Hypotheekrenteaftrek: Hoeveel krijg ik nou terug?

Toen ik mijn huis kocht bleef mijn financieel adviseur maar roepen: “je lasten per maand zijn slechts dat bedrag”. Steeds zag ik op dezelfde regel andere bedragen staan en vroeg er eens naar: “ja, dat is het bedrag dat je maandelijks aan de bank betaald. Maar met de hypotheekrente aftrek kom je slechts op dat lagere bedrag uit”. Okee. Helder. Ik betaal dus maandelijks een bedrag aan de bank en krijg daarvan weer een deel terug van de belasting. Nu aan het einde van het jaar is het toch eens goed om te gaan bekijken wat die hypotheekrenteaftrek is en hoe je die berekent
Ik wil weten wat mijn maandlasten zijn
Per maand moet je een x-bedrag aftikken bij de bank. Dat zijn mijn vaste kosten en die wil ik graag weten. Als ik dan later geld terug krijg is dat alleen maar mooi meegenomen. Ondertussen heb ik al eens berekend hoeveel ik ga terugkrijgen. Maar waarom je nou zoveel terugkrijgt? Ik ga het eens berekenen:

De vereiste gegevens
Er zijn een aantal gegevens die je nodig hebt om de hypotheekrente aftrek te berekenen:
– De WOZ Waarde
– De hoeveelheid rente die je hebt betaald in het betreffende jaar
– Jouw jaarinkomen

Eigenwoningforfait
De overheid heeft bepaald dat je een bepaald voordeel behaalt uit je eigen woning. Daarover moet je (natuurlijk…) belasting betalen: Het eigenwoningforfait. Dit is een percentage van de WOZ waarde. Bij de meeste huizen (Met een WOZ waarde tussen de €75.000 en €1.060.000) is dit 0,75%. Dus stel jouw huis heeft een WOZ waarde van €125.000, dan is het eigenwoningforfait €937,50.
Heeft jouw huis een andere waarde, klik dan hier voor het complete lijstje met percentages.

Hypotheekrente aftrek
Zoals de naam al zegt: je kan de hypotheekrente van je inkomsten aftrekken. Nu zitten daar wat haken en ogen aan als je in een heel duur huis woont of als je heel veel verdient, maar voor de meeste mensen is onderstaande berekening van toepassing. Stel, je hebt bij de woning met een WOZ-waarde van €125.000, een hypotheek van €150.000 en betaalt daar 1,9% rente over. Dan betaal je het eerste jaar zo’n €2.900 rente.
Vervolgens moet je het eigenwoningforfait hier van af halen. Het aftrekbare bedrag wordt daarmee €2.900 – €937,50 = € 1962,50.

Over die €1962,50 heb je al belasting betaald en die mag je terugontvangen. Met een belastingpercentage van 40,4% (2017) krijg je €792,85 terug van de belastingdienst.

Uitzonderingen
Natuurlijk zijn dit belastingvoordelen dus gelden er een hoop uitzonderingen. Hieronder een paar van de belangrijkste uitzonderingen:

Je verdient teveel…
Stel, je verdient meer dan €67.072 op jaarbasis. Dan krijg je minder hypotheekrenteaftrek. Dat zit zo: over het bedrag dat je meer dan die €67.072 verdient, betaal je 52% belasting. Echter krijg je daar geen volledige hypotheekrenteaftrek. Dat is gemaximaliseerd in 2017 tot 50%. Een klein verschil, maar dat wordt steeds groter. Het nieuwe kabinet wil dit per jaar met 3% verminderen (dat was voorheen 0,5% per jaar). Verdien je dus “teveel”, dan wordt de hypotheekrenteaftrek geleidelijk aan steeds minder. Hier zijn ook weer een paar compensatieregels voor, maar eigenlijk komt het er gewoon op neer dat je meer moet gaan betalen… Helaas 🙁

Wet Hillen:
Zoals je in de berekening ziet, moet het eigen woningforfait afgehaald worden van de betaalde rente dat jaar. Maar stel nou dat je de lening al bijna afbetaald hebt. Dan komt er dus een negatief bedrag uit de berekening voor de hypotheekrenteaftrek. Via de wet Hillen wordt je vrijgesteld van het verder moeten betalen van extra belasting. Helaas staat er in de kabinetsplannen ook dat ze de wet Hillen af willen schaffen. Welliswaar geleidelijk, maar als je jouw huis eenmaal af hebt betaald, zal je langzaam elk jaar iets meer eigen woningforfait moeten betalen. Daarmee komt de eigendomsbelasting over de eigen woning terug.

Overige regeltjes:
Natuurlijk zonder regeltjes geen belastingvoordeel. Zo kan je alleen de hypotheekrente aftrekken van een woning waarin jijzelf woont en moet de hypotheek tenminste annuïtair binnen 30 jaar afgelost worden. Een andere voorwaarde is dat geld, wat uit een vorige woning komt, geïnvesteerd moet worden in de nieuwe woning. Anders krijg je over dat gedeelte ook geen hypotheekrenteaftrek.

Nog meer regeltjes?
Natuurlijk! Op deze website van de overheid staan de regels op een rijtje, maar controleer het altijd twee of drie keer voordat je jezelf rijk rekent. Anders valt het weer zo tegen…

Meer van dit?
Ik heb op mijn blog ondertussen een aantal blogs geschreven waarin uitgelegd wordt hoe iets werkt. Benieuwd? Hieronder een overzicht:
Middeling: Geld terugvragen van de belastingdienst
Overuren en belasting: hoe zit het nou?
Hoe werkt bijtelling?
Belasting en donaties: Hoe haal je het meeste uit je geld?

Staat een onderwerp waar je iets over wilt weten er niet bij? Mail gerust naar svmv@stoppenvoormijnvijftigste.nl en ik ga het voor je uitzoeken!

 

7 gedachten over “Hypotheekrenteaftrek: Hoeveel krijg ik nou terug?”

 1. Hoi. Mooi stapsgewijs uitgelegd. Alleen klopt de berekening volgens mij niet; je hebt de WOZ waarde van het eerste voorbeeld (huis van Eur 125 k) afgetrokken van de hypotheekrente over het huis met een WOZ waarde van Eur 150 k in het tweede voorbeeld.

  Beantwoorden
  • Hi Marc,

   Dank voor je reactie! Ik heb het nog even nagelezen, maar het klopt wel. Het zit namelijk zo:
   Het eigenwoningforfait bereken je over de WOZ-waarde (0,75% over €125000).
   Die moet je vervolgens aftrekken van de rente die je hebt betaald over de hypotheeksom. In mijn voorbeeld heb ik een hypotheeksom genomen van €150.000. Dit zijn twee verschillende bedragen die van toepassing zijn op hetzelfde voorbeeld. Uiteindelijk staat er hierboven ook maar één voorbeeld.
   Ik heb in ieder geval de tekst iets aangepast in de hoop dat het wat duidelijk verwoord is 🙂

   Beantwoorden
  • Zoals de titel van jouw blog al aangeeft: nu EXTRA ingewikkeld… Je conclusie is juist, maar die wet is gewoon geen doorkomen aan door alle regeltjes, uitzonderingen en ga zo maar door. Het doel was om de basis van de hypotheekrenteaftrek uit te leggen. Dat is (denk ik) gelukt. Zodra je de basis goed snapt, kan je door naar level 2: Wet Hillen 😉 Jouw blog is daar zeker een voorbeeld van goede uitleg.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.