Wie wil dat nou niet?

Bij reclame word je lekker gemaakt met hoe goed een product wel niet is. Dat je toch echt heel wat mist als je het niet hebt. Bij een fraude werkt dat wat anders. Daar probeert men jou de noodzaak van snel handelen te laten inzien. Nu snel reageren, anders verloopt je bankpas. Dan kan je dus niet meer betalen. Zo snel mogelijk ergens op moeten klikken en ervoor zorgen dat ze zo echt als mogelijk overkomen. Dat is het belangrijkste. Maar er is nog een andere vorm van fraude. Eentje die lijkt op reclame.

Fraude is er al sinds jaar en dag

En het zal er nog wel even zijn. Laatst was er nog in het nieuws een persoon die een miljoen euro lichter was na het klikken op een linkje. Hij kreeg een smsje over het feit dat zijn bankpas bijna zou verlopen. En ja, als jouw bankpas dan inderdaad binnenkort verloopt, zie je dat niet zo snel als fraude. Ook ik heb een dergelijke SMS gehad en heb er gelukkig niet op geklikt. Mijn alarmbellen gingen daar wel flink af. Maar zo zie je maar weer. Het versturen van een heleboel SMSjes kost bijna niets meer tegenwoordig. Het opbouwen van een website die lijkt op die van een bank net zo weinig. Ja, dan is het dus kinderlijk eenvoudig en goedkoop om zoiets op te zetten. Dat er dan iemand op klikt die een miljoen op de rekening heeft staan, is wel echt BINGO!

Fraude die jou wil verleiden

Naast de fraudezaken die proberen jou zo snel mogelijk ergens op te laten klikken, zijn er ook fraudes die jou lekker proberen te maken. Die jou willen laten inzien hoe fijn het is om iets te kunnen hebben. Zo fijn, bijna te mooi om waard te zijn. Dat je het eigenlijk wel wil proberen. Want stel dat het waar is. Stel dat je inderdaad elke week €1000 kan verdienen door simpelweg achterover te gaan zitten en niets te hoeven doen. Stel dat je inderdaad niet meer hoeft te werken. Dat het enige wat je nodig hebt, een account is en ‘het algoritme’. Dat eigenlijk een ander al het werk voor je doet. Stel nou dat…

Eerdere fraude’s

Zoals ik hierboven het al over de SMS fraude heb gehad, heb ik ook wel eens vol aandacht zitten kijken naar een filmpje met zo’n gek algoritme. Zo’n filmpje die doet lijken alsof je in de perfecte wereld leeft. Dat 80% van de investeringen op winst uitlopen en je dus kinderlijk eenvoudig geld overhoudt. Ondertussen zijn er over deze zaak rechtszaken. Procedures om deze oplichters te straffen voor de misleidingen die ze hebben opgezet. En dat hebben ze vrij goed gedaan. Want nu na drie jaar is deze persoon nog steeds niet gestraft voor de acties die toen zijn gedaan. Tja, alsof je het dus ongestoord gewoon maar mag proberen. Dat je kan kijken of je ergens geld los kan peuteren zonder dat er straffen tegenover staan. Erg jammer hoor…

Whatsapp fraude

En nu kwam ik in mijn verre aantekeningen nog een screenshot tegen. Iets dat weliswaar al een tijdje geleden is, maar zo eenvoudig is om te doen. Ik kreeg namelijk een whatsappje.
“He SVMV, ben jij dat?” Ik geef mijn nummer wel vaker en mensen geven hem ook nog wel eens door, dus het kan voorkomen dat mensen mij op die manier benaderen.
Het berichtje daarop was een linkje naar “het beloofde afgeschermde beleggingsplatform”. Ik moest het vooral voor mijzelf houden. “He wacht, ben jij wel de goede SVMV…? Hallo, eehm, verwijder dit berichtje maar. Ik heb het nooit aan je gestuurd. Doei”.
Kort maar krachtig, terwijl daar ondertussen wel een linkje stond: Verdien $1.200 per dag via dit platform. Hoe slim wil je het hebben. Dat ‘ene linkje waar iedereen van droomt’ staat opeens in je gesprekken.

Fraudes met whatsapp zijn makkelijker dan je denkt

Want hoe weet die persoon nou hoe ik heet. Het klinkt toch best legitiem. Maar dat is het (natuurlijk) niet. Ga maar eens bij jezelf na: Heb je ooit je naam ingevuld in whatsapp? Waarschijnlijk wel. Bij het instellen van je telefoon bijvoorbeeld. Jouw naam wordt bijvoorbeeld gebruikt bij groepsapps. Als jouw nummer dan niet in de contactpersonen staat van anderen, staat daar dan jouw naam die je al jaren geleden hebt ingevuld. Ja, dat daar bij mij dan inderdaad mijn voornaam staat, maakt het voor fraudeurs wel heel eenvoudig. “Hallo ‘naam’, hier heb je een link, oh deze link is niet voor jou bedoeld.” Eigenlijk is het niet meer dan dat. En wie heeft er nou geen moeite om zo iets aantrekkelijks als een linkje naar gratis geld niet aan te klikken. Daar maken ze simpelweg gebruik van. Het mag niet, dus je wil het graag.

Wees altijd alert voor fraude

Ik ben bevooroordeeld. Mede door mijn werk ben ik net iets scherper op fraude. Maar zelfs dan nog. Ook ik moet af en toe twee keer kijken of het nou om fraude gaat, misleidende reclame of dat het juist wel iets legitiems is. En met mij moeten vele mensen dagelijks heel goed kijken of het gestuurde linkje wel inderdaad het linkje is dat je denkt dat het is. Dat men jou niet doorstuurt naar een verkeerde site met alle gevolgen van dien.

Bij twijfel niet doen

Dat je zo’n smsje over het vervallen van je bankpas, juist op het moment ontvangt dat jouw bankpas gaat vervallen, is wel heel toevallig. Maar over het algemeen klopt het niet en zal jouw bank je ook niet op die manier benaderen. Je krijgt gewoon een nieuwe pas toegestuurd. Als men je een zeer uitgebreide uitleg geeft hoe kinderlijk eenvoudig het is om een flink bedrag per dag te verdienen, is de kans groot dat het niet waar is. Het “te mooi om waard te zijn”, is iets wat je altijd in je achterhoofd moet houden. Voor je het weet ben je vele euro’s kwijt en is het helemaal je eigen schuld. Dan maar beter nog een extra keertje bellen en navragen of het wel klopt. Het is tegenwoordig zo makkelijk om achter informatie te komen, dat je het haast niet meer doorhebt. Wees daar dus alert op. Het kennen van jouw naam bij jouw nummer is tegenwoordig kinderspel.
Ik heb in ieder geval niet geklikt op het Ó zo aantrekkelijke linkje in mijn whatsapp. Het kan gewoon niet waar zijn. En in dat geval kan je zo’n berichtje maar het beste direct weggooien.

1 gedachte over “Wie wil dat nou niet?”

  1. Inderdaad het is allemaal goed opletten tegenwoordig, niet zomaar ergens op klikken.
    Nu is er ook nog de bel fraude, een onbekend nummer belt je steeds, maar hangt op voordat je op kan nemen.
    Ze hopen dan dat je het nummer terug belt, maar dat is een heel duur nummer en krijg je dus later een gepeperde telefoon rekening.
    Onbekende nummers dus niet terug bellen.
    Als het belangrijk is bellen ze nog wel een keer tot je opneemt.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.