaarde, schrok ik hier toch wel heel erg van. Het is gewoonweg niet te betalen… Daarnaast moet je tegenwoordig met een flinke bak eigen geld aankomen. Waar ik nog mijn woning met 102% van de woningwaarde kon financieren, kan dat nu nog maar voor 100% van de woningwaarde. Gemiddeld komen er nog 6% aan kosten bij aan overdrachtsbelasting, notariskosten. Deze moet je tegenwoordig sowieso met eigen geld betalen.

Lekker op Funda blijven struinen

Hoewel wij voorlopig nog geen verhuisplannen hebben, is het altijd leuk om even op Funda te zitten. Niet alleen om te kijken wat er allemaal te koop is en hoeveel het huis van je buren waard is. Maar ook om bijvoorbeeld woonideeën op te doen. Het huis van onze buren is heel anders ingericht, waardoor het weer een hele andere uitstraling heeft. Maar ook net die ene leuke lamp of dat leuke kleurtje verf kom je op Funda tegen. Krijg je toch weer eens heel wat anders te zien dan op zondag middag bij de meubelzaak.

8 gedachten over “Het huis van de buren staat te koop”

 1. Grappig, ik maak ongeveer hetzelfde mee. Heb wel iets eerder gekocht dan jij, eind 2015. Ik zie prijsstijgingen van 50% inmiddels. Soms denk ik eraan om te verkopen, de winst te nemen en te gaan huren. Huren zal mijn maandelijkse lasten wel hoger maken, maar van de winst kan ik een behoorlijk lange tijd die extra lasten dragen.

  Beantwoorden
 2. Ons eerste koophuis kochten we in oktober1996 voor 169.000 gulden vrij op naam. De rente was wel 7% en het was een volledige spaarhypotheek dus dat was een flink maandelijks bedrag voor man en ik, we verdienden niet zoveel. Na een paar jaar hebben we de hypotheek overgeheveld naar mijn werkgever en was de rente 4,5 procent. Dat scheelde enorm
  In november 2001 verkochten we het voor Eur 149.500. In 3 dagen was het huis verkocht. De overwaarde stopten we in ons nieuwe duurdere huis en verbouwing. We wonen daar nu nog. De waarde is nu ook weer enorm gestegen.

  Beantwoorden
 3. Hier in 2015 gekocht voor €151.000, de buren hieronder hebben het vorig jaar voor €225.000 gekocht ook een stijging van bijna 50%, en mijn appartement was met moderne keuken en badkamer en instap klaar, hieronder was het jaren verhuurd met nog de originele keuken en badkamer, dus ze zijn ook nog bijna een jaar aan het verbouwen geweest.
  Maar ik denk dat de prijzen niet eeuwig gaan duren, de hypotheekrente aftrek wordt afgebouwd en ook zijn er plannen om de waarde van het huis van box 1 naar box 3 te verplaatsen dus dan gaan de prijzen wel dalen en ook de stijging gaat niet zo hard meer, veel kopers kunnen het gewoon niet meer betalen.

  Beantwoorden
 4. Wij hebben ons huis gekocht in 2014 voor 160.000 (ruim 150m2 in de Randstad). Het vergelijkbare huis vd buren is verkocht voor 345.000. We kunnen verhuizen, maar we wonen hier goed. Je moet er ook iets duurs voor terug kopen.

  Beantwoorden
 5. ik dacht eerst, grappig, t huis van de buren komt binnenkort ook te koop.. ik ben dan vooral erg nieuwsgierig naar welke mensen er komen te wonen.. staat nu al een jaar leeg nl (buurvrouw naar verzorgingstehuis, na ziekenhuisopname na een val net iets meer dan een jaar geleden.. op mn verjaardag kon ik 112 voor haar bellen.. best heftig.. ) zal wennen worden.. weer buren te hebben direct naast me, na een jaar geen buren en daarvoor superlieve oude buurtjes die totaal geen last hadden van ons en de kinderen ondanks af en toe ruzies tussen de kids etc 😉 maar uiteraard ging je blog daar helemaal niet over. ben ook wel nieuwsgierig voor welk bedrag het uiteindelijk verkocht wordt.. ik weet dat ze t bij de bouw gekocht hebben eind jaren 80, dus de hypotheek is zo goed als of helemaal afgelost.. maar geen idee wat ze er toen voor betaald hebben.

  Beantwoorden
 6. “Koop als het mogelijk is jouw eerste huisvaan het einde van een huizencrisis” is natuurlijk wel een beetje een no-brainer in hetzelfde straatje als: koop aandelen wanneer de markt op z’n laagst is. Je zult nooit weten of de huizencrisis over is of niet, ik heb ook in de piek van de crisis gekocht maar das puur mazzel geweest.

  Beantwoorden
  • Deze opmerking was zeker niet zo als no-brainer bedoeld. Sowieso als je van het ene koophuis naar het andere gaat, maakt de markt niet zo veel uit. Je verkoopt duur, maar koopt vervolgens ook duur. Maar stel dat je zit te twijfelen om wel of niet jouw eerste huis te gaan kopen, kijk dan vooral ook even wat de markt doet. Misschien is het wel gunstig om nog net een langer te blijven huren. Inderdaad, je zal het nooit exact weten, maar ik denk dat het bij het kopen van een huis zeker mogelijk is om de markt enigszins te timen.

   Beantwoorden
 7. Je weet inderdaad nooit wanneer het het einde van een huizencrisis is, net al dat je niet van tevoren weet wanneer een huizencrisis begint, al zijn wel er vaak al signalen.
  Ik heb mijn huidige woning eind 2006 gekocht, dus redelijk kort voor de huizencrisis, maar ook voor mij was dit onbewust. Ik betaalde er toen €255.000 voor en omdat er nog een andere bieder was heb ik een 2e bod gedaan dat iets boven de vraagprijs lag. Dat kon ik doen omdat ik een flinke overwaarde van mijn toenmalige appartement had.
  Dat appartement had ik in 1990 gekocht voor 120.000 gulden (zo grofweg €54.500) met in 2006 nog €43.000 op de teller qua hypotheekschuld. Dit appartment ik verkocht voor €172.000
  Zo kon ik mijn huis kopen met een hypotheek van slechts €135.000.
  De waarde van mijn huis was in de crisis gezakt tot €220.000 maar een voorzichtige schatting gezien enkele recent verkochte huizen is dat ik nu rond de €300.000 zit.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.