Hoe houd je jouw vakantiehuisje betaalbaar

Als kind weet ik dat nog wel. Liepen we tijdens de vakantie over het vakantiepark en stonden er huisjes te koop. Dat vond ik al heel raar op zichzelf. Waarom staat een vakantiehuisje nou te koop? Dat is toch gewoon van dat vakantiepark waarvan wij dat huren. Ondertussen een jaar of 20 verder weet ik wel beter. Vakantiehuisjes zijn er in alle soorten, maten, vormen en variaties. Dat te koop bordje van toen zal je nu niet zo heel snel meer terugzien. Alles gaat online. Maar toch, er komt zoveel bij kijken. Even op en neer naar je eigen vakantiewoning is vaak geen probleem, maar dan komt er nog onderhoud, belasting en een vergoeding voor het park bij kijken. Maar hoe kan je het nou toch aantrekkelijk maken om zo’n huisje te hebben?

Ik heb niet genoeg geld voor een eigen vakantiehuisje

Meteen om maar met de deur in huis te vallen. Ik heb er simpelweg het geld niet voor. Zoals ik hierboven al aangaf, kost het nogal wat. Vaak zijn de huisjes niet zo stevig gebouwd als een normaal huis en door er niet permanent in te wonen, vervalt het ook nog eens sneller. Das best zonde. Gelukkig zijn er dan wel vele manieren om alsnog een vakantiehuisje te bezitten. Denk bijvoorbeeld maar eens aan een gedeelde eigendom. Heb je meerdere broers of zussen of andere familieleden die ook graag een huisje willen? Waarom niet? Je deelt de kosten, maar hebt beide wel de gemakken ervan. Want laten we eerlijk zijn: meer dan een paar weken per jaar zal je er niet vertoeven. Dat is dus makkelijk te delen.

Jouw vakantiehuisje delen met anderen

“Ja, we zitten in een huisje van vrienden”. Al jouw vrienden weten dat je een huisje hebt en maken er maar al te graag gebruik van. Wanneer jij er weer bent, vind je wat geld op de keukentafel voor de onkosten, maar ondertussen dekt dat natuurlijk lang niet alles. Maargoed, het geeft je dan toch wel weer een goed gevoel. Je weet wie erin komt, hoe ze zijn en hoe je het vervolgens weer aantreft. Op zich best prima.

Je vakantiehuisje verhuren

He getver, anderen die in hetzelfde bed slapen, niet weten wat er met jouw spullen gebeurt en dan heb je ook nog eens sleuteloverdrachten, schoonmaak en allemaal kopzorgen eromheen. Dat zijn de eerste gedachten die bij mij opkomen. Maar tegenwoordig zijn al die kopzorgen dus helemaal niet meer nodig. Net zoals dat je kinderlijk eenvoudig jouw eigen bed-and-breakfast kan starten, kan je ook kinderlijk eenvoudig jouw vakantiehuis verhuren. Er zijn tegenwoordig zelfs bedrijven die vrijwel alles voor je regelen. Onbezorgd jouw vakantiehuis verhuren. Voor alle (toekomstige) vakantiehuis eigenaren toch een hele uitkomst!

Geen zorgen om jouw vakantiewoning

Want wanneer je echt serieus jouw huisje wilt gaan verhuren, komen er allemaal zorgen bij mij bovendrijven. Wat is de juiste prijs? Hoe regel ik dat met de planning? Wat komt er kijken bij een sleuteloverdracht? Ik kan zo nog wel 100 vragen bedenken. Een heel rataplan van een to-do lijst voordat ik überhaupt mijn eigen vakantiehuisje zou kunnen verhuren. En daarin kan je tegenwoordig dus allemaal ontzorgd worden. Een fijne en rustgevende gedachte dat iemand anders jou adviseert hoeveel je het beste voor je huisje kan vragen. Dat diezelfde partij ook nog eens zorgt voor de sleuteloverdracht en dat die partij ook nog eens de kalender en betalingen voor je beheert. En natuurlijk, zo’n partij verdient er ook aan. Maar laten we eerlijk zijn, had je het überhaupt verhuurd als je alles zelf moest doen? Waarschijnlijk niet. En dan had je dus helemaal geen inkomsten.

