Waar geef jij te veel geld aan uit?

Onze Goed met Geld Podcast kent een vast ritueel. Wat heen en weer appen over onderwerpen en een moment plannen om op te nemen. Tot nu toe is dat altijd op zaterdag ochtend. Na mijn ontbijt wordt er een pot thee gezet en kruipen we achter de microfoon. Tijdens het voorbespreken komt er van alles aan bod. De laatste grap die we op het werk hebben gehoord, wat geklaag over dat het allemaal beter kan en natuurlijk wat we op financieel gebied hebben gedaan. En afgelopen weekend kwam (hoe toevallig kan het zijn) deze vraag uit mijn theezakje voor de bewuste pot thee zetten: “Waar geef jij te veel geld aan uit?”

Wanneer geef je (te)veel geld uit?

De vraag is natuurlijk tweedelig. Want allereerst moet je eens na gaan denken waar je überhaupt veel geld aan uitgeeft. En dat kan natuurlijk van alles zijn. Woon je in een veel te groot huis, dan geef je misschien wel (te)veel geld uit aan je woonlasten. Of hoe zit het met de extraatjes die je doet? Hoeveel geld geef je daar aan uit? En als je dan echt gaat vragen: “Waar geef ik te veel aan uit”, heeft het niet direct zin om je administratie erbij te pakken. Want misschien geef je maandelijks wel €100 uit aan alle huisdieren, maar vind je die €10 voor de loterij te veel… Maar zo’n administratie is niet geheel nutteloos.

Hoe kan je minder geld uitgeven

Zoals eigenlijk door mijn hele blog klinkt: zorg dat je een administratie bijhoudt. Ik heb ooit al een blog geschreven met daarin een voorbeeldadministratie. Daardoor zie je namelijk ook direct waar je (veel) geld aan uitgeeft. En je ziet misschien wel direct waar je TE veel geld aan uitgeeft. Dat is dan ook direct de eerste tip om minder geld uit te geven. Kijk gewoon eens waar het allemaal aan op gaat en denk bij jezelf: “Is dat nou wel echt nodig?”
De tweede tip om minder geld uit te geven, is door jezelf een doel te stellen. Spaar minimaal €300 per maand. Zorgen dat je die jaarlijkse rekening bij elkaar spaart verdeeld over 12 maanden. Voor een andere auto sparen. Alles opsparen wat je bespaart door niet te roken en daarvan op vakantie gaan. Allemaal verschillende manieren om jezelf een doel te stellen. Want doelen helpen.

Een stok achter de deur tegen te veel uitgeven

Want dat is wat vaak nodig is. Een stok achter de deur. Als je namelijk een spaardoel hebt bepaald, dan gaat het in het begin allemaal prima. Je spaart keurig en je ziet het bedrag stijgen. Maar dan komt “the boring middle”. Het saaie midden. Als je financieel onafhankelijk wilt worden zoals ik, duurt die boring middle al snel zo’n 20 jaar. Spaar je voor een nieuwe fiets, dan is dat saaie midden een stuk minder lang (gelukkig). Maar toch, het is wel een saai midden. Het sparen gaat prima, dus een maandje niks opzij leggen kan prima. “Ik leg volgende maand het dubbele in”. Ja, ik kan je nu al vertellen: Dat gaat niet gebeuren. Als je de teugels eenmaal laat vieren, is het heel moeilijk om ze weer aan te trekken.

Maak het sparen voor jezelf inzichtelijk

Die stok achter de deur (of extra motivatie) kan natuurlijk op allerlei manieren. Maak in jouw bank app spaardoelen aan. Vaak staat daar al bij hoeveel je hebt gespaard en hoeveel je nog moet. Ook kan je in Excel een voortgangsgrafiekje maken. Zo zie je die lijn langzaam naar de 100% van jouw spaardoel gaan. En als laatste kan je natuurlijk ook een vel van precies 100 vakjes nemen. Je verdeelt je doelbedrag in 100 gelijke bedragen en elke keer als je zo’n bedrag hebt gespaard, kleur je een hokje. Hoe meer hokjes er zijn ingekleurd, hoe dichter je bij je doel bent.

Zorg dat je niet na hoeft te denken over sparen.

Een middel naast die stok achter de deur is automatisering. Ik zet elke maand een bedrag opzij voor de jaarlijkse heffingen van de gemeente. Maandelijks EN automatisch. Ik hoef er niks voor te doen. Ik weet hoe hoog de heffing ongeveer is, dus 1/12 daarvan gaat op de 1e van de maand direct naar mijn spaarrekening. En op het moment dat de rekening daadwerkelijk komt, hoef ik alleen nog het bedrag van mijn spaarrekening te halen. Kinderlijk eenvoudig!

Maar waar geef ik nou te veel geld aan uit

Een lastige vraag. Met mijn doel om financieel onafhankelijk te worden zijn mijn financiën behoorlijk geoptimaliseerd. Waar ik dan te veel aan uitgeef? Dingen die ik eigenlijk niet echt nodig heb, maar wel graag eens wil proberen. Zo heb ik laatst een badminton racket gekocht via Ali Express. Ik speel al jaren badminton en had zeker nog geen nieuw racket nodig. Maar toch wilde ik dat eens proberen. Einde van het verhaal: ik heb nu een extra racket in mijn tas die net niet lekker speelt. En zulke winkels zijn dus heel gevaarlijk voor mij. De “oh dat is vast en zeker handig op een zeker moment” winkel. Denk aan de voordeelshops, euro winkels, Xenos, Action en al die ongein. Ja, natuurlijk kan het ooit handig zijn om te hebben, maar grote kans dat ik het pas over een paar jaar nodig heb. En vaak weet ik dan niet eens meer dat ik het al heb of waar ik het heb gelegd. En kan ik het dus alsnog opnieuw kopen…

Waar geef jij te veel geld aan uit?

2 gedachten over “Waar geef jij te veel geld aan uit?”

  1. Wij hebben veel dieren (20 kippen, 2 varkens, 1 paard, 3 honden en 3 katten) en daar geven we best veel geld aan uit. En we vinden ze iedere cent waard, want het plezier wat we met en door ze beleven, is voor ons onbetaalbaar.
    Verder hebben we geen grote geldlekken.

    Beantwoorden
  2. Ik heb een tijd gehad dat ik heel gevoelig was voor allerlei aanbiedingen bij bv drogisten voor haarverzorging en doucheproducten, maar daarvoor is eigenlijk wel altijd een aanbieding ergens. En op een gegeven moment stond een hele plank vol met douchegel en shampoo genoeg voor zeker 2 jaar. Het zijn producten je uiteindelijk wel gebruikt, maar toendertijd ging er best wel wat geld hiernaar. Intussen doe ik dat niet meer, alleen wanneer iets echt bijna op (voor douchegel is dat voorlopig nog niet het geval) en ik hou nu iedere maand van mijn “zakgeld” veel geld over. Soms vraag ik me af waar ik het eigenlijk nog wel aan uitgeef.

    Waar ik misschien nog wel eens iets te veel aan uitgeef zijn lekkernijen als koek of chips bij het doen van de dagelijkse boodschappen. Daarbij laat ik me nog wel eens verleiden.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.