Weet je wel waarin je investeert?

Ik geef met regelmaat interviews. Of dat nou is aan een krant, een medeblogger of aan een afstudeerder maakt mij niet zo heel veel uit. Het verbreedt namelijk ook mijn beeld en gedachten. Ze komen met vragen die ik mijzelf nog niet eens heb afgevraagd. Waarom doe je dit? Heb je daar al eens naar gekeken? Wat vinden anderen daarvan? Vragen die mijzelf weer eens aan het denken zetten. Vandaag zo’n vraag uit zo’n interview.

Investeringskeuzes

Maak je bepaalde keuzes bij het investeren? Zo’n vraag die ik normaal heel goed kon beantwoorden. Met mijn crowdfunding maak ik namelijk zeker keuzes. Allereerst kijk ik naar de haalbaarheid. Welk risico denk ik zelf dat een onderneming heeft. En vervolgens kijk ik ook nog eens naar het doel van zo’n project. Sommige projectdoelen zou ik namelijk heel graag willen investeren, terwijl ik in andere projecten totaal niet wil investeren.

Waarin investeer ik niet

Zo investeer ik met mijn crowdfunding niet in bedrijven waarvan ik het idee krijg dat de administratie niet op orde is. Eigenlijk een heel simpele gedachte. Als jij eind 2019 nog niet de belastingaangifte over 2018 hebt afgerond, zie ik daar een extra risico. Dan mag je het nog wel volledig volgens de regels doen, dat hoeft niet te betekenen dat je het goed doet. Daarnaast investeer ik ook niet in bepaalde categorieën ondernemingen of zelfs bepaalde ondernemingen zelf. Zo heb ik het al vaker mis zien gaan in de horeca, dus is dat ook een risicomijdende keuze. Echter het feit dat ik bijvoorbeeld niet in zonnestudio’s investeer, is simpelweg gebaseerd op het feit dat ik het vaak niet mooi vind.

Principiële keuzes bij het investeren

Er zitten dus best wel wat principes achter mijn crowdfunding investeringen. Zo zijn er ook goede doelen of sociale projecten die een investering aanvragen. Daarbij wil ik niet extra risico lopen, maar accepteer ik door de gunfactor wel een wat lagere rente. Meerdere principes die ertoe geleid hebben dat mijn portfolio eruit ziet zoals deze nu is. Maar toen kwam de vervolgvraag van de interviewer: Hoe doe je dit met aandelen…

Ik heb er nooit bij stilgestaan waarin ik nou echt investeer

En toen zat ik met een mond vol tanden. Ik kon daar geen echt antwoord op geven. Natuurlijk weet ik ongeveer wel waar ik in investeer. Met VWRL heb ik een pakket aandelen die het grootste deel van de wereldaandelen dekt. Maar welke bedrijven zitten daar nou echt in? Laat ik hier al mijn principes vallen? Ik heb werkelijk geen idee welke bedrijven er nou precies inzitten. Natuurlijk zullen de grote merken er allemaal wel inzitten, dus daarover kan ik wel een mening hebben. Maar is de wapenindustrie eigenlijk actief op de beurs? Kan je investeren in organisaties die de bossenkap in de regenwouden bevorderen? En welke bedrijven hebben lak aan het smelten van de ijskappen. Ik heb werkelijk geen idee.

Principes hebben op de beurs

Iets wat ik wel wil blijven houden: mijn principes. Ik ben namelijk van mening dat we echt wel zuinig moeten zijn op deze wereld. Dat je geen geld zou moeten verdienen aan oorlog en ga zo nog maar even door. Maar bij mijn eerste investeringen in VRWL heb ik mij daar totaal niet mee bezig gehouden. Ik heb echt niet gekeken of sommige bedrijven nu juist wel of juist niet in het portfolio zaten. Zo’n interviewvraag die mij dus weer even goed aan het denken heeft gezet.

Ga ik nu anders investeren?

Heel eerlijk: nee, ik ga niet op stel en sprong anders investeren. Toen ik een half jaar geleden begon op de beurs, heb ik mij voornamelijk gericht op de beurs, het leren en ervaren van de ontwikkelingen, fluctuaties en gevoelens die erbij komen kijken. En dat is goed om dat nog even vol te houden. Maar dat sluit niet uit dat ik in de toekomst ook nog eens mijn principes mee ga nemen. Want dat komt wel op de lijst met dingen die ik in de toekomst wil gaan bekijken. Ben ik met mijn investeringen actief de wapenhandel aan het supporten. Help ik bedrijven die alle oerwouden kappen? Ik heb namelijk op dit moment geen idee.

Investeren is risico, rendement en principes

Dat ik bij mijn crowdfunding in bepaalde bedrijven wel of niet investeer, is gebaseerd op de bovenstaande drie termen. Risico, rendement en mijn principes komen elke keer weer aan bod bij de keuze of ik wel of niet ga investeren. Bij de beurs is dit nu nog beperkt tot het risico en het rendement. Maar heel eerlijk: Ik hoop dat ik in de toekomst ook mijn principes daar weer aan toe kan voegen.

Hoe maak jij keuzes om wel of niet te investeren?

2 gedachten over “Weet je wel waarin je investeert?”

  1. Ik zit als jij in de zelfde ontwetendheid en gedachte. Vanmiddag wordt ik geïnterviewd dus dan zal ik vermoedelijk de zelfde vraag krijgen als het dezelfde interviewer is 🙂 Ik kies met de ETF voor mijn belang omdat ik nog geen goed alternatief heb gevonden in de duurzame beleggingen. Ook onze pensioenen zitten in verkeerde branches en van dat rendement ga ik straks ook uit eten. Daar kan ik dan niet zo 123 wat aan veranderen tenzij ik mijn pensioen ga weigeren. Maar dan weiger ik mijn eigen inleg van al die jaren.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.