Je vakantiehuis betaalbaar houden

Een vakantiehuis is natuurlijk niet de beste manier om eerder te kunnen stoppen met werken. Maar als je dan toch een vakantiehuisje hebt of neemt, kan je maar beter alles eruit halen wat erin zit. Laat zo’n huisje dan ook vooral voor jou inkomsten genereren. Natuurlijk ten eerste om de kosten te drukken. Maar wellicht heb jij zo’n goedlopend huisje dat je er zelfs inkomsten uit kan genereren. Dat er onderaan de streep ook echt geld overblijft. Dat is volgens mij nog beter dan gratis op vakantie kunnen.

3 gedachten over “Hoe houd je jouw vakantiehuisje betaalbaar”

  1. Heel lang was dit een van mijn grote financiële doelen. Een huisje helemaal voor ons alleen, waar we lekker vaak naar toe kunnen. Maar er zitten nogal wat kosten aan die je niet in eerste instantie ziet, pas als je echt serieus op zoek gaat.
    Los van de fiscale aspecten (zoals veertiger met kids al terecht aangeeft) heb je te maken met:
    Onderhoudskosten (groot onderhoud, meubilair, tuin, etc.)
    Je betaalt extra kosten aan de gemeente (afvalstoffenheffing, ozb, rioolrecht)
    Extra verzekeringen zoals opstal, WA, en inboedel
    Erfpacht
    Parkkosten indien van toepassing (ze maaien het gras, vragen geld voor alle parkfaciliteiten)

    Specifieke risico’s:
    Risico op verloedering van het park / de buurt
    Moeilijk te verkopen, want deze markt is minder courant dan de gewone woningmarkt

    Als je geen problemen hebt met veel zelf regelen en onderhouden kan het financieel een prima optie zijn. Of je zal aan schaalvergroting moeten denken en dit in een bedrijfsconstructie gieten, zoals grotere beleggers op de woningmarkt. Anders is het rendement best laag, en kun je beter gaan beleggen, en met het rendement lekker een huisje huren.

    Beantwoorden
  2. Ha ha, wat een leuk onderwerp! Wij hebben sinds 2010 een vakantieboerderijtje in het zuiden van Hongarije. Voor onze eigen vakanties en sinds 2013 verhuren we deze ook aan natuur-, rust- cultuur- thermaal- en wijn(!)liefhebbers ;-). In 2016 kochten we er een tweede vakantiewoning. Veel van de nadelen die je noemt kloppen.

    In Hongarije is onroerend goed echter nog heel betaalbaar dus de investering is gering. Daar staat tegenover dat ook de inkomsten uit huur natuurlijk een stuk bescheidener zijn. Daarnaast is het zoeken naar een goede huismeester / poetser / sleutelbeheerder die een beetje over de grens spreekt een heel gedoe vonden wij. Maar omdat we sinds maart dit jaar naar HU zijn geëmigreerd doen we dit nu zelf, dus dat scheelt ook weer in de kosten. Sleuteloverdracht gaat trouwens heel eenvoudig met een sleutelkluisje (waar we de sleutel op dag van aankomst in leggen).

    Het belangrijkste m.i. is dat je het vooral heel leuk moet vinden om anderen het naar de zin te maken. En je moet het ook leuk vinden om zelf je vakanties er door te brengen, want daar zit natuurlijk ook een deel van de winst; je vakantieverblijf is immers al betaald…

    Dat delen van een vakantiehuis zoals je beschrijft kan ook nog op een andere manier. Je kunt je vakantiewoning aanmelden voor ruilsites zoals http://www.vakantiehuisruil.weebly.com zodat je elders ook gratis vakantie kunt vieren. Dat draagt ook weer een beetje bij aan het rendement.

    Mijn mening; een tweede woning in je favoriete vakantieland is best een goede belegging mits je het met eigen middelen kunt financieren. Naast een (al dan niet bescheiden) rendement levert het je namelijk ook levensvreugde en veel fijne momenten op.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.